Ingredientai:
- 480 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. imbiero miltelių;
- 2 arbat. šaukšt. cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 115 g sviesto, minkšto;
- 150 g rudojo cukraus;
- 1 didelis kiaušinis;
- 160 g medaus arba melasos.
papuošimui (jei puošite):
- mėgstamo glajaus;
- pabarstukų.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, prieskonius ir kepimo miltelius.
2. Kitame dubenyje išsukite sviestą su cukrumu, kol masė bus puri ir balkšva. Supikite kiaušinį ir medų (ar melasą) ir dar pasukite, kad viskas susimaišytų.
3. Po truputį berkite sausąjį mišinį į šlapiąją masę, kol ims formuotis tešla, tada trumpai paminkykite (tešla bus minkšta, tad minkykite dubenyje).
4. Padalinkite tešlą į 2 dalis, suformuokite iš kiekvienos diską, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite valandai (galima ir ilgiau) į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Plačią skardą išklokite kepimo popieriumi.
6. Iškočiokite po vieną diską iki 5–6 mm storio lakšto, o tada formuokite norimus sausainius. Dirbkite atsargiai, nes tešla bus gana minkšta. Suformuotus sausainius dėliokite į skardą palikdami tarpus.
7. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 12 min.
8. Jei glazūruojate, galite dar šiltus aptepti glajumi, pagamintu iš cukraus pudros ir citrinos sulčių ar mėgstamo likerio. Galima dekoruoti jau atvėsusius glajumi iš plakto kiaušinio baltymo ir cukraus pudros bei papuošti saldainiukais, pabarstukais. Rinkitės dekorą pagal savo skonį!
Pastaba: Laikomi kambario temperatūroje, uždarame inde, šie sausainiai išliks skanūs apie porą savaičių.