Pomidorai šiuo metu noksta ir šiltnamiuose, ir po atviru dangumi, o tie, kas neaugina jų patys ar negauna iš dosnių giminaičių, gali įvairiausių rūšių nusipirkti parduotuvėse, turgavietėse.
Tam, kad nepritrūktų idėjų, ką iš pomidorų ruošti, „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pranešime žiniasklaidai dalijasi 3 naujais receptais.
Kalakutiena įdaryti pomidorai su kuskuso salotomis
Ingredientai:
- 2 dideli pomidorai;
- 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus;
- 0,5 smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno;
- 2 sutrintos skiltelės česnako;
- 200 g maltos kalakutienos;
- 1 šaukštas saulėje džiovintų pomidorų pastos;
- saujelės šviežių supjaustytų bazilikų lapelių;
- 50 g kuskuso;
- 0,5 pusės citrinos sulčių;
- saujelė šviežių pjaustytų petražolių lapelių;
- saujelė šviežių pjaustytų mėtos lapelių;
- 0,5 agurko, sutarkuoto ilgomis plonomis juostelėmis.
Gaminimas:
1. Atsargiai nupjaukite pomidorų viršų ir atidėkite. Nedideliu aštriu peiliu išpjaukite, išskobkite pomidorų minkštimą, kad vidus liktų tuščias. Pomidorus sudėkite į kepimo indą. Supjaustykite išskobtą minkštimą ir pasilikite jį kuskusui.
2. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi. Pakepinkite pusę svogūno ir česnaką. Dėkite kalakutieną ir kepkite 3–5 minutes, kol gražiai paruduos. Tada dėkite saulėje džiovintų pomidorų tyrės ir pakaitinkite minutę. Keptuvę nukelkite nuo kaitros ir įmaišykite pusę saujelės baziliko.
3. Šaukštu sudėkite mišinį į pomidorus, uždenkite pomidorų „dangteliu“ ir pašaukite 15 minučių į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę.
4. Kuskusą supilkite į dubenį, užpilkite 75 ml verdančio vandens ir uždenkite. Leiskite pastovėti 5 minutes, kad susigertų vanduo, tada išpurenkite šakute. Įspauskite citrinos sulčių ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
5. Sumaišykite likusius bazilikus su petražolėmis, mėtomis ir pomidorų minkštimu. Sudėkite tarkuoto agurko juosteles.
6. Patiekimui atsargiai ant kiekvienos lėkštės dėkite įdarytą pomidorą ir patiekite su kuskuso salotomis.
Žalių pomidorų pyragas
Ingredientai:
- 1 pakuotė šaldytos tešlos;
- 1 kiaušinis;
- 800 g dar nespėjusių prinokti pomidorų;
- 160 g cukraus;
- 70 g džiovintų spanguolių;
- 40 g miltų;
- 1 šaukštelis cinamono;
- žiupsnelis maltų gvazdikėlių;
- žiupsnis druskos;
- 1 šaukštas citrinos sulčių;
- 0,5 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės.
Gaminimas:
1. Supjaustykite pomidorus griežinėliais. Į dubenį įpilkite cukraus, džiovintų spanguolių, miltų, cinamono, gvazdikėlių, druskos ir gerai išmaišykite. Suberkite supjaustytus pomidorus ir atsargiai išmaišykite, kad griežinėliai pasidengtų sausu mišiniu. Tada įpilkite citrinos sulčių ir suberkite citrinos žievelės, vėl sumaišykite.
2. Atšildykite tešlą ir paklokite vieną lapą į 23–25 cm dydžio skardą. Tolygiai paskirstykite pomidorus. Užklokite viršutinį lapą, užlenkite ir užspauskite kraštus tešlos apačioje. Konditeriniu teptuku ištepkite pyrago viršų kiaušinio plakiniu.
3. Viršų pabarstykite cukrumi ir viduryje išpjaukite keturis mažus plyšius, kad galėtų išeiti garai.
4. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 val. arba tol, kol plutelė taps auksinės rudos spalvos ir įdaras burbuliuos per angas.
5. Prieš patiekdami atvėsinkite – leiskite pastovėti mažiausiai tris valandas.
Ispaniška pomidorų sriuba
Ingredientai:
- 1 šaukštelis baltojo vyno acto;
- 30 g šviesios duonos, supjaustytos riekelėmis;
- 1 raudonoji paprika, supjaustyta kubeliais;
- 0,5 agurko, nulupto ir supjaustyto kubeliais;
- 300 g supjaustytų pomidorų;
- 150 g vyšninių pomidorų (ir dar 6 patiekimui);
- 0,5 raudonos aitrosios paprikos be sėklų, smulkiai supjaustytos;
- 0,5 raudonojo svogūno, smulkiai supjaustyto;
- 1 skiltelės česnako;
- žiupsnelis čiobrelių;
- 100 g ledo kubelių;
- keli lašai aštraus Tabasco padažo (nebūtina);
- 2 šaukštai tyro alyvuogių aliejaus (patiekimui).
Gaminimas:
1. Puodelyje sumaišykite vyno actą su 50 ml šalto vandens ir puse šaukštelio druskos. Sudėkite duonos riekeles į acto ir vandens mišinį, leiskite išmirkti, padėkite šalin.
2. Į virtuvinį smulkinimo kombainą sudėkite paprikas, didžiąją dalį agurkų, didelius ir vyšninius pomidorus, aitriąją papriką, svogūną, česnaką ir didžiąją dalį čiobrelių. Sudėję išmirkytą duoną, ledą ir Tabasco padažą, sutrinkite visa tai iki vientisos masės. Pagardinkite prieskoniais pagal skonį.
3. Supilkite sriubą į dvi gilesnes lėkštes. Supjaustę likusius vyšninius pomidorus ir agurkus, dėkite juos į sriubą. Taip pat sriubą apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi ir pipirais. Jeigu norite, patiekite su skrudinta duona.