Išsikepkite traškių, kvapnių ir skanių sausainių su riešutais: 10 receptų savaitgaliui

Jei iš konditerių ir saldumynų mėgėjų vieną dieną kas nors atimtų visus riešutus, pasipiktinimas kiltų neapsakomas. Daugybė ir klasikinių, ir modernių kepinių be riešutų neįsivaizduojami. Jie suteikia papildomo skonio, pakepinti dieviškai kvepia, pikantiškai traška... Tad pamirškime visus teorinius košmarus apie dingusius riešutus ir išsikepkime sausainių!
Sausainiai „Brutti ma buoni“
Sausainiai „Brutti ma buoni“ / Vida Press nuotr.
Šokoladiniai sausainiai su riešutais
Receptas: Šokoladiniai sausainiai su riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 36
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 75.00 g
Cukrus: 250.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 500.00 g (kvietiniai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kakava: 125.00 g (miltelių)
Juodasis šokoladas: 50.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Žemės riešutai: 100.00 g (arba lazdynų)
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, kiaušinį išplakite elektriniu plaktuvu. Suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, tarkuotą šokoladą, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Įmaišykite kapotų riešutų.

2. Šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą paliekant 5 cm tarpus.

3. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių. Sausainius keletą minučių vėsinkite orkaitėje ir išimkite.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Traškūs riešutiniai sausainėliai
Receptas: Traškūs riešutiniai sausainėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Lazdynų riešutai: 250.00 g
Miltelinis cukrus: 180.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli baltymai)
Konjakas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Lazdynų riešutus paskleiskite kepimo skardoje ir apie 10 minučių skrudinkite 200 C karščio orkaitėje. Kai atvės, pirštais nutrinkite luobeles.

2. Apie 200 g branduolių sumalkite kavamale, likusius susmulkinkite. Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plakikliu, kol masė taps standi. Toliau plakdama įmaišykite miltelinį cukrų, konjaką. Į plaktus baltymus mediniu šaukštu atsargiai įmaišykite maltus ir smulkintus riešutus.

3. Kepimo popieriumi ištiestoje ir plonai aliejumi pateptoje skardoje šaukštu iš gautos masės suformuokite apvalius sausainėlius. Kepkite 160 C karščio orkaitėje apie valandą. Ištraukusi palikite atvėsti, tik tada išimkite iš skardos.

Suskleisti
Biscotti su riešutais
Receptas: Biscotti su riešutais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (ir 1 kiaušinio baltymas)
Cukrus: 125.00 g
Miltai: 250.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Migdolai: 150.00 g (galite įpilti kelis lašelius migdolų esencijos)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (pagal skonį citrinos sulčių)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Migdolus nuplaukite, nusausinkite, padžiovinkite orkaitėje, susmulkinkite ir sumaišykite su miltais bei kepimo milteliais.
  2. Kiaušinius iki purios masės išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi.
  3. Gautą masę supilkite į miltus, pagardinkite citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite ir vėl išplakite elektriniu plakikliu.
  4. Iš tešlos drėgnomis rankomis formuokite pailgas nedideles duoneles (kepant jos padidės), jas aptepkite plaktu kiaušinio baltymu.
  5. Biscotti kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 min.
  6. Pravėsusius kepalėlius supjaustykite nedidelėmis riekelėmis, jas išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir, kol biscotti išdžius, palaikykite dar karštoje, bet jau išjungtoje orkaitėje.
Suskleisti
Sluoksniuotos tešlos sausainiai
Receptas: Trapūs sausainiai su prieskoniais ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 50.00 g
Razinos: 50.00 g
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Rudasis cukrus: 50.00 g
Sviestas: 50.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š. (pabarstymui)
Kaip gaminti
  • Išimkite iš šaldymo kameros ir išpakuokite šaldytos tešlos lakštelius, tegul pakloti vienu sluoksniu ant miltais vos pabarstytos lentos ar stalviršio jie pabūna kambario temperatūroje apie 20 min – kol tešla nebebus ledinė ir įgaus paslankumo.
  • Tuo metu į elektrinį smulkintuvą supilkite riešutus, razinas, prieskonius ir sumalkite iki rupių trupinių – užtruksite 2–3 min. Perpilkite trupinius į dubenį, o tada supilkite išlydytą sviestą bei cukrų. Kruopščiai viską išmaišykite, kad gautumėte tirštą masę, kurioje tolygiai pasiskirstę visi ingredientai.
  • Atšilusią tešlą patepkite plaktu kiaušiniu, o tada ant kiekvieno lakštelio dėkite ir švelniai tolygiu sluoksniu paskirstykite riešutų-razinų įdarą. Atsargiai suvyniokite tešlą į ritinėlius (vynioti pradėkite nuo siauresniojo lakšto krašto – gausite trumpą storą ritinėlį). Dėkite juos į šaldytuvą bent 30 min. (galima ir 1–2 val.). Praėjus šiam laikui, išimkite ritinėlius ir aštriu peiliu supjaustykite juos maždaug 7–8 mm storio riekelėmis.
  • Dėkite šias riekeles į kepimo popieriumi išklotą skardą palikdami gana nemažus tarpus. Kepkite sausainius iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje nuo 7 iki 10 min, kol sausainiai taps auksiškai rusvos spalvos. Atidžiai stebėkite, nes neprižiūrimi jie gali apdegti.
  • Išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Puikus gardėsis su kava, arbata ar pienu, gardžiausi valgomi tą pačią ar kitą dieną, ilgiau nelaikykite.
Suskleisti
Karameliniai riešutiniai kvadratėliai
Receptas: Karameliniai riešutiniai kvadratėliai
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.1 / 9
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g (minkšto pagrindui ir dar 5 valg. šaukšt. riešutų sluoksniui)
Cukrus: 60.00 g (pagrindui ir dar 2/3 stiklinės riešutų sluoksniui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (pagrindui)
Miltai: 2.00 st. (pagrindui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagrindui ir dar žiupsnis riešutų sluoksniui)
Žemės riešutai: 2.00 st. (riešutų sluoksniui)
Saulėgrąžos: 0.50 st. (riešutų sluoksniui)
Sezamo sėklos: 0.50 st. (riešutų sluoksniui)
Medus: 1.00 valg. š. (riešutų sluoksniui)
Grietinėlė: 2.00 valg. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (riešutų sluoksniui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite pagrindą. Sviestą elektriniu plaktuvu plakite su cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri. Po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Suberkite miltus ir druską.

2. Rankomis greitai suminkykite tešlą – svarbu jos neperminkyti! Suformuokite diską, įvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 1 valandai.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Šiek tiek pakočiokite tešlą ir perkelkite ją į kepimo popieriumi išklotą apvalią 26 cm skersmens formą (arba 23 cm kvadratinę formą). Pirštais spausdami tešlą, ją išlyginkite. Kepkite 30 minučių.

4. Kol pagrindas kepa, paruoškite riešutų sluoksnį. Didelėje keptuvėje atskirai pakepinkite riešutus ir sėklas, kol ims kvepėti. Prikaistuvyje sumaišykite cukrų, sviestą, medų ir druską. Nuolat maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps ir masė užvirs. Lėtai supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Įmaišykite vanilę. Galiausiai suberkite riešutus, sėklas ir išmaišykite, kad šie pasidengtų karamele.

5. Paskleiskite riešutų masę ant iškepusio pagrindo ir kiek įmanoma išlyginkite. Kepkite dar 10−20 minučių, kol pyrago viršus ims šiek tiek burbuliuoti.

6. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Labai aštriu peiliu supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Lengviau tai padarysite, kol sausainiai dar šilti.

Suskleisti
Minkšti šokoladiniai sausainiai
Receptas: Minkšti šokoladiniai sausainiai su bananais ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
4.6 / 12
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 110.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 110.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, lengvai paplaktas)
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Kakava: 20.00 g (kokybiškos nesaldintos, skirtos kepiniams)
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Juodasis šokoladas: 100.00 g (sukapoto 0,5 cm dydžio gabaliukais arba šokolado lašelių (nemažiau, kaip 70% kakavos))
Bananai: 0.50 vnt. (50 g; sutrinto iki tyrės)
Pekaninių karijų riešutai: 170.00 g (stambiai sukapotų; galite keisti ir graikiškais riešutais)
Cukraus pudra: 100.00 g (apvoliojimui)
Kaip gaminti

1. Sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu arba tiesiog mediniu šaukštu dubenyje išsukite iki purios, lengvos, balsvos masės. Sukant po truputį supilkite kiaušinį, toliau maišykite, kol masė bus vientisa.

2. Į kitą sausą dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską ir cinamoną, išmaišykite. Supilkite į sviesto-cukraus-kiaušinio mišinį ir išmaišykite, kad masė taptų vientisa, tačiau nepersistenkite. Sudėkite trintą bananą ir šokolado gabaliukus ir vėl išmaišykite, kad ingredientai vienodai pasiskirstytų.

3. Gautos tešlos nebus įmanoma minkyti, nenustebkite, taip ir turi būti. Su visu dubeniu dėkite šią masę porai valandų į šaldytuvą – tegul sutvirtėja.

4. Sutvirtėjus masei, formuokite iš jos nedidelius, maždaug graikiško riešuto dydžio kamuoliukus. Jei rankos itin aplips tešla, kartas nuo karto jas nusiplaukite, tačiau nepasiduokite pagundai jas miltuoti ar berti papildomų miltų į tešlą.

5. Sukapotus riešutus suberkite į dubenį neaukštais kraštais ir kiekvieną suformuotą rutuliuką apvoliokite juose – rutuliukai turi gerai pasidengti, jie nebebus tokie lipnūs.

6. Didelę medinę lentelę ar plokščią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite ant jos gautus tešlos rutuliukus. Dėkite skardą ar lentelę su suformuotais sausainiais dar valandai į šaldytuvą.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (kaitinimas viršus-apačia, su vėjeliu). Išklokite dvi kepimo formas kepimo popieriumi.

8. Suberkite cukraus pudrą į dubenį ir apvoliokite joje kiekvieną sausainį – kad jo paviršius gerai pasidengtų.

9. Dėliokite rutuliukus ant paruoštų skardų palikdami tarp jų 2-3 cm tarpus. Suplokite juos iki 1 cm storio (ploniau nereikia, nes kepdami pernelyg išsausės).

10. Kepkite 10 min. Iškepę sausainiai bus gana minkšti, bet vėsdami sutvirtės. Pirmas 10 min. palikite vėsti skardose, o vėliau perkelkite ant specialių grotelių kepiniams (jei tokias turite). Gali būti valgomi ir dar šilti, ir jau atvėsę.

Suskleisti
Žemės riešutų sviesto sausainiai
Receptas: Genialiai paprasti žemės riešutų sviesto sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 47
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 120.00 g (kambario temperatūros)
Riešutų sviestas: 250.00 g (be gabalėlių, kambario temperatūros)
Cukrus: 100.00 g
Rudasis cukrus: 95.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Miltai: 250.00 g
Druska: 0.25 arbat. š.
Kepimo milteliai: 0.25 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje ar virtuvės kombaino inde iki purumo išsukite sviestą, tuomet sudėkite riešutų sviestą ir išsukite, kol gerai susimaišys.

2. Suberkite abiejų rūšių cukrų ir vėl gerai išsukite, kol masė taps vientisa. Įmuškite kiaušinį, vėl maišykite iki vientisumo.

3. Kitame dubenyje sumaišykite visus sausuosius ingredientus: miltus, druską, kepimo miltelius.

4. Suberkite sausuosius ingredientus į sviesto-cukraus masę ir pasukite tik tiek, kad susimaišytų. Masė bus lipni ir trupanti – taip ir turi būti. Padalinkite gautą masę į dvi dalis ir iš kiekvienos greitai suridenkite nestorą ritinį. Kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldymo kamerą 30 min.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros, dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.

6. Išimkite iš šaldymo kameros tešlos ritinius, išvyniokite ir aštriu peiliu pjaustykite 6–8 mm storio riekelėmis. Dirbkite greitai, nes tešla turi išlaikyti kietumą, kol jūs ją pjaustote (kitaip ims byrėti).

7. Dėkite sausainius į skardas, galite kiek suploti viršų šakute, padarydami gražų raštą, ir kiškite skardas į įkaitusią orkaitę. Kepkite 10–12 min., kol krašteliai taps švelniai rusvi.

8. Leiskite atvėsti ir skanaukite!

Suskleisti
Riešutų sausainiai
Receptas: Riešutų sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.6 / 21
Receptas
Ingredientai
Lazdynų riešutai: 100.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas)
Cukrus: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. 100 g nuluptų lazdynų riešutų kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol įgaus gražią auksinę spalvą (apie 15 min.). Kai riešutai atvės, nuvalykite žievelės likučius ir sutrinkite elektriniu smulkintuvu, kad išeitų kažkas panašaus į grūdelius.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių, skardą išklokite kepimo popieriumi. Išplakite kiaušinio baltymą iki standžių putų, įberkite žiupsnelį druskos, dėkite riešutus, cukrų bei atsargiai išmaišykite.
  3. Masę semkite šaukštu ir dėkite ant kepimo skardos. Kepkite apie 30 min.
Suskleisti
Sausainiai su lazdynų riešutais
Receptas: Sausainiai su lazdynų riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 16
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 225.00 g
Cukrus: 90.00 g („Dansukker“ cukraus miltelių)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynio)
Miltai: 210.00 g (140 - spelta miltų ir 70 - kvietinių)
Lazdynų riešutai: 75.00 g (75 - maltų ir 1 saujelė - sausainiams dekoruoti)
Krakmolas: 110.00 g (80 - bulvių ir 30 - kukurūzų)
Kakava: 2.00 valg. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š. („Dansukker“ - sausainiams dekoruoti)
Kaip gaminti
  1. Kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukraus milteliais bei vaniliniu cukrumi ir tryniu.
  2. Į sviesto masę suberkite sumaltus lazdynų riešutus bei likusius išsijotus komponentus.
  3. Ant miltais pabarstyto stalo suminkykite tešlą, suvoliokite iš jos 4-5 cm skersmens volelį ir supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais.
  4. Sudėkite juos ant kepimo popieriaus skardoje, ant kiekvieno griežinėlio uždėkite po riešutą.
  5. Kepkite 180 °C orkaitėje 12-15 min. Iškeptus pabarstykite cukraus milteliais.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Sausainiai su riešutais
Receptas: Sausainiai su riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 15
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 250.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 75.00 g
Miltai: 500.00 g (kvietinių)
Juodasis šokoladas: 50.00 g (tarkuoto)
Riešutai: 100.00 g (lazdynų arba žemės)
Kaip gaminti
  1. Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, kiaušinį išplakite elektriniu plaktuvu.
  2. Suberkite miltus, kepimo miltelius, tarkuotą šokoladą, įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
  3. Įmaišykite kapotų riešutų.
  4. Šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą palikdami 5 cm tarpus.
  5. Kepkite 180 C laipsnių orkaitėje 15-20 min.
  6. Sausainius keletą minučių vėsinkite orkaitėje ir išimkite.

Receptą atsiuntė Gintarė

 

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų