Su parmezanu keptos bulvytės
Ingredientai:
- 1,5 kg nedidukių, greitai nesuverdančių bulvių (labai gerai nušveistos, tačiau su odele);
- 120 ml alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 120 g tarkuoto parmezano sūrio;
- sauja kapotų plokščialapių petražolių;
- 1 citrinos nutarkuota žievelė;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. raudonosios paprikos dribsnių (nebūtinai).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, dėkite į ją plokščią kepimo indą, kuriame vienu sluoksniu sutilptų bulvės ir įkaitinkite.
2. Tuo metu dideliame dubenyje bulves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, dideliu žiupsniu druskos, pipirais. Gerai apvoliokite ir berkite į įkaitiną kepimo indą.
3. Dėkite bulves į aukštesniąją orkaitės dalį ir kepkite 30–40 min., kol taps auksinės. Išimkite indą iš orkaitės, suberkite bulves į dubenį, pabarstykite parmezanu ir labai gerai išmaišykite (atsargiai, karšta!). Vėl dėkite į orkaitę ir kepkite apie 10 min., kol sūris parus.
4. Berkite iškepusias bulvytes į dubenį, kuriame tieksite, barstykite petražolėmis, apšlakstykite citrinos sultimis, tarkuota žievele, paprikos dribsniais, jei juos naudojate.
Keptos bulvės su garstyčiomis
Ingredientai:
- 20 vidutinio dydžio bulvių (gali būti skirtingų rūšių);
- 2 valg. šaukšt. grūdėtųjų Dijono garstyčių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (ir dar šiek tiek skardai patepti);
- 2 valg. šaukšt. sviesto, ištirpinto;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 3 skiltelės česnako, sutraiškytos;
- 1 valg. šaukšt. džiovintų raudonėlių (nebūtinai);
- 1 arbat. šaukšt. nutarkuotos citrinos žievelės;
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, pagal skonį.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Plačią kepimo skardą plonai ištepkite aliejumi.
2. Bulves nuplaukite, jei norite, nuskuskite (jei jos labai gerai nušveistos, galima ir neskusti) ir perpjaukite pusiau arba supjaustykite ketvirčiais.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite garstyčias, alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir nutarkuotą žievelę, česnaką, raudonėlį ir druską. Suberkite bulves ir labai gerai (geriausiai – rankomis) sumaišykite, kad bulvės gerai pasidengtų priedų mišiniu. Užbarstykite pipirų.
4. Dėkite bulves vienu sluoksniu ant kepimo skardos, jei dubenyje liko priedų mišinio, apšlakstykite jas, o tada dėkite kepti.
5. Kepkite 20–30 min., kol bus minkštos ir apskrudę.
Bulvių griežinėlių apkepas su sūriu
Ingredientai:
- 1,5 kg vidutiniškai krakmolingų bulvių rausva odele;
- 200 g parmezano sūrio smulkiai sutarkuoto;
- 200 g ryškaus skonio kito kietojo sūrio, smulkiai sutarkuoto (tarkime, Gruyère);
- 1 stiklinė plakamosios grietinėlės;
- 1 stiklinė sultinio;
- 2 skiltelės česnako, sutraiškytos;
- žiupsnis šviežių čiobrelių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- didelis žiupsnis juodųjų pipirų;
- gabaliukas sviesto (kepimo formai ištepti).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Apvalią ar keturkampę kepimo formą aukštesniais kraštais ištepkite sviestu.
2. Bulves labai gerai nušveiskite, jei yra, išpjaukite įvairius pajuodavimus ir „akutes“, o tada aštriu peiliu ar mandolina supjaustykite plonyčiais, perregimais griežinėliais. Suberkite juos į didelį dubenį.
3. Atskirame dubenėlyje sumaišykite abiejų rūšių sūrį, trečdalį jo atidėkite, o likusią dalį sumaišykite su grietinėle, sultiniu, druska, pipirais, čiobreliais. Supilkite šį mišinį ant bulvių ir rankomis labai gerai išmaišykite, kad gerai pasidengtų.
4. Dėliokite bulvių griežinėlius vieną prie kito ir tada dėkite juos į paruoštą kepimo formą, pradėdami nuo krašto ir formuodami sraigės formos juostą. Arba galite dėti juostomis – kaip jums patinka. Turite sudėti visas bulves. Dubens dugne likusį skystį užpilkite ant bulvių jau skardoje. Uždenkite kepimo formą folija ir dėkite į orkaitę kepti. Kepkite 30 min. Nudenkite foliją ir kepkite dar 30 min.
5. Dabar galimi du žingsniai: arba pabarstyti atsidėtuoju sūriu ir kepti galutines 30 min., arba traukti iš orkaitės, leisti pravėsti, o kepimą pabaigti artėjant pagrindinio patiekalo patiekimui. Pavyzdžiui, šventės dieną bulves taip pusiau paruošti galite ryte, o baigti kepti jau pietums, kol iš orkaitės ištrauktas kepsnys „ilsisi“.
Keptos morkos su avinžirniais ir medumi
Ingredientai:
- 1 kg morkų;
- ½ arbat. šaukšt. druskos;
- ¼ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 400 g konservuotų avinžirnių;
- 4–5 šakelės čiobrelių;
- medaus;
- 2 valg. šaukšt. smulkintų petražolių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Morkas nuplaukite, nulupkite, tuomet apibarstykite druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir viską išmaišykite.
3. Prieskoniais padengtas morkas išdėliokite kepimo skardoje ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kai morkos suminkštės ir dailiai apskrus (maždaug po 30 minučių), į skardą suberkite nusausintus avinžirnius, išdėliokite čiobrelių šakeles, viską apliekite medumi ir kepkite orkaitėje dar maždaug 20 minučių.
4. Galiausiai papuoškite patiekalą petražolėmis ir patiekite.
Kepti pastarnokai ir morkos su graikiniais riešutais
Ingredientai:
- 1 didelis pastarnokas (200–250 g);
- 2 vidutinės morkos;
- 2 skiltelės česnako;
- sauja graikinių riešutų;
- didelė sauja petražolių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Morkas ir pastarnoką nulupkite ir supjaustykite vienodais kubeliais (kraštinė – 1–1,5 cm). Petražoles ir graikinius riešutus stambiai sukapokite ir atidėkite. Česnako skilteles labai smulkiai sukapokite ir taip pat atidėkite.
2. Puode (dar geriau, jei tai garų puodas) užvirinkite vandenį ir pavirkite morkų ir pastarnokų kubelius 10 min. – kol bus minkšti, tačiau vis dar tvirti. Nusunkite ir leiskite kiek apdžiūti.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite daržovių kubelius ir atsargiai maišydami kelias minutes pakepinkite – kol ims kiek skrusti, bet jokiu būdu ne svilti. Suberkite česnaką ir graikinius riešutus ir dar pakepinkite, kol česnakas ir riešutai pakvips.
4. Perdėkite paruoštą mišinį į dubenį, kuriame tieksite, gausiai pabarstykite pertražolėmis, pasūdykite, įberkite pipirų. Paragaukite, ar nieko netrūksta, ir skanaukite!
Kepti burokėliai su medumi ir prieskoniais
Ingredientai:
- 800–900 g nedidelių burokėlių;
- 0,25 arbat. šaukšt. druskos;
- didelis žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 2 valg. šaukšt. neutralaus skonio aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. skysto medaus;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- žiupsnelis šviežių čiobrelių lapelių (nebūtina).
- 1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
Gaminimas:
1. Burokėlius nulupkite, perpjaukite pusiau, o tada kiekvieną pusę perpjaukite į 2–3 skilteles. Suberkite burokėlius į nedidelį kepimo indą, apipilkite aliejumi, berkite druskos, pipirų, gerai rankomis apvoliokite, kad tolygiai pasidengtų, o tada dėkite į orkaitę.
2. Kepkite apie 20 min., kol suminkštės, tačiau dar išlaikys traškumą. Trumpam išimkite skardą iš orkaitės, apšlakstykite medumi, citrinos sultimis, pabarstykite čiobrelių lapeliais (jei naudojate), išmaišykite ir dėkite kepti dar 5–7 min.
3. Burokėlius galite valgyti ir dar šiltus, ir jau atvėsusius. Jei skanausite jų kaip užkandžio, galite pasiruošti lengvo padažo iš natūralaus jogurto, aliejaus, citrinos sulčių ir česnako.
Pakepinti briuseliniai kopūstai su riešutais
Ingredientai:
- 800 g briuselinių kopūstų (rinkitės standžius ir neapvytusius);
- 100 g graikinių riešutų;
- 8 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 0,5 citrinos (geriau ekologiškos arba nušveistos su soda);
- 1 valg. šaukšt. graikinių riešutų aliejaus (galite keisti 1 arbat. šaukšt. kepintų sezamų aliejaus).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę ir, paskleidę riešutus ant plačios skardos, 7–9 min. pakepinkite. Leiskite atvėsti, o tada stambiai sukapokite.
2. Nuimkite nuo briuselinių kopūstų gūželių išorinius lapelius, o tada išskaidykite jas lapeliais – tą lengviau padarysite nupjovę apatinę dalį, ties kuria gūželė buvo prisitvirtinusi prie koto.
3. Plačioje keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus ir berkite ketvirtadalį kopūstų lapelių, pakepinkite kelias minutes maišydami, kol kiek suminkštės, paryškės žalia spalva, kai kurie spės ir paskrusti. Taip per 4 kartus pakepinkite visus lapelius, o tada berkite į didelį dubenį.
4. Pabarstykite kopūstus pipirais, druska, nutarkuokite citrinos žievelę ir įspauskite jos sultis, išmaišykite. Apšlakstykite riešutų arba sezamų aliejumi ir suberkite riešutus.