1. Tešlą atšildykite kambario temperatūroje ir supjaustykite kvadratėliais.
2. Grietinę gerai išsukite su traiškytomis česnako skiltelėmis, druska ir raudonėliais.
3. Svogūnus nulupkite, apibarstykite druska, užspauskite citrinos sulčių, pamaigykite rankomis, kad suminkštėtų, ir 10 min. marinuokite.
4. Varškės sūrį supjaustykite kubeliais, saikingai pasūdykite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
5 .Ant kiekvieno tešlos lakšto krėskite po gerą šaukštą grietinės, ją tolygiai paskirstykite, tada berkite sūrio kubelius, parmezaną, išdėliokite svogūnus.
6. Paruoštas užkandėles išdėliokite kepimo skardoje, pabarstykite aitriąja ir saldžiąja paprika ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
7. Puoškite gražgarsčių lapeliais.
- Cukinijas nuplaukite ir supjaustykite išilgai nestoromis riekelėmis.
- Šias riekeles įtrinkite smulkintų česnakų, aliejaus ir druskos mišiniu ir palikite bent 10 min. kad įsigertų.
- Tada sudėkite ant orkaitės grotelių ir kepkite, kol cukinijos suminkštės (apie 10 min.). Tik neperkepkite, nes cukinijos taps pernelyg minkštos ir negalėsite suformuoti gražių suktinukų.
- Leiskite cukinijoms kiek pravėsti, tada tepkite ant jų sūrio, dėkite plonai atpjauto kumpio ir susukite į suktinuką.
1. Fermentinį sūrį (neišėmusios iš pakuotės) įdėkite į puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų ir virkite 20-30 min. ant mažos ugnies, iki sūris pilnai išsilydys/suminkštės.
2. Per tą laiką kietai išvirkite kiaušinius, atskirkite trynius nuo baltymų.
3. Virtus kiaušinių trynius sutrinkite šakute iki vientisos masės, įdėkite 1 arbat. š. garstyčių, įberkite žiupsnį maltų juodųjų pipirų, sudėkite 1 indelį tepamo sūrelio „Mildutė“ ir viską labai gerai išmaišykite.
4. Virtus kiaušinio baltymus smulkiai sukapokite peiliu iki mažų gabalėlių ir sumaišykite su antru tepamu sūreliu „Mildutė“, susmulkintais špinatais bei supjaustytu poru. Įberkite maltų pipirų, jei reikia pagardinkite druska ir gerai išmaišykite.
5. Išsilydžiusį pakuotėje sūrį (sūris pakuotėje turi būti visiškai minkštas – patikrinkite pirštais) išimkite iš puodo, prakirpkite pakuotę ir išverskite sūrio masę ant pjaustymo lentos. Kočėlu iškočiokite stačiakampio formos 0,5 cm storio padą.
6. Ant iškočioto sūrio pado tolygiai paskirstykite virtų kiaušinių baltymų masę, o ant viršaus sudėliokite kumpio griežinėlius.
7. Ant kumpio griežinėlių vienoje kraštinėje sukrėskite geltoną trynių masę. Viską susukite į vyniotinį.
8. Paruoštą vyniotinį standžiai įsukite į maistinę plėvelę ir laikykite šaltai per naktį.
Receptas iš tinklaraščio „Irri Style“
1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai sukapotą svogūną ir kepkite, kol pasidarys skaidrus.
2. Į keptuvę su svogūnais suberkite čiobrelius, duonos trupinius, sukrėskite jogurtą, nuvarvintas ir šakute sutrintas sardines, nuluptus ir smulkiai sukapotus kiaušinius, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.
3. Duonos riekes iš pradžių paskrudinkite, paskui aptepkite sardinių kremu ir kepinkite ant grotelių, kol pradės putoti. Sumuštinius patiekite karštus.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Puode užvirinkite vandenį ir sudėkite į jį nuplautus kiaušinius. Virkite apie 8–10 minučių, kol kiaušinių vidus bus kietos konsistencijos. Nuimkite puodą nuo ugnies, nupilkite vandenį ir perliekite tekančiu šaltu vandeniu, kad kiaušiniai greičiau atvėstų. Lukštus nulupkite ir perpjaukite kiaušinius išilgai per pusę, trynius išimkite į atskirą dubenėlį ir atidėkite į šalį.
2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite kubeliais pjaustytus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet suberkite riekelėmis supjaustytus pievagrybius ir pakepinkite dar porą minučių. Sudėkite smulkintus svogūnų laiškus ir dar minutę pakaitinkite. Sudėkite pakepintas daržoves į lėkštę ir gerai nusausinkite popierinu rankšluosčiu. Atvėsinkite.
3. Į atvėsusį grybų mišinį sudėkite kiaušinių trynius, majonezą, pagardinkite druska ir pipirais. Pertrinkite visus produktus, kad gautųsi vientisa masė.
4. Paruoštą įdarą sudėkite į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu ir įdarykite kiaušinių puseles. Ant viršaus uždėkite po mažą šviežios petražolės lapelį. Sudėkite kiaušinius į lėkštę ir patiekite. Skanaus!
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: „VELYKŲ BELAUKIANT: Kiaušiniai kitaip“
- Smulkiai sutarkuokite sūrį.
- Iki standumo suplakite kiaušinių baltymus, atsargiai įmaišykite sūrį. Masė turi būti pakankamai kieta, kad būtų galima suformuoti rutuliukus.
- Gruzdintuvėje arba puode įkaitinkite aliejų iki 180 ºC temperatūros. Jei neturite kulinarinio termometro, įmeskite į puodą baltos duonos kubelį. Jei gabalėlis per minutę pagelto ir tapo traškus, temperatūra tinkama, jei suskrudo greičiau – aliejus per karštas.
- Patepkite delnus aliejumi, arbatiniu šaukšteliu pakabinkite sūrio masės ir suformuokite rutuliuką. Dėkite po kelis sūrio rutuliukus į įkaitintą aliejų ir gruzdinkite, kol gražiai pagels. Išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Sūrio rutuliukai skaniausi, kol karšti. Kad neatvėstų, sudėkite į skardą ir laikykite šiltoje orkaitėje.
- Gruzdintus sūrio rutuliukus tiekite kaip garnyrą arba kaip užkandį prie alaus.
1. Pirmiausia paruoškite įdarą: skumbrę išdarinėkite, pašalinkite kaulus, tada sumeskite į gilesnį dubenį ir sutrinkite šakute. Netrinkite labai smulkiai – užtepėlė negražiai atrodys.
2. Į indą su skumbre krėskite grietinę, majonezą, krienus, austrių padažą, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, pilkite citrinos sulčių.
3. Duonos riekeles apšlakstykite aliejumi ir iš abiejų pusių paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje.
4. Dar karštas įtrinkite per pusę perpjautomis česnako skiltelėmis.
5. Paruoštą užtepėlę tepkite ant dar šiltų duonos riekelių.
6. Ant viršaus berkite granato sėklyčių ir dėkite po plonytį raudonojo svogūno griežinėlį.
- Iš pradžių atšildykite tešlą ir truputį ją pakočiokite.
- Cukiniją (geriausia – bulvių skustuku) ir sūrį supjaustykite plonomis riekelėmis.
- Ant tešlos lakšto eilėmis dėkite cukinijos griežinėlius bei sūrį ir užtepkite plonu sluoksniu džiovintų pomidorų užtepėlės. Pabarstykite mėgstamais prieskoniais.
- Tešlą susukite į vyniotinį ir supjaustykite kelių centimetrų pločio griežinėliais.
- Sudėkite suktinukus ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite šiek tiek prieskoniais ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20–30 min. Skanaus!
- Sušiui ryžius reikia kelis kartus perplauti vandeniu, tada virkite 15min ir dar palaikyti 10min puode sumaišykite su padažu, o padažą darome taip: pusė stiklinės sušio acto, dedame šaukštelį cukraus ir druskos pagal skonį, pakaitinkite kol ištirps ir pilkite į ryžius.
- Tiek padažo užtenka 200g ryžių.
- Susipjaustykite lašišą, agurką ir papriką juostelėmis, jei ryžiai dar neatvėsę, galima paskleisti juos lėkštėje, tada greičiau atvėsta.
- Galiausiai ant bambukinio kilimėlio pasidėkite dumblių lapą, dėkite ryžius, maždaug iki pusės lapo, kad ryžiai neliptų prie pirštų galima pavilgyti pirštus į vandenį, tada prie kraštelio dedame lašišą, papriką, agurką, arba atskirai su agurku ir su paprika, galima dėti ir avokado, recepto autorė tiesiog aprašo jų šeimos labiausiai pamėgtus ingredientus, sudėjus viską susukite, ir su bambukiniu kilimėliu paritinėkite, paspauskite, tada supjaustykite maždaug 1,5cm storio riekelėmis, kam patinka galima pagardinti wassabi, sojų padažu.
Receptą atsiuntė Živilė
- Cukiniją ir baklažaną nuplaukite, supjaustykite riekelėmis ir iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje.
- Į dubenėlį sukrėskite majonezą, pagardinkite jį žolelių prieskoniais, česnakiniais pipirais, jei reikia, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
- Skardą išklokite kepimo popieriumi ir formuokite bokštelius. Dėkite riekelę baklažano, pomidoro, cukinijos. Į tarpus tarp daržovių patepkite majonezu ir dėkite po riekelę mocarelos sūrio. Bokštelių viršų apibarstykite tarkuotu parmezanu.
- Bokštelius kepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol išsilydys mocarela.
- Pistacijas išlukštenkite, nuplaukite, kelias min. paskrudinkite sausoje keptuvėje ir smulkiai sukapokite.
- Čiobrelius sukapokite, kelias šakeles palikite papuošti.
- Medų ištirpinkite vonelėje virš garų, sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis, balzaminiu padažu, kapotomis čiobrelių šakelėmis.
- Abu sūrio gabalėlius dėkite ant kepimo popieriaus ar folijos ir gausiai aptepkite paruoštu padažu.
- Ant viršaus užberkite riešutų.
- Figas nuplaukite, supjaustykite gabalėliais, jei naudosite džiovintas, jas pamirkykite brendyje ir išdėliokite ant sūrio.
- Kepimo popieriaus arba folijos kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
- Tiekite su skrudinta duonos riekele.
1. Vaflius gausiai aptepkite lydytu sūreliu, ant viršaus uždėkite po keletą juostelių sūdytos lašišos.
2. Papuoškite 2–3 marinuotais kapariais, pašlakstykite citrinų sultimis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Bandeles perpjaukite pusiau ir išgremžkite minkštimą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite faršą ir apkepkite, paskaninkite pipirais, druska.
2. Faršą pravėsinkite ir sumaišykite su kiaušiniu, sūreliu, žalumynais ir smulkinta paprika. Paruošto faršo prikimškite į bandeles ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, paskui ant bandelių uždėkite po griežinėlį sūrio ir dar kepkite, kol sūris išsilydys.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Pirmiausia sutarkuokite arba šaukštu sutrinkite kambario temperatūros sviestą ir sukrėskite jį į miltų, druskos ir prieskonių mišinį.
2. Įpilkite šlakelį vandens, įmuškite kiaušinius, išminkykite tešlą ir palaikykite ją valandą arba kelias šaldytuve. Išėmusios iš šaldytuvo, atgnybkite nedidelį gabalėlį tešlos. Sukite jį tarp delnų, kol gausite pailgą vienodo pločio juostelę.
3. Dviejų vienodo ilgio juostelių galus suspauskite pirštais ir sukite juosteles. Galite padaryti ir vieną ilgą juostelę, tik tuomet perlenkite ją ir vėl sukite vieną galą su kitu. Susuktus juostelių galus užspauskite, kad neišsivyniotų.
4. Susuktas lazdeles dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, aptepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite recepte nurodytais arba mėgstamais prieskoniais.
5. Kepkite apie 20 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol sukučiai gražiai pagels.
Skanaus!
Plačiau skaitykite: „Džiazuojame“ virtuvėje: pikantiški sukučiai
1. Nupjaukite pievagrybių kotelius ir šiek tiek išskobkite vidų. Apšlakstykite vienos citrinos sultimis, pabarstykite druska ir pipirais.
2. Svogūną, česnaką susmulkinkite ir apkepkite aliejuje.
3. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir susmulkinkite. Į dubenį sudėkite pomidorus, keptus svogūnus, česnakus, džiūvėsėlius ir paskaninkite pipirais bei druska. Šaukšteliu į kiekvieną pievagrybio kepurėlę įdėkite įdaro, pabarstykite trupintu mėlynuoju sūriu, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Paruoškite tešlą: sutarkuokite sūrį, suberkite miltus, įmuškite kiaušinį, pagal skonį pasūdykite ir viską gerai išmaišykite.
2. Suformuokite sūrio rutuliukus, apvoliokite džiūvėsiuose ir kepkite aliejuje.
Skanu su grietine, spirgučių arba grybų padažu.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Supjaustykite čiabatos duonelę 2 cm storio riekelėmis. Vyšninius pomidoriukus padalinkite į keturias dalis.
- Duonos riekeles apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apkepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Įtrinkite jas česnakų skiltelėmis.
- Likusias česnakų skilteles susmulkinkite, sumaišykite su vyšniniais pomidoriukais, šviežiais kapotais prieskoniais ir uždėkite ant skrudintų čiabatos riekelių. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais ir dar kelioms minutėlėms pašaukite į orkaitę. Tai puikus užkandis tiek vakarėliams, tiek kasdienai.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Iš sluoksniuotos tešlos ant kepimo popieriaus iškočiokite 20 x 60 cm stačiakampį ir išdėliokite plonus kumpio gabalėlius. Perlenkite tešlą pusiau ir supjaustykite apie 1 cm pločio juostelėmis.
2. Juostelių galus susukite į priešingas puses – padarykite virveles. Galus stipriau užspauskite, kad neatsisuktų. Virveles sudėkite į kepimo skardą ir aptepkite plaktu kiaušiniu. Šaukite į orkaitę ir kepkite 10–15 minučių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Fermentinį sūrį (geriau rinkitės kietesnį) sutarkuokite stambia tarka. Į dubenį suberkite kmynus, įmuškite kiaušinius, įberkite žiupsnį druskos ir viską sumaišykite.
- Įberkite šiek tiek miltų ir vėl pamaišykite. Miltus berkite palaipsniui, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą.
- Rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens. Iš paruoštos masės suformuokite nedidelius plokščius kamuolėlius (2–3 cm skersmens).
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite kamuolėlius. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus ir taps aukso spalvos, tuomet apverskite ir taip pat apkepkite. Jei norite sausesnių sūrio rutuliukų, darykite juos mažesnius ir kepkite iki tamsios aukso spalvos. Na, o jei norite, kad rutuliukai viduje būtų minkšti, darykite juos šiek tiek didesnius ir kepkite iki šviesios aukso spalvos.
- Iškeptus sūrio rutuliukus, išimkite iš keptuvės ir sudėkite į dubenį ant popierinių rankšluosčių, kad nusausintumėte aliejaus perteklių.
- Paruoštus sūrio rutuliukus sudėkite į krepšelį ir patiekite.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: „Gardžios iškylos užkandžių idėjos“
- Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, pakepinkite šaukšte karšto aliejaus, tada sukrėskite medų, balzaminį padažą, įspauskite truputį citrinų sulčių, sudėkite dešreles ir maišydama mediniu šaukštu, kad neprisviltų, kepkite jas apie 10 min., kol apsivels karameline mase.
- Baltos duonos riekeles paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje, kad būtų traškios.
- Paprikas nuplaukite, sumeskite į gilią keptuvę su gerai įkaitintu aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir kepkite, kol pipirai patamsės.
- Išgriebtus nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Ant kiekvienos duonos riekelės dėkite po papriką ir po dešrelę.
- Nuo duonos riekių nupjaukite pluteles. Išdėliokite riekes kepimo skardoje.
- Šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Atvėsusias smulkiai sutrupinkite.
- Grybus nuplaukite, nusausinkite. Nupjaukite kotelius, iš kepurėlių išgremžkite minkštimą, susmulkinkite. Grybų kepurėles apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis. Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą.
- Suberkite šakute sutrintus kiaušinių trynius, gerai išsukite. Suberkite tarkuotą sūrį, duonos trupinius, gerai išmaišykite. Pagal skonį pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų. Gautu įdaru įdarykite grybų kepurėles.
- Kepimo skardą apšlakstykite aliejumi, išdėliokite įdarytus grybus. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol grybai suminkštės. Tiekdama apibarstykite smulkintomis šviežiomis petražolėmis.
- Pinijas ir graikinius riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje. 2 česnakų skilteles nulupkite, sutrinkite česnakų traiškytuvu, sumaišykite su ožkų pieno sūriu, rikota, atvėsintais skrudintais riešutais.
- Voveraites išvalykite, išvirkite, labai gerai nuvarvinkite ant virtuvinio rankšluosčio, suberkite į indelį, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, užpilkite šlakelį aliejaus ir citrinos sulčių.
- Palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai.
- Duonos riekeles paskrudinkite sausoje keptuvėje, dar karštas įtrinkite česnako skiltele ir apšlakstykite aliejumi.
- Ant kiekvienos tepkite ožkų pieno sūrio, gausiai krėskite voveraičių ir dar šiltas patiekite.
- Pirmiausia gaminsime karamelizuotus riešutus.
- Į puodą supilkite cukrų, vandenį, užvirkite ir virinkite kol ištirps cukrus.
- Į gautą sirupą dėkite riešutus ir virkite maišydami tol kol išgaruos vanduo ir visi riešutai bus cukruje.
- Nuimkite puodą nuo ugnies ir maišykite kol cukrus bus visai sausas.
- Pabaigoje pagardinkite riešutus cinamonu, pipirais ir aitriąja paprika.
- Jei naudojate ne džemą, tuomet spanguoles sumaišykite su cukrumi ir susmulkinkite iki vienalytės masės (tam tinka kokteilinė arba kažkoks smulkintuvas).
- Tuomet nuo duonos pašalinkite plutą, o minkštimą susmulkinkite rankų pagalba.
- Duonos masę padalinkite į dvi dalis. Vieną duonos masę maišykite su klevų sirupu, o kitą – su bruknių džemu.
- Jei jaučiate, kad masė per skysta, įdėkite džiūvėsių ir formuokite rutuliuko formos saldainius.
- Į spanguolių masę dėkite po migdolą, į klevų sirupo – po karamelizuotą graikišką riešutą.
- Vėliau visus rutuliukus apvoliokite baltose sezamo sėklose, kur šiek tiek įmaišykite ir juodųjų sezamo sėklų.
- Beliks spėlioti, kokio skonio saldainį pavyks paragauti. Saldainių laikyti negalima, nes riešutas tampa nebe traškus. Geriausia suvalgyti iš karto pagaminus!
Receptą atsiuntė Edita
- Kiekvieną tortiliją supjaustykite į 8 dalis.
- Patepkite jas alyvuogių aliejumi, pabarstykite druskos ir apie 5–6 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos.
- Sumaišykite 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, ANCHO aitriąsias paprikas, cukrų ir druską.
- Atskirai sumaišykite lašišos, avokado kubelius ir 2/3 svogūno bei moliūgų sėklas.
- Aplaistykite lašišą padažu ir palikite, kad marinuotųsi.
- Prieš patiekdami, sudėkite lašišos gabalėlius ant šiltų tortilijų.
- Česnako skiltelę nulupkite ir sutraiškykite.
- Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis.
- 2 šaukštu sulčių pilkite į indelį su česnakais, suberkite rozmarinus, supilkite vyną, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Sūrių ritinėlius dėkite į karščiui atsparias lėkšteles ir gausiai apliekite padažu.
- Valandą marinuokite ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Kepkite apie 12 min.
- Kedrines pinijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, užberkite ant sūrio.
- Tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.
- Kulinaro patarimas. Jeigu norite, į užpilą galite įmaišyti šaukštelį grūdėtųjų garstyčių.