Ingredientai (apie 40 sausainių, priklausomai nuo dydžio):
- 115 g minkšto sviesto;
- 120 ml sezamų sėklų pastos tahini (ČIA yra receptas, kaip jos paprastai pasigaminti namuose);
- 100 g baltojo cukraus;
- 90 g šviesaus rudojo cukraus;
- 1 didelis kiaušinis;
- 1 kiaušinio trynys;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 150 g miltų;
- 1 nepilnas arbat. šaukšt. sodos;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 280 g kartaus juodojo šokolado, smulkiai pjaustyto (aš naudojau pienišką).
Gaminimas:
1. Sviestą, sezamų pastą tahini ir abiejų rūšių cukrų išplakame iki purumo. Įplakame kiaušinį ir trynį bei vanilės ekstraktą.
2. Miltus, sodą ir druską sumaišome ir tada suberiame į purią sviesto masę. Pabaigoje į tešlą įminkome smulkiai pjaustytą šokoladą.
3. Suformuojame sausainius. Sudėliojame juos plačioje skardoje ir kepame iki 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
Kaip suformuoti ežiukus:
Čia receptas galėtų ir baigtis. Bet man nuo sezamų pastos sausainių skonis pasirodė kiek per intensyvus. Taip ir sugalvojau, kad užminkius tešlą išsyk reikėtų formuoti tokius neva lašelius, su smailiu galiuku. Iškepusį sausainį imame už to smailaus galiuko, pamirkome tirpintame šokolade ir tada greitai apibarstome smulkiai pjaustytais riešutais (šį kartą naudojau graikiškus). Tada valgant visi skoniai tarpusavyje labai gerai dera ir yra malonus traškumo momentas.
O kai smailiajame sausainio galiuke baksteli tris taškiukus, žiūrėk, į tave žvelgia simpatiškas ežiukas!
Pastaba: suformuotus sausainius drąsiai galima šaldyti, o kepti tada, kai užsinorite.
Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų ir darbo įvairiuose restoranuose dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, studijavusi HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartais ras ir 15min Maistas skaitytojai.