Jos metu dalyviai ragavo keturių skirtingų Italijos vynų gamintojų iš Toskanos regiono – „Contucci“, „Azienda Lunadoro“, „Tenuta Valdipiatta“ ir „La Bèrne“ – šio vyno interpretacijų. Renginio dalyviai turėjo galimybę įvertinti, kaip skiriasi to paties regiono, tos pačios – Sangiovese – veislės ir tų pačių metų vynuogių derliaus vynas. Degustacijai parinkta keturių vyninių, kurių gamybos technologija skiriasi, produkcija. Renginį vedė vyno specialistas Gintautas Jašinskas.
Pasibaigus degustacijai, meno galerijos salėje, kur eksponuojami šiuolaikinių Lietuvos dailininkų tapybos darbai, vynus pristatė dar daugiau Italijos vynų gamintojų, jų atstovų. Čia dalyvavo Agricoltori Siciliani Associati (Sicilija), Azienda Agricola Biasiotto (Venetas), Cantine San Marco (Lacijus), Consorzio Del Vino Nobile Di Montepulciano (Toskana), Contucci (Toskana), Coppo (Pjemontas), Vite Colte (Pjemontas), Zago (Venetas). Renginio svečiai turėjo unikalią galimybę netradicinėje – meno – aplinkoje pabendrauti su žinomais Italijos vynų gamintojais, išgirsti informacijos iš pirmų lūpų ir paragauti vyndarių pristatomų vynų.
Pasaulinio turo dalis
Šis renginys – pasaulinio turo, pristatant Italijos vynų gamintojus, dalis. Jis įgyvendinamas vykdant projektą „Simply Italian Great Wines, Rytų Europa 2017“. Gegužę renginiai vyksta Vilniuje (Lietuva) ir Varšuvoje (Lenkija), birželį – Maskvoje ir Sankt Peterburge (Rusija), rugsėjį – Osle (Norvegija), spalį – Čikagoje ir San Fransiske (JAV), lapkritį – Tokijuje, Singapūre, Hošimine (Azijos turas).
Subręsta ąžuolo statinėse
Vilniuje vykusiame renginyje pristatytas raudonasis vynas „Vino Nobile di Montepulciano“, gaminamas iš vynuogių, auginamų vynuogynuose, išsidėsčiusiuose Montepulčiano miesto, Italijoje, apylinkėse – vietovėje tarp dviejų upių: Orčos (Orcia) ir Kjanos (Chiana). Šiam vynui gaminti naudojamos Sangiovese veislės vynuogės (jos sudaro mažiausiai 60–80 proc.), kurios gali būti maišomos su Cannaiolo Nero veislės vynuogėmis (10–20 proc.) ir nedideliais kiekiais kitų leistinų naudoti vynuogių. Vynas mažiausiai dvejus metus (24 mėn.) brandinamas, iš jų – ne mažiau kaip vienerius metus ąžuolo statinėse.
Šis vynas – vienas iš klasikinių raudonųjų Italijos vynų, neabejotinai išgarsinusių Toskanos regioną. Įdomu, kad „Vino Nobile di Montepulciano“ buvo aprašytas XVII a. pasirodžiusioje Francesco Redi poemoje „Bacco in Toscana“ (liet. „Bakchas Toskanoje“). Autorius šį gėrimą apibūdino kaip „vynų karalių“. Vėliau – XVIII a. – šis vynas buvo paminėtas ir prancūzo, Švietimo epochos atstovo Voltero knygoje „Kandidas“. Jį savo kūriniuose taip pat minėjo Alexandre'as Diumas bei Thomas Jeffersonas.
„Vino Nobile di Montepulciano“ pavadinimo autorius – Adamo Fanetti. Iki 1930-ųjų metų šis vynas oficialiai buvo vadinamas „Vino rosso scelto di Montepulciano“. O Adamo Fanetti suteikė šiam vynui prierašą „Nobile“ (liet. kilmingas).
1966 m. liepos 12 d. vynas „Vino Nobile di Montepulciano“ gavo D.O.C. (Denominatione di Origine Controllata), o 1980 m. liepos 1 d. jam suteiktas D.O.C.G. (Denominatione di Origine Controllata e Garantita).
Vyną „Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. 2013“ pristatė keturios vyninės:
„Contucci“ vyninė
„Contucci“ – tai vyninė, kurios pradžia siekia Renesanso laikus. Tai vyno gamintojas, kuris įvardijamas kaip vienas iš „Vino Nobile di Montepulciano“ krikštatėvių, kaip rašoma dar 1773 m. dokumentuose. Tai vyninė, kuri labai daug prisidėjo, išgarsindama šį vyną visame pasaulyje. „Contucci“ vyninės ūkį sudaro 170 ha, iš jų 21 ha skirtas vynuogynams.
Šios vyninės pristatomas vynas „Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. 2013“ pagamintas iš Sangiovese, Canaido ir Colorino veislių vynuogių.
Ypatybės: pasak degustaciją vedusio vyno specialisto G.Jašinsko, „Contucci“ vyninės „Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. 2013“ gaminamas išlaikant labiau tradicinį šios rūšies vyno stilių. Vynas 24 mėn. brandintas ąžuolo statinėse ir 6–8 mėn. laikytas buteliuose. Gėrimas nėra labai sunkus, išsiskiria ryškiai raudona rubino spalva, kuri su laiku įgauna tamsesnę granato spalvą, taip pat švelniu žibuoklių aromatu.
Derinimas: prie keptos mėsos, paukštienos ar brandinto sūrio.
„Azienda Lunadoro“ vyninė
„Azienda Lunadoro“ vyninė yra įsikūrusi Toskanoje, netoli Montepulčiano miesto. Plotas, priklausantis šiai vyninei, apima apie 40 ha plotą, iš kurių 12 ha sudaro vynuogynai, kuriuose auginamos Sangiovese veislės vynuogės, skirtos vyno „Vino Nobile di Montepulciano“ gamybai.
„Azienda Lunadoro“ pristatomas vynas „Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. 2013“ pagamintas iš Sangiovese ir kitų leistinų maišyti vynuogių veislių.
Ypatybės: anot G.Jašinsko, ši vyninė dirba modernesniu stiliumi nei „Contucci“. 24 mėnesius vynas brandintas statinėlėse ir ąžuolo statinėse, 12 mėn. laikytas buteliuose. Ryškiai raudoną rubino spalvą su laiku pakeičia tamsesnė granato spalva – šis vynas kiek tamsesnis nei pirmasis. Vynas išsiskiria prinokusių vaisių aromatu, juodųjų pipirų, džiovintų slyvų džemo, žibuoklių natomis, cigarų ir juodojo šokolado aromatais. Pasak G. Jašinsko, šis vynas yra tyresnis vaisių prasme, jaučiami labai aiškūs slyvų, raudonų uogų kvapai.
Derinimas: šis vynas idealiai tiks prie patiekalų, pagamintų pagal tradicinius Toskanos regionui būdingus receptus, pavyzdžiui, prie raudonos ir troškintos mėsos, sriubų, tokių kaip „pappa col pomodoro“ ir grybų patiekalų.
„Tenuta Valdipiatta“ vyninė
Prie pat Montpulčiano miesto, kurio senovines gynybines sienas juosia Orčos (Orcia) ir Kjanos (Chiana) upės, 75 ha plotas priklauso vienai prestižiškiausių Toskanos regiono vyninių – „Tenuta Valdipiatta“. Apie 30 ha ploto sudaro vynuogynai, iš juose auginamų vynuogių gaminamas vienas populiariausių Toskanos regiono vynų – „Vino Nobile di Montepulciano“.
„Tenuta Valdipiatta“pristatomas vynas „Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. 2013“ pagamintas iš 85 proc. Sangiovese ir 15 proc. Cannaiolo veislių vynuogių. 6 mėn. vynas brandintas mažose prancūziškose ąžuolo statinaitėse, vėliau 12 mėn. – 50 hektolitrų talpos slovėniškose statinėse. 6 mėnesius vynas laikomas stiklinėje taroje.
Ypatybės: pasak G.Jašinsko, būtent dėl to, jog ąžuolo statinėse šis vynas laikomas ne 24 mėn., o pusantrų metų, jo spalva yra labiau purpurinė. Anot specialisto, jaučiami odos, nukritusių lapų, šermukšnių niuansai, vynas išsiskiria mineraliniu pojūčiu. Šis vynas labiau skirtas ilgesniam laikymui.
Derinimas: vynas tiks prie raudonos mėsos, paukštienos, brandinto sūrio ir kt.
Vyninė „La Bèrne“
„La Bèrne“ vyninė yra įsikūrusi Toskanos pietinėje dalyje, Sienos provincijoje, netoli Montepulčiano miesto. Vyninė įkurta XX a. 7-ojo dešimtmečio pabaigoje. Ją įsteigė Egisto Natalini, kartu su sūnumi Giuliano. „La Bèrne“ vyninei priklauso 21 ha plotas, iš kurio 10 ha užima vynuogynai.
„La Bèrne“ vyninės pristatomas vynas „Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. 2013“ pagamintas išskirtinai iš Sangiovese veislės vynuogių. 60 proc. laiko jis brandinamas didelėse slovėniškose ąžuolo statinėse, 40 proc. – mažose prancūziškose ąžuolo statinėse, vėliau 6 mėnesius laikomas buteliuose.
Ypatybės: šis vynas yra ryškiai raudonos rubino spalvos, kuri su laiku įgauna tamsesnį granato atspalvį. Vynas pasižymi švelniu žibuoklių aromatu.
Derinimas: tinka prie keptos mėsos, paukštienos ir tradicinių Toskanos valgių. G.Jašinskas šį vyną įvardijo kaip „ilgų distancijų bėgiką“, savo stiliumi artimą pirmajam – gamintojo „Contucci“ vynui.