Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Iššūkio „Veganiška savaitė“ dalyvių desertų receptai: išbandykite 5 puikius skanėstus

Didėja susidomėjimas augaline mityba ir vis daugiau žmonių norį ją išbandyti. Tai greitai plinanti mada, kuri, be kitų privalumų, taip pat ir tausoja aplinką. Tiesa, daliai žmonių gali atrodyti gana painu, ką vis dėlto veganai valgo ir ko nevalgo, kartais gali pasirodyti, kad tokia mityba reiškia daug apribojimų ar suvaržymų. Laimei, veganai gali valgyti daug įvairaus ir labai skanaus maisto, ruošiamo iš galybės produktų.
Veganiški desertai
Veganiški desertai / Tinklaraštininkės nuotr.

Norėdamos parodyti, kad veganai neturi atsisakyti skanių ir savo mėgstamų patiekalų, kelios Instagram turinio kūrėjos susibūrė į iššūkį #veganiskasavaite, kurio metu visos dalinasi veganiškų patiekalų receptais.

Kiekvieno iššūkio metu pasirinkdamos skirtingą temą, jos dalinasi įvairiausiais receptais – patiekalais iš vieno dominuojančio ingrediento, tradiciniais patiekalais, pagamintais tik iš augalinės kilmės produktų, patiekalais, tinkančiais ant šventinio stalo. Taip visos iššūkio dalyvės nori įkvėpti žmones dažniau rinktis augalinę mitybą.

Iššūkyje dalyvauja šios Instagram platformos kūrėjos: @mano_vaikinas_veganas, @mindyoureats, @valgykimesveikiau, @wise_taste, @viskasbe, @skanauk.su.ausra, @grassfed_grass, @julchiko_receptai, @everyspecialday, @joysofamber, @toks.tyras, @mama.goes.vegan, @allergy_friendly_recipes

Šį kartą, kelios #veganiskasavaite iššūkio dalyvės dalinasi desertų receptais. Visi jie pagaminti iš augalinės kilmės ingredientų, yra maistingi, sveikatai palankūs bei labai skanūs.

Jūratė, tinklaraščio „Valgykime sveikiau“ įkūrėja dalinasi veganiško sūrio torto ir moliūgo pyrago receptais. Jūratė trejus metus maitinasi augalinės kilmės maistu. Tam ją paskatino noras ne tik būti sveikai ir valgyti be skanų, gražų ir spalvotą maistą, bet ir siekis savo kasdieniniais valgymo pasirinkimais prisidėti prie planetos tausojimo.

Veganiškas sūrio tortas su šilauogėmis

Ingredientai (20 cm skersmens torto formai):

pagrindui:

  • 200 g migdolų, lengvai paskrudintų keptuvėje ar orkaitėje;
  • 120 g (apie 10) minkštų datulių be kauliukų;
  • 2 valg. šaukšt. kakavos miltelių;
  • žiupsnelio druskos.

kremui:

  • 300 g anakardžių riešutų (išmirkytų vandenyje per naktį arba bent dvi valandas karštame vandenyje);
  • 250 ml riebaus kokosų pieno (coconut cream);
  • 30 g kakavos sviesto (galima ir be jo);
  • 6 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 4 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 300 g šilauogių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 2-3 valg. šaukšt. tarkuoto juodojo šokolado (papuošimui).

Gaminimas:

1. Migdolus suberiame į maisto smulkintuvą ar kombainą ir pasmulkiname. Įdedame gabaliukais supjaustytas minkštas datules, kakavą, druską ir toliau smulkiname, kol datulės susimaišo su riešutais. Masė pagrindui būna paruošta, kai paėmus gabaliuką masės tarp dviejų pirštų, ji sulimpa. Jei nelimpa, papildomai įdedame dar vieną datulę.

2. Torto formą atsegamais kraštais be jos dugno dedame ant lėkštės ar padėklo, sudedame paruoštą pagrindą, gerai suspaudžiame.

3. Paruošiame kremą. Kakavos sviestą (susmulkintą) ištirpiname: sudedame į mažesnį puodą, kurį dedame į didesnį puodą su vandeniu. Ant nedidelės kaitros pakaitiname kol kakavos sviestas išsilydis. Supilame jį į smulkintuvą ar maisto kombainą kartu su kitais likusiais ingredientais, išskyrus šilauoges ir šokoladą. Susmulkiname iki vientisos masės. Paragaujame ir, jei reikia, skonį pakoreguojame klevų sirupu, citrinos sultimis ar žiupsneliu druskos.

4. Pusę paruošto kremo užpilame ant torto pagrindo, išlyginame mentele. Užberiame šilauoges ir paskirstome jas vienu sluoksniu (apie 3/4 stiklinės pasiliekame papuošimui). Užpilame likusį kremą, išlyginame.

5. Uždengiame maistine plėvele ir nakčiai dedame į šaldiklį. Iki valgymo likus geram pusdieniui, tortą perkeliame iš šaldiklio į šaldytuvą, kad iš lėto atšiltų.

6. Prieš valgant papuošiame likusiomis šilauogėmis ir tarkuotu juoduoju šokoladu.

Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiškas sūrio tortas su šilauogėmis
Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiškas sūrio tortas su šilauogėmis

Moliūgo pyragas

Ingredientai:

  • 400 g moliūgo tyrės (iškeptas orkaitėje ir sutrintas moliūgas);
  • 20 minkštų datulių;
  • 200 ml augalinio pieno;
  • 100 ml skysto kokoso aliejaus;
  • 320-350 g viso grūdo speltų miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. sodos;
  • po 2 arbat. šaukšt. cinamono ir imbiero;
  • po 1 arbat. šaukšt. kardamono ir muskato;
  • 1 valg. šaukšt. acto arba citrinos sulčių;
  • po 100 g razinų ir džiovintų spanguolių (galima keisti kitais džiovintais vaisiais/uogomis).

glajui:

  • 100 g anakardžių (išmirkytų vandenyje bent dvi valandas);
  • 1/4 stiklinės augalinio pieno;
  • 20 g skysto kokoso aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės esencijos;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių.

Gaminame glajų:

1. Viską sutrinkite maisto trintuvu ir dėkite į šaldytuvą, kad truputi sukietėtų.

Gaminame pyragą:

1. Nuplautas, be kauliukų datules (jei kietos, prieš tai išmirkykite vandenyje) suberkite kartu su moliūgo tyre, pienu, aliejumi ir sutrinkite rankiniu trintuvu ar maisto kombainu.

2. Visus prieskonius, kepimo miltelius ir sodą sumaišykite su 320 g miltų. Į juos įpilkite skystą masę, citrinos sultis, razinas ir spanguoles. Jei tešla per skysta (tai priklauso nuo naudotos moliūgo tyrės tirštumo), po truputi berkite daugiau miltų. Konsistencija turi gautis tirštos grietinės ir kabinama šaukštu (netekanti).

3. Sudėkite tešlą į kepimo formą ir kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 min., kol ištrauktas medinis pagaliukas lieka švarus. Leiskite kiek atvėsti formoje, paskui perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.

4. Aptepkite paruoštu glajumi. Puoškite šviežiomis spanguolėmis.

Tinklaraštininkės nuotr. /Moliūgo pyragas
Tinklaraštininkės nuotr. /Moliūgo pyragas

Ieva dalinasi veganiškų sausainių receptu. Jie labai tinka pusryčiams ar užkandžiui mokantis ar dirbant. Sausainiai minkšti, ne per daug saldūs ir labai maistingi.

Sveika gyvensena ir mityba Ieva domisi jau maždaug 15 metų. Beveik tiek pat laiko rašo ir savo tinklaraštį every special day. Ieva pasakoja, kaip viskas prasidėjo: „Nuo ko pradėjau? Nuo griežto atsisakymo visko ir per pusę metų – mečiau rūkyti, vartoti alkoholį ir atsisakiau mėsos bei žuvies mityboje. Padariau tai ne dėl kažkokių sveikatos problemų, labiau dėl suvokimo ir pajautimo kaip tai veikia mano kūną, protą, jausmus. Kaip tai įtakoja mano gyvenimą. Dar arčiau link augalinės mitybos perėjau gana neseniai – pusę metų nebevartoju ir pieno produktų. Šis pasirinkimas atėjo natūraliai, kaip ir prieš tai buvę, todėl visai nebuvo sunku, ypač, kai dabar tiek daug augalinių produktų pakaitalų. Kodėl tikiu savo gyvenimo būdu? Nes net kai būna ne visai vykusi diena, žinau, kad vis tiek įvyko kažkas gero – aš sąmoningai neprisidėjau prie kitų būtybių kančių, nieko nenužudžiau ir nesuvalgiau. Biologiškai žmogus yra visavalgis, jis gali maitintis ir mėsa, žuvimi badmečio laikotarpiu, tačiau dabar juk nėra badmečio – tiek daug įvairiausių augalinių pasirinkimų, kurie skoniu visiškai atitinka įprastus pieno ar mėsos produktus. Ir žinoma yra vaisiai, daržovės, kruopos, riešutai, sėklos, žolelės ir jūržolės – renkuosi augalinį maistą dėl savęs, dėl gyvūnų, gamtos ir planetos.“

Sotūs veganiški sausainiai be cukraus

Ingredientai:

  • 250 g datulių be kauliukų;
  • 60 ml sirupo;
  • 60 ml kokosų aliejaus;
  • 200 g miltų;
  • 100 g avižinių dribsnių;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Užpilkite datules (be kauliukų) verdančiu vandeniu, palaikykite 5 minutes, nupilkite vandenį ir dėkite datules į virtuvinį kombainą, kartu su sirupu bei aliejumi. Susmulkinkite. Tada berkite avižų dirbsnius, miltus, druską ir malkite toliau.

2. Paskirstykite visą masę į 8-10 vienodo dydžio rutuliukų. Galima naudoti virtuvines svarstykles, vienam sausainiui – maždaug 50 gramų. Nebijokite, jie bus tokie didesni ir ne ploni. Taip turi būti.

3. Pavoliokite rutuliukus tarp delnų ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, būtinai palikite tarp jų atstumus.

4. Tada šakute skersai ir išilgai švelniai paspauskite – nesistenkite jų padaryt plonų. Kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 12-15 min.

Tinklaraštininkės nuotr. /Sotūs veganiški sausainiai be cukraus
Tinklaraštininkės nuotr. /Sotūs veganiški sausainiai be cukraus

Ramunė yra Instagram profilio @mindyoureats autorė. Pasirinkti augalinę mitybą ją įkvėpė pirmiausia tai, kad pastaruosius 7-erius metus Ramunė gyveno didmiesčiuose, kur vis didėjo veganinis judėjimas dėl gyvulinės kilmės produktų netvarumo. Jai teko taip pat susipažinti ir su augalinės mitybos nauda sveikatai. Todėl ji jau 4 metus maitinasi veganiškai.

Ramunė dalinasi šokoladiniu burokėlių pyragu. Šis kepinys – puikus įrodymas, kaip iš maistingų ingredientų ir be pieno ar kiaušinių galima pagaminti skaniausius desertus.

Šokoladinis burokėlių pyragas

Ingredientai:

  • 150 g miltų;
  • 50 g kakavos miltelių;
  • 225 g burokėlių tyrės (skaniau orkaitėje kepti, nei virti);
  • 80 g kokosų aliejaus;
  • 120 g rudojo cukraus;
  • 100 g augalinio pieno;
  • 5 g kepimo miltelių;
  • 2 g valgomosios sodos;
  • 5 g vanilės pastos;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminame pyragą:

1. Ištirpintą kokosų aliejų maišyti su cukrumi, burokėlių tyre ir pienu.

2. Sumaišyti visus ingridientus.

3. Supilti į kepimo formą ir kepti iki 175°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 25-30 min.

kremui:

  • 50 g burokėlių (virtų arba keptų);
  • 50 g klevų arba agavų sirupo;
  • 50 g vandens;
  • 25 g kokosų aliejaus;
  • 25 g kakavos miltelių;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Maisto smulkintuvu susmulkinti visus ingridientus.

2. Tepti ant atvėsinto pyrago.

Tinklaraštininkės nuotr. /Šokoladinis burokėlių pyragas
Tinklaraštininkės nuotr. /Šokoladinis burokėlių pyragas

Julija, Instagram paskyros @julchiko_receptai kūrėja, dalinasi veganiško „Napoleono“ receptu. Pasirodo, tikrai įmanoma iškepti veganišką „Napoleoną“! Julija jau 3,5 metus visiškai nevartoja mėsos ir kiaušinių. Ji pasakoja, kad niekada nebuvo mėsos mėgėja, todėl visiškai jos atsisakyti buvo nesunku (kaip ir kiaušinių).

Veganiškas „Napoleono“ tortas

Ingredientai (8 lakštams):

  • 4 stiklinės miltų;
  • 1/2 stiklinės augalinio aliejaus;
  • 50 g cukranendrių cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 stiklinė vandens.

kremui:

  • 1 l sojų pieno;
  • 200 g cukranendrių cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • 200 g veganiško sviesto arba margarino;
  • 1,5-2 arbat. šaukšt. agaro;
  • uogienės (pertepimui).

Gaminimas:

1. Dubenėlyje sumaišyti sausus ingredientus (miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską) tada įpilti aliejų ir išmaišyti tešlą, kad susidarytų gumuliukai. Įpilti pusę stiklinės vandens ir išmaišyti, o likusį vandenį pilti palaipsniui. Gautą tešlą valandai dėti į šaldytuvą.

2. Po valandos ištraukti tešlą ir padalinti į 8 dalis bei iškočiti.

3. Kiekvieną lakštą kepti iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20-25min.

4. Pieną, cukrų, krakmolą kaitinti, kol susidarys vientisa masė.

5. Kitame dubenėlyje ištirpinti sviestą arba margariną ir tada supilti pieno mišinį, suberti agarą ir užkaitinus palaikyti dar kelias minutes. Išjungus kaitrą kremas turi sutirštėti.

6. Vieną karštą iškepusį tešlos lakštą sutrupinti pyrago pabarstymui pabaigoje. Atvėsusius 7 lakštus sutepti uogiene ir kremu.

Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiškas „Napoleonas“
Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiškas „Napoleonas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos