Reta daržovė, kuri padės sutaupyti
Šakniavaisiai daugeliui mūsų asocijuojasi su morkomis ar burokėliais, tačiau verta paskanauti ir kitų: pankolių, salierų, griežčių, ropių ar pastarnokų. Kadaise šios daržovės lietuvių mityboje buvo labai populiarios, tik šiuo metu be reikalo primirštos. Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Mariana Markevičienė pastebi, kad pirkėjai tikrai dažniau renkasi įprastas jiems daržoves, tačiau verta pasidomėti ir tomis, pro kurių lentynas tiesiog praeinate. Be to, taip galima ir sutaupyti, nes šakninės daržovės nebrangios, jas dažnai vartojame iki ankstyvojo pavasario derliaus žalumynų.
„Pastarnokai turi savo pirkėjus, kurie mėgsta jų specifinį skonį, bet ar jis patiks juk nežinosi, kol neparagausi. Dažniausiai prekiaujame šviežiais Latvijos ūkininkų užaugintais pastarnokais, o džiovinti, prieskonių mišiniuose, kaip ir džiovintos petražolių šaknys, jie pagardina daugelį patiekalų – jų galima berti į sriubas ar troškinius. Kiekvieno šakniavaisio skonis savitas, tad jei patinka pastarnokai, galima juos pjaustyti šiaudeliais, kaip burokėlius, pakepinti, patroškinti, dėti į sriubas, maišyti su kitomis šakninėmis daržovėmis, patiekti kaip garnyrą. Taip pat galima stambiai sutarkuoti, įmaišyti į įvairias salotas – jie tinka ir prie morkų, ir prie burokėlių“, – pataria specialistė.
M.Markevičienė sako, kad parsinešus pastarnokų iš parduotuvės, juos namuose reikėtų laikyti vėsioje vietoje, galima ir šaldytuve, kad jie nesudžiūtų, neprarastų stangrumo bei skonio savybių. Tie, kas turi šaltus sausus rūsius, gali morkas bei pastarnokus laikyti smėlyje, bet svarbu, kad aplinka būtų tikrai sausa.
Pagerina patiekalų skonį
Pasak gydytojos dietologės dr.E.Gavelienės, pastarnokai dažniausiai naudojami termiškai apdoroti: jie puikiai tinka kepti orkaitėje, taip pat gali būti įvairių patiekalų komponentas. „Net įmaišius pastarnokų į paprasčiausią bulvių košę, pajusime kitokį jos skonį, taip pat originalumo jis suteiks ir daržovių troškiniams. Išskirtinesnis, aitresnis jų skonis tarsi signalizuoja, kad ši daržovė turi daugiau eterinių aliejų ir biologiškai aktyvių medžiagų. Anksčiau pastarnokai buvo gana plačiai vartojami, o vėliau gerokai primiršti ir be reikalo: jie praplečia šakniavaisių įvairovę, kuri tikrai neapsiriboja tik keliomis dažniausiai vartojamomis daržovėmis. Visada naudinga pajusti ir įtraukti į savo mitybą naują skonį – ši daržovė gali pagerinti ir praturtinti daugybę patiekalų“, – teigia E.Gavelienė.
„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo pasigaminti vištienos petelių troškinį su pastarnokais ir kitomis daržovėmis, kurios nustebins naujomis skonių subtilybėmis. Vištiena dabar – vienas pigiausių mėsos gaminių, tad, norint sutaupyti, verta ją dažniau įtraukti į kasdienį vagiaraštį.
RECEPTAS
Vištienos petelių troškinys su daržovėmis (4 porcijos)*
Troškiniui reikės:
500 g vištienos petelių – viščiukų broilerių sparnų peteliai „Rimi“ 2,39 eur/550 g;
2 didelių bulvių – lietuviškos bulvės (45+mm) 0,69 eur/1 kg;
2 didelių morkų – plautos morkos 0,35 eur/1 kg;
500 g pastarnoko – sveriami pastarnokai 1,75 eur/1kg;
2 nedidelių svogūnų – svogūnai (40/60mm) 0,49 eur/1kg;
Druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių.
Gaminimo būdas:
1. Vištienos petelius nuplaukite ir užpilkite šaltu vandeniu. Sudėkite į puodą virti, o užvirus nupilkite vandenį, dar kartą užpilkite vandens ir virkite apie 1,5 – 2 val ant vidutinės kaitros, vis papildydami vandens. Tada suberkite druską, įdėkite džiovinto lauro lapą ir per pusę perpjautą svogūną.
2. Dar pavirkite apie 15 minučių, išimkite petelius ir nukoškite sultinį. Į sultinį dėkite kubeliais supjaustytą morkas, bulves ir pastarnokus, pavirkite, kol daržovės suminkštės.
3. Tada sudėkite petelius, pagardinkite troškinį mėgstamais prieskoniais ir pipirais. Pavirkite dar apie 2-3 minutes. Galima troškinį paskaninti grietine, grietinėle ar tepamuoju varškės sūriu.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos spalio 19 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.