Ingredientai:
- 8 šviežios figos, perpjautos išilgai pusiau;
- 3 valg. šaukšt. cukraus;
- 3 valg. šaukšt. Marsalos vyno;
- 200 g sviesto, minkšto (ir dar šiek tiek kepimo formai);
- 180 g smulkaus rudojo cukraus;
- 4 kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar pastos;
- 125 g miltų;
- 75 g migdolų miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Sudėkite perpjautas figas į dubenį, užpilkite jas vynu, suberkite 2 šaukštus cukraus, gerai išmaišykite ir palikite 20 min.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą plonai patepkite sviestu ir išklokite kepimo popieriumi, kad šis dengtų ir kraštus.
3. Sviestą ir smulkų rudąjį cukrų mediniu šaukštu dubenyje ar elektrinio virtuvės kombaino inde išsukite iki balsvos, purios masės. Tuomet po vieną muškite kiaušinius nepaliaudami plakti, supilkite vanilės ekstraktą ar pastą.
4. Atskirame dubenyje gerai sumaišykite abejus miltus, kepimo miltelius ir druską, o tuomet suberkite į sviesto ir kiaušinių mišinį.
5. Pabarstykite paruoštos kepimo formos dugną likusiu šaukštu cukraus. Tuomet sudėliokite figas perpjautąja puse į apačią, pašlakstykite susidariusiu sirupu. Ant figų krėskite pagamintą tešlą, paviršių išlyginkite.
6. Kepkite apie valandą – kol pyragas pakils ir parus, o įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas.
7. 10–15 min. leiskite pravėsti kepimo formoje, o tuomet uždėkite ant jos plačią lėkštę ir staigiu judesiu formą su visa lėkšte apverskite – pyragas turėtų gražiai nutūpti į lėkštę figomis pagražinta puse į viršų.
8. Galite pjaustyti dar vos šiltą ir tiekti, tarkime, su vaniliniais ledais.