Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanas Pepe pasidalijo nuo neatmenamų laikų kepamų žuvelių ruošimo paslaptimis: štai kas svarbiausia

Vos keturios valandos „Wizzair“ tiesioginio skrydžio iš Vilniaus ir atsiduriame taip mėgstamame lietuvių mieste – Malagoje. Čia sekėme ir lietuvių pėdomis – pasidairėme nekilnojamojo turto, tačiau radome laiko ir gastronominiams potyriams. Malagos regionui ypač būdingas patiekalas – įvairiai patiektos sardinės. Šios žuvelės, primenančios mūsų lietuviškas stintas, čia kepamos nuo neatmenamų laikų.
Restoranėlis „Restaurante laviborilla“
Restoranėlis „Restaurante laviborilla“ / Kristinos Aržuolaitienės nuotr.

Nusikelkime į Benalmadeną – miestą Andalūzijoje, pietų Ispanijoje, 12 km į vakarus nuo Malagos. Čia įsikūręs šeimos restoranėlis „Restaurante laviborilla“ ant jūros kranto, kuriame mums patiems pasiūlyta išbandyti vieną populiariausių šiame regione sardinių ruošimo būdų – „espetos de sardinas“.

Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Restoranėlis „Restaurante laviborilla“
Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Restoranėlis „Restaurante laviborilla“

Vos įžengus į restoranėlio valdas mus pasitinka valties formos laužavietė, keičianti kryptį, priklausomai nuo vėjo. Tokios valtys prieš tris-keturis dešimtmečius stovėdavo paplūdimiuose, o sardinės būdavo ruošiamos jose. Kaip sako vietiniai, tuomet jas pagardindavo ir jūros vėjo skonis. Rodos, ir dabar viskas čia pat – restoranas – ant jūros kranto, o vakarop ir mūsų veidus pakutena lengvas vėjelio prisilietimas.

Stovyniuodami prie liepsnojančios ugnies, pirmiausiai esame aprėdomi vienkartinėm prijuostėm ir klausomės restorano šefo Pepe Benito sardinių gaminimo paslapčių.

Pepe kaip mat suveria žuveles ant iešmo ir pašauna kepti ant atviros ugnies, ispaniškai, įmaišydamas kokį anglišką savo sukurtą naujadarą Pepe paaiškina ir mums, ką daryti.

Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Restoranėlis „Restaurante laviborilla“
Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Restoranėlis „Restaurante laviborilla“

Įprastai eiga tokia: imate bambukinį iešmą ir ant jo veriate sardines – svarbu pradurti visas toje pačioje vietoje, vienodai – skersai žuvies ir pilveliu į viršų. Truputį jūros druskytės – kepam!

Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Restoranėlis „Restaurante laviborilla“
Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Restoranėlis „Restaurante laviborilla“

Kalną patirties šiame procese turintis Pepe tik kvatoja matydamas kaip netinkamai sumautos sardinės sušoka nuo iešmo į ugnį, sakydamas: „Eror, problemas con espalda (liet. – klaida, problemos su nugara)“.

Žvelgiant į liepsną ir beskrundančias žuveles, Pepe paaiškina, kad labai svarbus malkų pasirinkimas – jos turi būti tik alyvmedžio. Pasirinkus kitokias, keistųsi sardinių skonis.

Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Restoranėlis „Restaurante laviborilla“
Kristinos Aržuolaitienės nuotr. /Restoranėlis „Restaurante laviborilla“

Pepe surenka iešmus ir mūsų ruoštos sardinės sušoka į lėkštes. Citrina – pasigardinimui ir galima mėgautis.

Skanaus!

Žurnalistų kelionę į Ispaniją organizavo „Wizz Air“ ir už turizmo skatinimą Malagos provincijoje atsakingos viešojo administravimo institucijos „Costa del Sol“ Turizmo taryba, tačiau įtakos turiniui tai neturėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus