Išpopuliarėjusi tiramisu versija – kvepianti citrinomis ir labai skani

Sunku rasti žmogų, kuris nemėgtų itališkojo tiramisu – kavoje pamirkytų biskvitinių sausainių, dosniai užklotų maskarponės kremu. Tačiau galbūt verta išbandyti kitokį variantą – kavą iškeisti į citriną. Su šiais citrusais pagamintas nekeptas desertas bus ypač gardus, o jo gaivinantis skonis puikiai derės su vasariška šiluma.
Citrininis tiramisu
Citrininis tiramisu / Vida Press nuotr.

Tradicinis itališkas daugiasluoksnis, švelnus, kavos skonio desertas užkariavęs daugelio širdis. Jis žavi ir tuo, kad jį nesunkiai galima pasigaminti namuose, net ir neturint ypatingų kulinarinių įgūdžių, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai.

Citrininė šio klasikinio deserto versija nėra naujiena, tačiau šiemet išgyvena tikrą renesansą – įspūdingai atrodantis desertas žaibiškai išpopuliarėjo socialiniuose tinkluose „Instagram“ ir „TikTok“. Pastarajame įvairūs citrininio tiramisu receptai jau peržiūrėti daugiau nei 2,5 mlrd. kartų.

Gaiviam ir paprastai paruošiamam desertui tereikės kelių ingredientų: sausainių, kiaušinių, citrinų, cukraus, sviesto, maskarponės sūrio ir grietinėlės.

Citrininis tiramisu

Ingredientai:

  • 2 pakuotės sausainių „Damų piršteliai“.

citrininiam kremui:

  • 4 dideli kiaušinių tryniai;
  • 4 dideli kiaušiniai;
  • didelis žiupsnis druskos;
  • 1 ¼ puodelio cukraus;
  • 2 citrinų nutarkuota žievelė;
  • 2/3 puodelio citrinų sulčių (apie 2-3 citrinos);
  • 110 g sviesto.

citrinų sirupui:

  • ½ puodelio vandens;
  • ¼ puodelio cukraus;
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės ir sulčių;
  • 1 šakelė šviežio baziliko (nebūtina);
  • ¼ puodelio limoncello likerio (nebūtina).

įdarui:

  • 1 ½ puodelio riebios plaktos grietinėlės;
  • 1 ½ puodelio pasiruošto citrininio kremo (maždaug pusės kiekio);
  • 500 g maskarponės sūrio, kambario temperatūros.

Gaminimas:

1. Paruoškite kremą. Į puodą dėkite kiaušinių trynius, kiaušinius, druską, cukrų, citrinų žievelę ir sultis. Virkite ant vidutinės ugnies nuolat plakdami. Kai užvirs, virkite apie 1 minutę arba kol sutirštės. Supilkite kremą į dubenį ir sudėkite sviestą. Maišykite, kol ištirps. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą.

2. Imkitės sirupo gamybos. Puode sumaišykite vandenį, cukrų, citrinos sultis, citrinos žievelę ir bazilikus (jei juos naudojate). Užvirinkite, išjunkite ugnį ir leiskite atvėsti. Kai atvės, nukoškite. Jeigu naudojate – įmaišykite limoncello likerį.

3. Elektriniu maišytuvu plakite grietinėlę, kol susidarys standžios viršūnėlės. Kitame dubenyje sumaišykite pusę atvėsusio citrinų kremo ir maskarponę. Gerai išmaišykite iki vientisos masės, tuomet atsargiai į mišinį sudėkite plaktą grietinėlę.

4. Formuokite desertą: pamerkite sausainius į citrinų sirupą ir išdėliokite juos ant stiklinio indo dugno (galima vietoj jo naudoti atskiras stiklines ir paruošti individualias porcijas). Ant sausainių dėkite pusę maskarponės kremo. Toliau mirkykite pirštelius į citrinų sirupą ir sudėkite dar vieną sluoksnį. Užklokite likusiu maskarponės įdaru.

5. Uždenkite ir laikykite šaldytuve bent 8 valandas.

6. Paruošto patiekti tiramisu viršų aptepkite likusiu citrinų kremu ir papuoškite šviežios citrinos griežinėliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų