Ingredientai:
- 240 g kukurūzų miltų (nepainiokite su polenta, miltai yra žymiai smulkesni);
- 400 ml pieno (galite keisti ir avižų pienu);
- 35 g linų sėmenų;
- 9 g sausų mielių;
- 1 valg. šaukšt. medaus (skysto);
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 60 g moliūgų sėklų, švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų.
Gaminimas:
1. Grūstuvėje šiek tiek patraiškykite linų sėmenis (jei neturite grūstuvės, tuomet dėkite į tvirtą maišelį ir pakočiokite kočėlu). Linų sėmenis perpilkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite 160 ml pieno. Palikite valandai.
2. Kai linų sėmenys bus išbrinkę, į didelį dubenį suberkite kukurūzų miltus, druską, mieles, pilkite medų bei linų sėmenis su visu pienu, o taip pat ir likusį pieną, galiausiai suberkite moliūgų sėklas ir labai gerai visą mišinį išmaišykite.
3. Pailgą kepimo formą (skirtą keksams ar duonai kepti) išklokite kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi. Supilikite gautą tešlą ir padėkite šiltai kilti 1 valandą. Tešla nesiverš per kraštus, pakils gana kukliai – taip ir turi būti.
4. Tešlos kilimui einant į pabaigą iki 190 °C laipsnių temperatūros įkaitinkite orkaitę ir dėkite į ją kepimo formą su tešla (stenkitės formos labai nekratyti, kad pakilusi tešla nesubliūkštų). Kepkite apie 30 min. – kol viršus bus gražiai rusvas, o palietus – sutvirtėjęs. Išimkite iš orkaitės, palikite kepimo formoje apie 30 min., tada išimkite ir leiskite galutinai atvėsti ant grotelių. Skanaukite su sviestu, džemu, sūriu. Suvyniota į vaškinę plėvelę ar sandariame inde duona išbus skani (nors ir kiek sukietės) 3 dienas.