Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, bananai – itin maistingas produktas. „Juose nėra riebalų, tai – kompleksinių angliavandenių, užtikrinančių energiją ilgesnį laiką, šaltinis. Bananuose taip pat gausu įvairių maistinių medžiagų – vitamino C ir B6, vandenyje tirpių skaidulų, mineralų: magnio, kalio, mangano“, – vardija ji.
Tiesa, bananų maistinė vertė priklauso ir nuo jų prinokimo laipsnio – žalesniuose bananuose yra daugiau skaidulų, o ruduoti pradėjusiuose – daugiau cukraus. Gydytoja dietologė priduria, kad bananus geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje ar prieš treniruotę, nes tai kaloringas ir daug energijos žmogaus organizmui suteikiantis vaisius.
Nors valgyti E.Gavelienė rekomenduoja kiek žalesnius bananus, jiems pradėjus ruduoti suskubti išmesti šių vaisių tikrai nevertėtų. Kepinių technologas Mahmoud Idir pastebi, kad pernokę ir ruduoti pradėję bananai puikiai tiks kepant bananų duoną.
„Svarbiausia taisyklė kepant bananų duoną – pasirinkti kuo labiau prinokusius bananus, nes kepiniui jie suteiks reikiamą drėgmę ir saldumą. Todėl bananų duonai puikiai tiks namuose ilgiau pastovėję, gerai sunokę, ant savo žievelių rudus taškelius jau turintys vaisiai. Tokius bananus galima kaupti šaldiklyje, o surinkus didesnį jų kiekį – panaudoti duonos kepimui. Tiesa, prieš užšaldant bananus juos reikėtų nulupti ir pašalinti patežusią ar patamsėjusią bananų minkštimo dalį, kuri kepiniui nebus nereikalinga“, – sako M.Idir.
Kepinį galima pagardinti riešutais ar juoduoju šokoladu, kuris kiek prislopins bananų saldumą.
Jis priduria, kad bananų duonai prireiks vos kelių ingredientų, tad iškepti gardų kepinį neužims daug laiko. „Nors skirtingų bananų duonos receptų yra daugybė, siūlau ilgai nevargti virtuvėje ir pasirinkti klasikinį šio kepinio receptą, kuriam didelio tikslumo ar kantrybės tikrai nereikės. Bananų duonai užteks vos kelių prinokusių bananų, šiek tiek miltų, cinamono ir kepimo miltelių. Be to, kepinį dar galima pagardinti riešutais ar juoduoju šokoladu, kuris kiek prislopins bananų saldumą“, – teigia kepinių ekspertas.
Tam, kad kepant bananų duoną ji tiesiog nesusmigtų, rekomenduojama jos nepermaišyti. „Dar viena svarbi taisyklė – bananus trinti šakute. Taip pavyks išlaikyti tešlos konsistenciją, kepinys bus rupesnis. Šakute sutrintus bananus beliks tik išmaišyti su kitais ingredientais, tuomet gautą masę supilti į kiek gilesnį kepimo indą ir pašauti į gerai įkaitintą orkaitę“, – patarimais dalijasi M.Idir.
Bananų duona su ledais
Ingredientai:
- 3 bananai;
- 450 g vanilinių ledų;
- 225 g miltų;
- 2 valg. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 valg. šaukšt. cinamono.
Gaminimas:
1. Išimkite ledus iš šaldymo kameros ir palikite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų, bet neištirptų.
2. Sutrinkite bananus šakute iki vientisos masės.
3. Į bananų masę sudėkite minkštus ledus, miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Viską gerai išmaišykite.
4. Paimkite pailgą kepimo formą, įklokite kepimo popieriaus, kad tešla neprikeptų. Supilkite tešlą.
5. Bananų duoną kepkite 180 °C temperatūroje 40 min. Iškepus atvėsinkite kepimo formoje ir išimkite.