Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Įsisiūbavus grilio sezonui – patarimai ir receptai kepantiems daržoves ar sūrį

Artėjant dar vienam šiltam savaitgaliui, norisi kuo dažniau būti gamtoje, o buvimas gamtoje neatsiejamas nuo iškylų bei grilio. Nors dažniausiai esame pripratę ant grilio kepti kepsnius, šašlykus ar kitus mėsos gaminius, nepamirškime ir puikių daržovių, sūrių bei vaisių receptų.
Ant grotelių kepti sūrio ir daržovių vėrinukai
Ant grotelių kepti sūrio ir daržovių vėrinukai / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi patarimais ir receptais, ką dar be mėsos galima iškepti ant grilio.

„Tuomet, kai visi dūmais kvepiantys kepsniai išragauti, kai visi šonkauliukai ant karštos ugnies paskrudinti, kai visi šašlykų marinatai išmėginti, ieškome įvairių patiekalų alternatyvų. Jei dar neteko, išmėginkite grilintus vaisius, daržoves ir sūrius, kurie gali tapti ne tik pagrindiniu patiekalu vegetarams bei veganams, bet ir nuostabiu garnyru prie mėsos, užkandžiais ir desertais“, – sako maisto gamybos žinovė.

Keptos daržovės

„Dažniausiai ant grotelių kepamos cukinijos, baklažanai, paprikos, pomidorai, svogūnų ir česnakų galvelės. Tačiau ugnies kaitra ir dūmo skonis puikiai draugauja su pievagrybiais, šparagais, cikorijų salotomis, agurkais, kukurūzų burbuolėmis, salierų stiebais, žiediniais kopūstais, morkomis, burokėliais ir netgi gūžinėmis salotomis.

Mažiau sultingas daržoves galima trumpai apvirti ar bent nuplikyti verdančiu vandeniu.

Mažiau sultingas daržoves galima trumpai apvirti ar bent nuplikyti verdančiu vandeniu. Natūralaus skonio mėgėjai daržoves gali tiesiog ištepti sviestu ir paskrudinti, o subtilesnių skonių ieškantys – pamarinuoti jas su citrinų sultimis, įvairiomis žolelėmis ir šlakeliu aliejaus. Svarbu nepadauginti prieskonių. Burokėlius ir bulves galima kepti suvyniotus į foliją anglyse“, – patarimais dalinasi maisto gamybos ekspertė.

Ant grotelių kepti baklažanai
Receptas: Ant grotelių kepti baklažanai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 16
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 4.00 vnt.
Aliejus: 4.00 valg. š. (4 -6)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kajeno)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (saujelė)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (MAGGI kečupo aštriems kepsniams)
Jogurtas: 4.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Baklažanus nuplaukite ir perpjaukite pusiau ir peiliu padarykite įpjovas minkštime.
  2. Dubenėlyje išmaišykite aliejų, juoduosius ir kajeno pipirus, druską, pusę susmulkinto rozmarino. Šiuo mišiniu įtrinkite baklažanų minkštimą ir palikite pasimarinuoti 30 min.
  3. Tada kepkite ant vidutiniškai įkaitintų grotelių, pjūvio puse į groteles. Iškeptus baklažanus pagardinkite likusiomis žolelėmis ir kečupo bei jogurto pagardu.
Suskleisti
Ant grotelių keptos bulvės
Receptas: Ant grotelių keptos bulvės
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1500.00 g (naujo derliaus)
Majonezas: 100.00 g
Pomidorų padažas: 100.00 g (MAGGI klasikinio arba aštraus kečupo)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuplaukite ir sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite maždaug 8 min. Tada nusunkite.
  2. Kai atvės, perpjaukite pusiau, sudėkite į dubenį, užpilkite aliejų, užberkite druskos, pipirų ir išmaišykite.
  3. Kepkite ant įkaitintų grotelių, kol gražiai apskrus.
  4. Tada ragaukite su majonezo ir kečupo padažu, žalumynais.

 

Suskleisti
Ant grotelių kepti moliūgai
Receptas: Kepti moliūgai ant grotelių
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Gražgarstės: 50.00 g
Actas: 1.00 valg. š. (baltojo vyno)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š.)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite moliūgą riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, baltojo vyno actu, pagardinkite druska, maltais pipirais, aitriąja paprika ir palikite pusvalandžiui.

2. Dėkite moliūgų riekeles ant grotelių ir kepkite, kol dailiai apskrus. Skanaukite su gražgarstėmis.

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Suskleisti

Kepti sūriai

Ant grotelių paskrudintas ar apkeptas sūris yra puikus patiekalas nevalgantiems mėsos. Sūrių, kuriuos galima kepti ant grilio apstu – iš Kipro atkeliavęs halumis, prancūziškas kamamberas ar net lietuviškas varškės sūris.

„Kiprietiškas halumis gaminamas iš ožkų, avių ar karvių pieno – puikus pasirinkimas kepimui ant grilio. Pakepkite sūrį ant grotelių po penkias minutes iš abiejų pusių, kol išorė pasidengs traškia plutele, o vidus bus minkštas ir tąsus. Šis sūris puikiai tiks su žaliomis salotomis“, – pataria B.Baratinskaitė.

Kitas sūris, puikiai tinkantis kepimui ant grilio – kamamberas. Jį galite kepti suvynioję į foliją arba tiesiog su dėžute, į kurią jis kartais būna supakuotas. Išvyniokite sūrį iš popieriaus ir padėkite atgal į dėžutę, dėžutę padėkite ant folinės lėkštutės arba ant vandenyje pamirkytos medinės lentelės – tuomet sūris įgaus dar ir dūmų poskonio. Išsilydžiusį sūrio vidų skanu kabinti baltos duonos gabalėliu.

„Nepamiršti reiktų ir Lietuvos ūkininkų gaminamų varškės sūrių. Kepimui pasirinkite paprastą, baltąjį varškės sūrį, kurį gardinti galite prieskoniais, šviežiais bazilikais, šoninės juostelėmis, džiovintais pomidorais, mėgstamu džemu ar džiovintais vaisiais“, – sako B.Baratinskaitė.

Keptas sūris
Receptas: Keptas sūris
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Sūris: 2.00 riekės (pelėsinis)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. sulčių - pagardui)
Rozmarinai: 2.00 valg. š. (kapoti, švieži)
Riešutai: 120.00 g (kapoti)
Medus: 3.00 valg. š. (skystas)
Vyšnios: 100.00 g (trintos, šaldytos - pagardui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (pagardui)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (pagardui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (pagardui)
Kaip gaminti

1. Kapotus riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, sumaišykite su rozmarinais ir ištirpintu medumi. Sūrius dėkite į kepimo popierių, aptepkite riešutų ir medaus mase, kepimo popieriaus kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min.

2. Kol sūris keps, paruoškite uogų pagardą. Svogūną nulupkite, sumeskite į puodelį su cukrumi, pakaitinkite, tada sukrėskite vyšnias, supilkite citrinos sultis ir balzaminį actą. Viską gerai išmaišykite. Maišydami pagardą ant silpnos ugnies kaitinkite apie 20 min.

3. Keptą sūrį išdėliokite į lėkštes, šalia patiekite šiltos arba atvėsintos vyšnių ir svogūnų tyrės. Tokią užkandėlę skanu valgyti su gražgarsčių salotomis ir baltos duonos riekele.

Suskleisti
Ant grotelių keptas sūris
Receptas: Ant grotelių keptas sūris
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 27
Receptas
Ingredientai
Sūris: 1.00 vnt. (varškės arba fetos)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (bazilikai, rozmarinai, krapai, svogūnai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Majonezas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sūrį aptepkite majonezu, apibarstykite prieskoniais ir suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių 10–15 minučių iš abiejų pusių.

2. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite, kad apskrustų. Skanaus!

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Suskleisti

Ant grilio kepti ananaso griežinėliai

Ingredientai:

  • 1 ananasas;
  • gabalėlis sviesto;
  • keli šaukštai medaus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis malto cinamono.

Gaminimas:

1. Ananasą nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir išpjaukite šerdį.

2. Dubenėlyje ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su medumi. Ištirpinkite gabalėlį sviesto ir sumaišykite jį su medumi, vaniliniu cukrumi bei cinamonu. Aptepkite mišiniu ananasų žiedus ir keliolika minučių palaikykite, kad sviestas ir medus įsigertų.

3. Kepkite ant grotelių, kol žiedai taps minkšti ir vos vos apskrus.

Vida Press nuotr./Kepti ananasai
Vida Press nuotr./Kepti ananasai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos