Įspūdingų kulinarijos sugebėjimų čia tikrai nereikia, belieka prisiminti pagrindines Helovino spalvas (oranžinę, raudoną, juodą ir violetinę) ir į darbą pasitelkti visą savo fantaziją.
Taip pat skaitykite: Įspūdingas makiažas Helovinui: idėjos iš kino ekranų
Žinoma, nepamirškite ir pagrindinio šventės akcento – išmoningai išskaptuoto moliūgo (kaip tai padaryti ir puikių idėjų pasisemsite paspaudę čia), jis taps ne tik viso stalo puošmena, bet ir puikia žvakide!
Kodėl Helovinas?
Kaip žinia, kai kuriose šalyse, kaip antai Amerika, Helovinas turi gilias tradicijas. Pats žodis „Halloween“ yra minimas jau 1745 m. ir yra kildinamas iš škotų frazės „All Hallow‘s Eve“. Škotų kalba žodis „eve“ yra vartojamas kaip „even“, todėl, laikui bėgant „(All) Hallow(‘s) Even“ išsivystė į dabartinį ir visų žinomą žodį „Halloween“.
Daugelio teigimu, Helovino tradicijos išsirutuliojo iš rudens derliaus nuėmimo švenčių. Dabar per jį tradiciškai skaptuojami moliūgai, dalyvaujama kostiumų vakarėliuose, krečiamos išdaigos ir pan.
123rf.com nuotr./Helovino vaišės: stalo dekoravimas
Lai karaliauja juoda!
Jei sugalvojote ir jūs surengti Helovino vakarėlį, siūlome keletą idėjų, kaip papuošti vakarėlio vaišes, kad jos smagiai atspindėtų šios šventės nuotaiką.
Ant Helovino stalo įspūdingai atrodys juodos spalvos produktai, tad nepamirškite ant stalo pabastyti ne tik voriukų ar oranžinių moliūgų, bet ir kavos ar paprastų juodų pupelių. Maistą galite puošti ir gervuogėmis – bus ne tik skanu, bet ir gražu. O jei sumanysite savo svečius vaišinti spagečiais, įsigykite makaronų su juodųjų kalmarų rašalu. Tik įsivaizduokite, kaip visi nustebs, pamatę lėkštę su juodais makaronais!
„Scanpix“ nuotr./Helovino vaišėms – išnaudokite juodus produktus
Genialumas slypi paprastume!
Tam, kad savo Helovino vaišių stalą papuoštumėte raganų šluotomis, mumijomis, vaiduokliškais sausainiais ar aštuonkojais, vargti daug tikrai nereikia. Ir garantuojame, visus reikiamus produktus rasite savo šaldytuve.
„Shutterstock“ nuotr./Helovino vaišės
Iš plėšomo sūrio ir traškių sūrių lazdelių raganų šluotas pasigaminsite vos per keletą minučių! Atpjaukite plėšomos sūrio lazdelės trečdalį ir vieną jo galą įpjaukite keletą kartų. Į kitą galą įkiškite traškią lazdelę ir sutvirtinkite svogūnų laiškų juostelėmis.
Mumijų sumuštinukus pasigaminsite ant duonos riekės užtepę pomidorų padažo, uždėję juostelėmis pjaustyto sūrio ir vietoj akių panaudoję du žiedelius iš juodųjų alyvuogių.
Ingredientai
Duona:
12.00 vnt. (12 riekelių baltos forminės duonos)
Sūris:
200.00 g (brandinto)
Kaip gaminti
1. Baltos duonos riekeles sutepkite pomidorų padažu. Sūrį supjaustykite plonomis juostelėmis ir dėkite ant sumuštinių.
2. Alyvuoges suraikykite skersai rutuliukais ir, dėdami jas ant sumuštinių, formuokite „akis“.
3. Apie 10 min. kepkite 180 °C orkaitėje.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
Suskleisti
Išradingai Helovino stalą papuošite ir dešrelėms su makaronais, kurios atrodys it aštuonkojai. Nevirtus spagečius susmaigstykite į perpjautas dešreles ir meskite į puodą. Virkite tol, kol makaronai išvirs.
Taip pat skaitykite: Paskutinės minutės idėjos Helovinui: stilingų derinių pavyzdžiai
Mumijas primenančias dešreles pasidarysite nusipirkę šaldytos sluoksniuotos tešlos. Įvyniokite pieniškas dešreles į šaldytos sluoksniuotos tešlos juosteles, palikdami vieną dešrelės galą neapvyniotą. Tai bus jūsų mumijos kūnas. Likusias juosteles užvyniokite ant pieniškos dešrelės galo taip, kad liktų tarpelis tarp mumijos kūno ir mumijos kepurės.
Aptepkite sluoksniuotą tešlą kiaušinio plakiniu ir kepkite orkaitėje visas taip suvyniotas dešreles, kol sluoksniuota tešla pagels. Į likusią neapvyniotos dešrelės dalį įsmeikite po du gvazdikėlius, – tai bus jūsų mumijos akys.
Šventišką nuotaiką ant Helovino stalo sukurs ir įvairių formų sausainiai, primenantys vaiduoklius, šikšnosparnius, moliūgus ar kitą šios šventės simboliką.
Ingredientai
Sviestas:
250.00 g (saldžiosios grietinėlės sviesto)
Miltai:
240.00 g (arba 2,5 stiklinės)
Migdolai:
50.00 g (be odelių (0,5 stiklinės)
Šokoladas: (0,5 plytelės) 50.00 g
Uogienė: (papuošti) 50.00 ml
Kaip gaminti
1. Sumaišykite cukrų, sviestą, kiaušinį ir vanilinį cukrų. Įberkite miltų, druskos ir minkykite tešlą. Išminkę ją, 30 min. palaikykite šaldytuve.
2. Padalykite tešlą į lygias dalis ir kiekvienai suteikite piršto formą. Peiliu padarykite nedidelius įpjovimus, imituojančius rankų pirštų raukšleles.
3. Suformuotų „pirštų“ gale įspauskite migdolus ir apie 20 min. kepkite 180 °C orkaitėje.
4. Ištirpinkite šokoladą ir aplink migdolinius „nagus“ padarykite šokoladinį apvadą. Kad „raganos piršteliai“ dar šiurpiau atrodytų, raudonoje uogienėje pamirkykite kitą sausainio galą.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
60.00 g (arba 3/4 puodelio)
Druska:
2.00 g (arba 1/4 arbat. š.)
Miltai:
35.00 g (arba 3/4 puodelio)
Pieninis šokoladas (puošimui) 200.00 g
Įvairių spalvų pabarstukai (puošimui) 50.00 g
Ilgi saldainiai („vorų“ kojelėms formuoti) 50.00 g
Apvali maži saldainiai („vorų“ akims formuoti) 20.00 g
Ilgi pagaliukai (smeigimui) 20.00 g
Kaip gaminti
1. Dideliame dubenyje suplakite cukrų, grietinę, aliejų, kiaušinį, vanilinį cukrų, druską, suberkite kepimo miltelius, miltus.
2. Iš tešlos formuokite rutuliukus, jei reikia, įberkite miltų, ir apie 20–25 min. kepkite 180 °C orkaitėje.
3. Atvėsinkite iškeptus sausainius. Ištirpinkite šokoladą.
4. Įsmeikite ilgus pagaliukus į rutuliukus, merkite į ištirpintą šokoladą ir ištraukę dekoruokite pabarstukais, kokosų drožlėmis.
5. Ištirpintu šokoladu priklijuokite akis, įsmeikite ilgus saldainius ir suformuokite „voro“ kojeles. Skanaus!
Voriukai gali būti įvairiausių formų ir spalvų, dekoruoti pabarstukais ir pan. Tereikia pasitelkti fantaziją!
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
70.00 g (ir cukraus kristalų - papuošimui)
Imbieras:
4.00 g (malto imbiero - 1/2 arbat. š.)
Kaip gaminti
1. Sumaišykite visas tešlai skirtas sudedamąsias dalis: moliūgų tyrę, kiaušinį, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną, maltą imbierą, miltus, kepimo miltelius.
2. Formuokite sausainėlius ir dėkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
3. Susmulkinkite šokoladą ir iš jo gabalėlių formuokite sausainio veidelį.
4. Apie 30–35 min. kepkite 180 °C orkaitėje. Iškepusius skanėstus apibarstykite cukraus kristalais.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
Suskleisti
Nepamirškite išradingai panaudoti ir maistinių dažų bei įvairių glajų. Štai kaip puikiai atrodo oranžiniu kremu puošti šokoladiniai keksiukai, sausainiai su marcipano glajumi ar baltu šokoladu apipiltos, vaiduoklius primenančios braškės.
„Shutterstock“ nuotr./Helovino vaišės
Svarstote, koks gi turėtų būti pagrindinis patiekalas? Kas gi daugiau jei ne moliūgų sriuba! Ji atrodys dar įspūdingiau, jei bus patiekta tikrame (žinoma, prieš tai išskaptuotame) moliūge, na o užkandžiams galite pagaminti kiek bauginančių virtų kiaušinių.
Ingredientai
Duona:
1.00 st. (skrudintų baltos duonos kubelių)
Muskatas:
1.00 arbat. š. (žiupsnelis tarkuotų)
Kaip gaminti
1. Moliūgą nulupkite, supjaustykite stambiais kubeliais, apšlakstykite aliejumi, įspauskite česnaką, išmaišykite, sudėkite į skardą ir kepkite 210°C temperatūros orkaitėje, kol paviršius truputį apskrus.
2. Sudėkite apkeptus moliūgų gabalėlius į puodą, supilkite sultinį ir grietinėlę, pakaitinkite, bet neleiskite užvirti. Nukaiskite puodą, sutrinkite moliūgus elektriniu grūstuvu. Dar kartą užkaitinkite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir šviežiai tarkuotais muskatais.
3. Sausoje keptuvėje trumpai pakepinkite moliūgų sėklas. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, pagardinkite skrudintomis moliūgų sėklomis, įberkite po šaukštą duonos kubelių.
Kulinaro patarimas. Jei turite nedidelių vienodo dydžio moliūgų, nupjaukite jų viršų, išskobkite minkštimą su sėklomis, vidų patepkite aliejumi, pabarstykite druska ir pašaukite į karštą orkaitę. Kai moliūgai iškeps, išpilstykite į juos sriubą ir iškart tiekite.
Suskleisti
Ingredientai
Sūris:
200.00 g (brandinto)
Kaip gaminti
1. Išvirkite kiaušinius, atvėsinkite, nulupkite ir nupjaukite jų viršūnėles.
2. Atsargiai išimkite trynius, sutrinkite juos ir sumaišykite su kaparėliais, smulkiai tarkuotu sūriu ir majonezu.
3. Užpildykite tuščiavidurius kiaušinius įdaru ir uždėkite ant kiekvieno po „akį“ – alyvuogę.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
Suskleisti
Tiesa, nepamirškite gėrimų! Tam puikiai tiks įvairūs oranžinės spalvos kokteiliai, raudonos it kraujas pomidorų sultys arba juodas purvo balas primenantis karštas šokoladas.
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (1/4 citrinos sulčių)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Vusterio padažas (pagal skonį) 1.00 arbat. š.
Salierai:
1.00 vnt. (šakelė - papuošimui)
Ledo kubeliai (pagal skonį) 4.00 vnt.
Kaip gaminti
1. Pomidorų sultis, tabasko ir Vusterio padažus, krienus, citrinos sultis gerai suplakite plaktuvu.
2. Pridėkite ledo pagal skonį, kokteilį pabarstykite juodaisiais pipirais, druska ir papuoškite saliero šakele.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
Suskleisti
Norite dar daugiau idėjų? Pasisemkite jų mūsų galerijoje, o daugiau receptų iškokite paspaudę čia.
Smagios ir skanios Helovino šventės!