Kaip sako „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, veršiena yra lengviau virškinama, liesesnė ir minkštesnė mėsa, todėl ji ypač tinka vaikams. Visgi, veršieną, kaip ir kitą raudonos spalvos mėsą, rekomenduojama valgyti saikingai – ne daugiau kaip porą kartų per mėnesį.
Pasak E.Gavelienės, veršiena itin vertinama ir dėl to, kad ją nesunku paruošti. Svarbiausia – neperkepti mėsos, kad ji netaptų sausa. „Veršieną reikėtų marinuoti švelniai rūgščiame padaže, ją galima pagardinti česnakais, šviežiomis ar džiovintomis žolelėmis, žiupsneliu druskos bei pipirų, kurie padės dar labiau atsiskleisti subtiliam mėsos skoniui. Tai pat, patariama ją ilgiau ruošti žemesnėje temperatūroje. Taip ruošiama mėsa išsaugos visas naudas ir vitaminus“, – sako mitybos ekspertė.
Išbandykite naują receptą ir išsikepkite sotų mielinį pyragą su veršiena, kuriuo tikrai nustebinsite savo artimuosius.
Mielinis pyragas su veršiena
Ingredientai (6 asm.):
tešlai:
- 1 kiaušinis
- 11 g sausų mielių;
- 2 šaukštuai grietinės;
- 100 ml pieno;
- 200 ml kefyro;
- 600 g kvietinių miltų;
- 1 šaukštelis cukraus;
- 0,5 šaukštelio druskos;
- 2 šaukštai aliejaus;
- 6 šaukštuai jautienos sultinio;
- 20 g sviesto.
įdarui:
- 1 kg veršienos;
- 1 svogūnas;
- 4 skiltelės česnako;
- 200 ml jautienos sultinio;
- 20 g petražolių;
- 20 g kalendrų (arba pagal skonį);
- 0,5 šaukštelio druskos;
- pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
1. Pagaminkite tešlą (jai skirti produktai turi būti kambario temperatūros). Į pašildytą pieną suberkite sausas mieles, druską, cukrų ir pamaišę palikite 15 minučių šiltai. Tada įmuškite kiaušinį, supilkite grietinę, kefyrą ir išmaišykite. Miltus persijokite, suberkite į užmaišytą masę ir užminkykite tešlą.
2. Tešlą minkykite, kol taps elastinga ir nelips prie rankų. Dubenėlį patepkite aliejumi, dėkite tešlą, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite pakilti apie 1,5 valandos.
3. Pagaminkite įdarą. Mėsą, svogūną, česnaką sumalkite. Žalumynus sukapokite. Dubenyje sumaišykite mėsos faršą su prieskoniais, kapotais žalumynais. Supilkite jautienos sultinį. Viską sumaišykite.
4. Pasigaminkite 2 vienodus pyragus. Tešlą padalykite į dvi lygias dalis. Pabarstykite miltų ant stalo paviršiaus, tešlą formuokite pirštais spausdami ir tempdami į šonus.
5. Ant vieno tešlos lakšto uždėkite mėsos rutulį ir suformuokite suspausdami tešlos kraštus. Apverskite paruoštą tešlą su įdaru siūle žemyn ir pirštais spauskite formuodami paplotėlį.
6. Su žirklėmis padarykite įkirpimus – per vidurį įkirpkite ir padarykite skylutę.
7. Kepkite 220°C temperatūroje apie 15 minučių. Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos, į prakirptą per vidurį skylutę įpilkite 2–3 šaukštus sultinio.
8. Iškepusį karštą pyragą aptepkite gabalėliu sviesto.