Itališkai duonai fokačijai tereikia kelių elementarių ingredientų – miltų, vandens, mielių arba raugo, druskos bei šiek tiek alyvuogių aliejaus. Tačiau jos viršus neretai dar papildomai paskaninamas – pradedant stambia druska ir rozmarinais, baigiant alyvuogėmis, pomidoriukais, svogūnais...
Dabar jau nežinia, kas buvo pirmasis sumanęs, jog fokačija gali tapti drobe išradingoms valgomų gėrybių kompozicijoms, tačiau faktas, jog ši mada išties suvešėjo. Karantino metu instagramo grotažymės #foccaciaart ir #foccaciagarden tapo itin populiarios. Kepėjai iš žalumynų, įvairių daržovių, alyvuogių, kitų skanėstų ėmėsi „piešti“ įspūdingus paveikslus – spalvingus, neretai ir kompoziciškai sudėtingus, kartais prajuokinančius, kartais priverčiančius išsižioti iš nuostabos.
1. Tešlą gaminkite pagal pagrindinį itališkos duonos receptą. Jį rasite čia: Itališka duona fokačija.
2. Pakilusią tešlą padalykite į dvi dalis.
3. Iš jų iškočiokite (arba ištempkite pirštais) maždaug 1 cm storio apvalius paplotėlius ir palikite apie pusvalandį.
4. Pomidorus nuplaukite, padalykite pusiau.
5. Bazilikus taip pat nuplaukite, lapelius nuskabykite ir suplėšykite.
6. Į pakilusius paplotėlius įspauskite pomidorų puseles ir bazilikus, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite šviežiai maltais pipirais, cukrumi ir stambia jūros druska.
7. Duoną kepkite 250 laipsnių karštumo orkaitėje 8–10 minučių, iškepusią ištraukite ir atvėsinkite.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje, suberkite cukrų, išmaišykite, palikite 3 min. pastovėti.
- Pamažu įmaišykite pusę kiekio miltų, supilkite aliejų.
- Druską ištirpinkite 2 šaukštuose šilto vandens, supilkite į tešlą. Dalimis sudėkite likusius miltus, iškrėskite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, minkykite, kol tešla nebelips prie rankų.
- Suformuokite rutulį, patepkite paviršių alyvuogių aliejumi, įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite švaria šluoste ir pastatykite šiltai maždaug valandai.
- Tešla turi pakilti dvigubai. Kai tešla pakils, iškočiokite iš jos stačiakampį maždaug 1,5 cm storio paplotį, įklokite į aliejumi išteptą skardą, uždenkite, kildinkite 15 min.
- Išspauskite skiltelę česnako, sumaišykite su 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Subadykite paploti mediniu pagaliuku, aptepkite česnakiniu aliejumi, pabarstykite rupia druska, smulkintais rozmarinais ir tarkuotu parmezano sūriu.
- Kepkite 210 °C temperatūros orkaitėje 15–20 minučių.
1. Miltus sumaišykite su druska.
2. Mieles susmulkinkite ir apibarstykite cukrumi. Sudėkite į šiltą vandenį ir maišykite, kol ištirps. Tuomet įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, išmaišykite.
3. Po truputį pilkite vandens ir mielių mišinį į miltus ir iš lėto maišykite. Kai tešla tampa tinkama minkyti, išverskite ją ant miltais pabarstyto stalo ir gerai išminkykite. Tada sukamaisiais judesiais suformuokite rutulį ir įdėkite jį į miltais pabarstytą indą, gausiai užpilkite alyvuogių aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai porai valandų, kad iškiltų (turi maždaug padvigubėti).
4. Skardą gausiai ištepkite aliejumi ir joje tolygiai paskirstykite iškilusią tešlą. Dar kartą palikite, kad pakiltų.
5. Tada pirštų galiukais gražiai paspaudykite visą paviršių ir vieną trečiąją dalį tešlos pabarstykite šviežiais rozmarinais, antrą dalį apdėliokite per pusę perpjautais pomidoriukais ir ančiuviais, o trečią dalį palikite tuščią (ant jos jau iškepus užtepsite mėgstamo tepamo sūrio ir uždėsite vytinto Parmos kumpio).
6. Kepkite iki 220°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
7. Ką tik iškepusią apipilkite vandens ir aliejaus mišiniu (50 ml vandens + 50 ml alyvuogių aliejaus), sumaišytu su persilado prieskoniais. Uždėkite likusius ingredientus, apibarstykite šviežiu rozmarinu.
Galbūt metas imtis fokačijos recepto ir sukurti savąjį valgomą paveikslą? O dabar dalijamės puikiais pavyzdžiais iš instagramo.
View this post on InstagramOn the #isolationbaking bandwagon. Pretty chuffed with my first effort! @????
A post shared by joannamm (@joannamm) on
View this post on InstagramA post shared by Emma Hawkins (@themindfulnesskitchen) on
View this post on InstagramA post shared by Belkis (@epicurious_travelista) on
View this post on InstagramA post shared by Reem ريم (@reemarkable.cooking) on
View this post on InstagramA post shared by The Little Fava Bean (@littlefavabean) on
View this post on InstagramA post shared by Lana|Mom & Lifestyle Blogger (@withatouchofluxe) on
View this post on InstagramA post shared by Yugina (@feedteachtrip) on
View this post on InstagramA post shared by maki (@zimt___zucker) on
View this post on InstagramFocaccia garden ????????????????????????????????????
A post shared by Alanna Symes (@alannasymes) on