Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrinkti Birštoną reprezentuojantys patiekalai: elniena ir „Kaip Barbora tapo vegetare“

Kovo 22 dieną Birštono kurorte pirmą kartą vyko neįprastas konkursas „Kulinarinis Birštono žemėlapis“. Jame dėl geriausio, originaliausio ir įsimintino patiekalo titulo varžėsi 8 maitinimo įstaigos. Konkurso metu paaiškėjo patiekalai, dėl kurių, pasak ekspertų, verta vykti į Birštoną.
Kulinarinį konkursą laimėjo „Vytautas Mineral SPA“ restorano patiekalai
Kulinarinį konkursą laimėjo „Vytautas Mineral SPA“ restorano patiekalai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Virtuvės žinovų ir komisijos teigimu, užkandžio, karšto patiekalo ir deserto kategorijose lygių neturėjo „Vytautas Mineral Spa“ virtuvės komanda, vadovaujama Dariaus Dabrovolskio. Ar tai reiškia, kad šis restoranas – geriausias Birštone?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Birštono merė Nijolė Dirginčienė ir konkurso nugalėtojas Darius Dabrovolskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Birštono merė Nijolė Dirginčienė ir konkurso nugalėtojas Darius Dabrovolskas

Užkandžio, karšto patiekalo ir deserto kategorijose lygių neturėjo „Vytautas Mineral Spa“ virtuvės komanda, vadovaujama Dariaus Dabrovolskio.

„Mes stengiamės. Nenoriu sakyt, kad mes – geriausi. Noriu, kad ir kiti stengtųsi. Mes draugiškai čia gyventume. Visi tobulėtume kartu kaip miestas. Aišku, yra smagu laimėti visus tris prizus. Pasistengėme ir štai rezultatas“, – atsakė keturis mėnesius kurorte jau reziduojantis žymus Lietuvos šefas.

Pasak jo, Birštoną, kuris itin ramus, su puikiai sutvarkytu parku, reprezentuojančiame patiekale turi būti įdėta širdies. Jis turi atspindėti idėją, dovanoti emociją.

„Reikia tik emocijos. Geros emocijos. Vieni mintį, kiti kitą ir gimė patiekalas. Pats Birštonas pateikė idėjų. Pasaulyje vyrauja tendencija, gaminant patiekalus naudoti produktus, kurie yra šalia. Pabandėme tai įgyvendinti. Juk šalia – miškas, sveikatingumo kompleksai, gydyklos“, – šyptelėjo dvidešimt metų virėju dirbantis ir apie dešimtmetį „šefaujantis“ D.Dabrovolskas.

Dominavo starkis ir elniena

Laimėtojams netrūko išradingumo. Jų virtuvės šedevrai buvo pateikiami tai čirškiantys, tai – azoto migloje.

Karšto patiekalo kategorijoje laimėtojai ant kedro šakelėse pasislėpusių iešmų pateikė idealiai iškeptos elnienos gabalėlius. Kadangi Birštonas praeityje garsėjo kaip Vytauto Didžiojo medžioklės plotai, imituotas laužas. Kartu patiekti salierai bei pastarnokai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karštas patiekalas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karštas patiekalas

Kaip užkandį D.Dabrovolskas su komanda pateikė starkio tartarą ir confit su marinuotais svogūnais, dvi paras druskoje džiovintais tryniais, putėsiais iš sūdytų agurkų skysčio. Patiekalo pavadinimas – „Kaip Barbora tapo vegetare“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Desertas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užkandis

Būtent elniena ir Nemuno vingiuose sužvejojamas starkis tapo vakaro žvaigždėmis ir atsispindėjo ne vieno šefo kūriniuose. Stengtasi prisiminti didingus Vytauto Didžiojo laikus bei tai, kad Birštonas – gydyklų ir sveikatingumo centrų miestas. Patiekalai pateikti kuo sveikesni.

„Vytautas Mineral Spa“ desertas laimėtojas komisijai pristatytas paskendęs azoto garuose, skambant čiurlenančio vandens garsams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Desertas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Desertas

„Nelabai mėgstu desertus, bet dabar turiu išragauti net aštuonis. Labai gardu. Koks buvo vaikystėje mylimiausias saldus patiekalas? Kalėdinis mamos pyragas. Kai kvepėdavo visi namai“, – teigė Birštono merė Nijolė Dirginčienė.

Estetiškiausio užkandžio titulas atiteko „Kurhauzo“ restorano paruoštam skanėstui – molekulinės ir tradicinės virtuvės miksui. Tai du mėnesius šlapiai brandintos braziliškos jautienos ir aštuonkojo karpačio su balzamiko ikrais ir alyvuogių aliejaus pudra.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užkandis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kurhauzo užkandis

Netikėčiausias sudedamąsias dalis, ruošdami desertą „Sanitas per agua“, panaudojo „Royal Spa Residence“ meistrai, patikinę, jog skanėstą sukūrė pats Birštono kurortas. Panaudota tai, kas buvo svarbu senovės birštoniečio virtuvei, kas svarbu ir dabar: svečio pasitikimo priemonės – juoda duona su druska, lazdyno riešutai, senoji valiuta – medus, varškės sūris.

Saldėsis pateiktas kartu su mineraliniu vandeniu, be kurio neįsivaizduojamas Birštonas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Desertas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Desertas

Karštojo patiekalo kategorijoje antra liko „Kurhauzo“ virtuvė, trečia – „Skonių svetainė“. Gardžiausius užkandžius be „Vytautas Mineral Spa“ pagamino „Kurhauzas“ ir „Royal Spa Residence“. Tie patys trys restoranai triumfavo ir desertų kategorijoje.

Varžėsi 8 maitinimo įstaigos iš 22

Konkursas organizuotas siekiant formuoti išskirtines Birštono kurorto gastronomijos, maisto kultūros tradicijas, paskatinti Birštone veikiančias maitinimo įstaigas atsinaujinti. Svarbiausias renginio uždavinys – išrinkti įdomiausius patiekalus, reprezentuojančius kurortą.

Šiemet konkurse dalyvavo aštuonios Birštono kurorto maitinimo įstaigos: „Vytautas Mineral Spa“, „Royal Spa Residence“, „Eglės“ sanatorija, „Versmės“ sanatorija, „Kurhauzas“, „Tulpės“ sanatorija („Gydyklų kavinė“) , „Audenis“, „Skonių svetainė“.

Konkurso metu maitinimo įstaigų atstovai pristatė po kelis savo gaminamus patiekalus trijose kategorijose: geriausio užkandžio, geriausio karšto patiekalo bei geriausio deserto.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Komisija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Komisija

Pačius gardžiausius ir verčiausius dėmesio patiekalus atrinko specialiai sudaryta kompetentinga vertinimo komisija: Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, virtuvės šefas, „Nacionalinės šefų rinktinės“ narys Jaroslavas Orševskis, Valstybinio turizmo departamento Vietinio turizmo poskyrio vedėja Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė bei „MyHero“ įkūrėjas ir treneris Ignas Bakėjus.

Dominavo keturi vertinimo kriterijai: skonio, estetikos, netikėtumo efekto ir tai, ar patiekalas tinka reprezentuoti Birštoną.

„Svarbi yra visuma. Pirmiausia vertinama akimis. Ar yra dermė, kiek darbo įdėta. Vėliau – uosle, kuri niekad neapgauna. Mano močiutė niekad to nesuprasdavo. Sakydavo: "Ką čia dabar darai? Uostai? Valgyk tik". Galiausiai vertinamos skoninės savybės. Koks rūgštingumas, sūrumas ir pan. Yra sakoma, kad jei nepanaudota 16 ingredientų, patiekalas nevykęs. Bet ne visuomet tai tiesa“, – teigė vienas komisijos narių, J.Orševskis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Komisija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jaroslavas Orševskis

Kurs kulinarinį žemėlapį

Konkurse įvertinti patiekalai bus įtraukti į „Birštono kulinarinį žemėlapį“, kuriame bus sužymėtos visos konkurse dalyvaujančios maitinimo įstaigos bei jų geriausieji patiekalai. Naujai sukurto žemėlapio pažymėtos vietos padės Birštono gyventojams ir svečiams lengviau išsirinkti vietą, kurioje verta apsilankyti ar paragauti geriausiai įvertintų patiekalų.

„Artėjant vasaros sezonui, šiuo konkursu siekiame paskatinti Birštone veikiančias maitinimo įstaigas atsinaujinti, sukurti naujus patiekalus ar patobulinti jau esamus. Tikimės, jog šis renginys padės susipažinti su skirtingų įmonių gaminamais patiekalais, pasisemti naujų idėjų bei kelti mieste veikiančių maitinimų įstaigų kulinarinę kultūrą“, – teigė konkurso globėja, Birštono merė Nijolė Dirginčienė.

Birštono kurorte veikia 22 maitinimo vietos, kuriose gyventojai ir miesto svečiai gali pavalgyti. Maitinimo įstaigų įvairovė pritaikyta kuo įvairiausiam skoniui: restoranai, kavinės, barai, picerijos, burgerių baras, kepyklėlė.

Vasaros metu mieste taip pat veikia lauko terasos bei mobilios kavos stotelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais