Ingredientai:
- 70 g migdolų be odelės (tokių būna pirkti arba blanširuokite patys);
- 1 česnako skiltelė, susmulkinta, bet nesutrinta;
- žiupsnis druskos;
- 250–300 g gerai prinokusių mažų pomidoriukų;
- 50–60 g bazilikų lapelių;
- 70–80 ml kokybiško alyvuogių aliejaus;
- 35–40 g parmezano arba pecorino romano sūrio, smulkiai sutarkuoto.
Gaminimas:
1. Į elektrinio smulkintuvo su S formos peiliuku indą suberkite migdolus, druską ir česnaką, trinkite, kol gausite smulkius trupinius.
Suberkite bazilikus ir pomidoriukus ir trinkite, kol viskas susismulkins.
2. Aparatui vis dar veikiant, plona srovele pilkite aliejų, taip pagaminsite emulsijos konsistencijos masę. Ji turi būti gana kreminė, bet tekanti, skysta. Jei atrodo kiek tirštoka, pilkite dar kelis šaukštus aliejaus.
3. Perpilkite gautą masę į nedidelį dubenėlį, suberkite sūrį ir darsyk, šįkart šaukštu ar plakimo šluotele išsukite. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
4. Viskas, padažas pagamintas. Jį galima naudoti iškart, o šaldytuve laikyti 3–4 dienas. Tiesa, jei laikysite šaldytuve, tada verčiau perpilti į stiklainėlį ir viršų užlieti porą šaukštų aliejaus.
Pastaba: šį padažą galima užšaldyti. Tiesiog supilstykite į ledukas šaldyti skirtas formeles, o kai sušals, perdėkite kubelius į sandarų šaldymui skirtą maišelį. Šaltuoju metų laiku džiaugsitės šiuo kvapniu ir skaniu gėriu.