Ingredientai (8–9 bandelėms):
- 350 g miltų;
- 15 g šviežių arba 5 g sausų mielių;
- 1 valg. šaukšt. cukraus;
- 30 g minkšto sviesto;
- didelis žiupsnis druskos;
- 1 kiaušinis;
- 200 ml pieno (ir dar papildomai 2–3 šaukštai viršui patepti), pašildyto iki kūno temperatūros;
- 1 valg. šaukšt. sezamų sėklų.
Gaminimas:
1. Jei naudojate sausas mieles, sumaišykite jas su miltais, o jei šviežias, ištrinkite jas su pora šaukštų šilto pieno ir žiupsniu cukraus bei leiskite suputoti.
2. Į didelį dubenį suberkite miltus, supilkite ir suberkite likusius ingredientus, išskyrus sviestą. Maišykite, kol viskas ims jungtis, o tada imkite minkyti. Kiek paminkę sudėkite ir minkštą sviestą ir toliau minkykite, kol sviestas įsiminkys, tešla taps blizgi, glotni ir nebelips prie rankų. Žinoma, visą šį darbą galite patikėti ir virtuvės kombainui, jei šis turi specialų kablį tešlos minkymui.
3. Išminkytą tešlą pridenkite tame pačiame dubenyje ir palikite 1–1,5 val., kad pakiltų – tūris turi padvigubėti.
4. Pakilusią tešlą perminkykite, padalinkite į 8–9 dalis ir suformuokite gražius kamuoliukus. Juos kiek paplodami sudėliokite ant kepimo popieriumi ištiestos plačios skardos, pridenkite virtuviniu rankšluostėliu ir vėl dėkite pakilti – šįkart pusvalandžiui.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Pakilusius kamuoliukus nudenkite ir kiekvieno jų paviršių patepkite pasiliktu pienu, o tada pabarstykite sezamų sėklomis. Kiškite skardą į jau įkaitusią orkaitę ir kepkite 16–18 min., kol viršus taps gražiai rusvas. Leiskite atvėsti, o tada pjaukite horizontaliai ir formuokite jūsų pasirinktus mėsainius.
Šias bandeles galite naudoti ir kitiems užkandžiams ruošti. Jei iškart nesuvalgote, galite jas ir užšaldyti, o vėliau atšildyti ir kiek paskrudinti.