Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iššūkis „Veganiška savaitė“: 6 nesudėtingų ir greitų patiekalų receptai

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad veganiškus patiekalus sudėtinga pagaminti. Taip pat gali kilti minčių, kad jiems pagaminti reikia daug nežinomų ingredientų. Tačiau iš tiesų veganiškai maitintis nesunku, o patiekalus – nuo salotų iki kepsnelių – galima paruošti tikrai lengvai ir greitai. Dažnai net greičiau, nei įprastus!
Nesudėtingi veganiški patiekalai
Nesudėtingi veganiški patiekalai / Tinklaraštininkių nuotr.

Norėdamos parodyti, kad veganai neturi atsisakyti skanių ir mėgstamų patiekalų, kelios instagramo turinio kūrėjos susibūrė į iššūkį #veganiskasavaite, kurio metu visos dalijasi veganiškų patiekalų receptais.

Kiekvieno iššūkio metu pasirinkdamos skirtingą temą, jos dalijasi įvairiausiais receptais – patiekalais iš vieno dominuojančio ingrediento, tradiciniais patiekalais, pagamintais tik iš augalinės kilmės produktų, patiekalais, tinkančiais ant šventinio stalo. Taip visos iššūkio dalyvės nori įkvėpti žmones dažniau rinktis augalinę mitybą.

Iššūkyje dalyvauja šios instagramo platformos kūrėjos: @mano_vaikinas_veganas, @mindyoureats, @valgykimesveikiau, @wise_taste, @viskasbe, @skanauk.su.ausra, @grassfed_grass, @julchiko_receptai, @everyspecialday, @joysofamber, @toks.tyras, @mama.goes.vegan, @allergy_friendly_recipes.

Šį kartą kelios #veganiskasavaite iššūkio dalyvės dalijasi paprastais patiekalais, kurie tinka ir pietums, ir vakarienei, ir svečiams pavaišinti. Visi jie pagaminti iš augalinės kilmės ingredientų, yra maistingi, sveikatai vertingi bei labai skanūs.

Paprastu receptu dalijasi instagramo profilio @mama.goes.vegan kūrėja Laura. Ji pasakoja, kad valgyti tik augalinės kilmės maistą jai dar visai neseniai atrodė kaip iš fantastikos srities! „Nesupratau, ką dėti į lėkštę, kad būtų skanu, greita, sotu ir maistinga“, – sako ji.

Meksikietiška mišrainė

Ingredientai:

  • virtų bolivinių balandų (kynvų);
  • avokado;
  • konservuotų kukurūzų;
  • pupelių (tinka bet kokios rūšies, konservuotų ar pačių virtų);
  • raudonojo svogūno;
  • raudonosios paprikos;
  • šviežių pomidorų;
  • šviežios kalendros lapelių;
  • alyvuogių aliejaus;
  • žalios citrinos (laimo) sulčių;
  • tortilijų traškučių.

Pastaba: visos ingredientų proprocijos – pagal skonį, tačiau labai svarbu naudoti kuo daugiau daržovių, nes tai ne bolivinė balanda su trupučiu daržovių (šių turi būti bent jau pusė, o geriau ir daugiau).

Tinklaraštininkės nuotr. /Meksikietiškų salotų ingredientai
Tinklaraštininkės nuotr. /Meksikietiškų salotų ingredientai

Gaminimas:

Viską smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su bolivine balanda. Tuomet įpilti aliejaus ir išspausti žaliosios citrinos sulčių.

Tinklaraštininkės nuotr. /Meksikietiškos salotos
Tinklaraštininkės nuotr. /Meksikietiškos salotos

Veganiškos „Cezario salotos“

Ingredientai:

  • romaninių salotų;
  • duonos skrebučių;
  • veganiško parmezano.

padažui:

  • 1 nepilna stiklinė anakardžių riešutų (bent pusvalandį mirkytų vandenyje);
  • 1,5 arbat. šaukšt. obuolių acto;
  • 2 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių;
  • 1,5 arbat. šaukšt. česnako miltelių (arba 3 skiltelės šviežio česnako);
  • 1,5 arbat. šaukšt. klevų sirupo;
  • 3 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 arbat. šaukšt. konservuotų kaparėlių ir kiek mažiau skysčio nuo jų;
  • 4 arbat. šaukšt. maistinių mielių dribsnių;
  • 1,5 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
  • šiek tiek druskos ir pipirų.
Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiškų „Cezario salotų“ ingredientai
Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiškų „Cezario salotų“ ingredientai

Gaminimas:

1. Padažui skirtus ingredientus sudėti į maisto smulkintuvą ir sumalti iki vientisos masės. Po truputį pilti vandens, kol pasieksite norimą konsistenciją.

2. Skrebučiams pagaminti reikės paprasčiausio batono arba forminės sumuštinių duonos. Ją supjaustyti kvadratėliais ir apšlakstyti mišiniu, kuris sudarytas iš: lydyto augalinio sviesto, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų, česnakų miltelių. Tuomet pakepti orkaitėje, kol apskrus.

3. Romanines salotas supjaustyti, gerai sumaišyti su padažu (kad padažu apkibtų kiekvienas lapelis), berti skrebučius ir veganišką parmezaną. Vietoje parmezano galima naudoti migdolų riekeles, paskrudintas keptuvėje su alyvuogių aliejumi, česnakų milteliais ir druska.

Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiškos „Cezario salotos“
Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiškos „Cezario salotos“

Jūratė yra tinklaraščio „Valgykime sveikiau“ autorė, kuri jau trejus metus maitinasi augalinės kilmės maistu bei dalijasi savo receptais ir žiniomis su kitais. Šį kartą ji siūlo pasigaminti labai paprastą ir maistingą čili troškinį.

Čili troškinys su moliūgu

Ingredientai (45 didelėms porcijoms):

  • 1–2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 svogūno;
  • 1 raudonosios paprikos;
  • 3 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 2 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
  • 1/2 arbat. šaukšt. ar daugiau aitriosios paprikos miltelių;
  • 4 česnako skiltelių;
  • 1 pakuotė (325 g) šaldyto sojos faršo;
  • 2 indelių konservuotų smulkintų pomidorų;
  • 3 indelių konservuotų pupelių;
  • 2 stiklinės moliūgo tyrės (ar pjaustyto kubeliais, jei neturite tyrės);
  • 2 stiklinės daržovių sultinio;
  • citrinos ar žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
  • patiekimui: avokado, aitriosios paprikos, petražolių.

Pastaba: galima patiekti su viso grūdo ryžiais – bus dar sočiau.

Gaminimas:

1. Puode įkaitinkite aliejų, apkepkite svogūną ir paprikas. Jei nusprendėte naudoti smulkintą moliūgą, berkite ir jį. Kepkite apie 5–8 min.

2. Suberkite prieskonius, česnaką. Maišydami dar kepkite maždaug minutę.

3. Suberkite sojos faršą ir apkepkite dar keletą minučių.

4. Supilkite pomidorus, pupeles, moliūgo tyrę (jei ją naudojate), sultinį. Pasūdykite ir įberkite pipirų. Užvirkite ir sumažinę ugnį troškinkite apie 15 min., t. y. kol suminkštės daržovės.

5. Išvirus troškiniui įspauskite citrinos ar žaliosios citrinos sulčių pagal skonį, jei reikia – dar įberkite druskos, pipirų.

6. Patiekite su avokadu, pjaustyta aitriąja paprika, petražolėmis, viso grūdo ryžiais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Čili troškinys
Tinklaraštininkės nuotr. /Čili troškinys

Grybų paštetas

Ingredientai:

  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 svogūno;
  • 3 česnako skiltelių;
  • 250 g portobelo grybų ar pievagrybių;
  • 20 g džiovintų baravykų;
  • 240 g konservuotų ar virtų baltųjų pupelių;
  • 50 g graikinių riešutų;
  • 2 valg. šaukšt. mielių dribsnių;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 4 ar daugiau šaukštų skysčio, likusio nuo išmirkytų džiovintų baravykų;
  • druskos;
  • pipirų.
  • Patiekimui: spanguolių, smulkintų graikinių riešutų, šviežio čiobrelio ar petražolių.

Gaminimas:

1. Džiovintus baravykus išmirkome vandenyje (jį pasiliekame, neišpilame).

2. Aliejuje apkepame svogūną, portabelo arba pievagrybius, baravykus. Pabaigoje suberiame smulkintą česnaką, pasūdome, įberiame pipirų ir dar minutę pakepame. Atvėsiname.

3. Į elektrinį maisto kombainą ar trintuvą suberiame visus ingredientus ir sumalame iki vientisos tekstūros. Jei per tiršta, įpilame truputi daugiau nuo baravykų mirkymo likusio skysčio.

4. Patiekiant pabarstome smulkintais graikiniais riešutais, spanguolėmis ir čiobreliais ar petražolėmis. Galima ant viršaus užpilti šiek tiek aliejaus, kad nedžiūtų paviršius.

Tinklaraštininkės nuotr. /Grybų paštetas
Tinklaraštininkės nuotr. /Grybų paštetas

Dovilė 3 metus visiškai nevartoja mėsos ir po truputį atsisako visų kitų gyvūninės kilmės produktų, o savo instagramo paskyroje @grassfed_grass dalijasi įvairiausiais veganiškais patiekalų receptais. Dovilė sako: „Mano viena mėgstamiausių virtuvių yra kinų. Galėčiau šį maistą valgyti kasdien. Iki nustojant valgyt mėsą, labai mėgau vištienos vyšnaites ar įvairius stir-fry su jautiena. Užtruko šiek tiek laiko, kol atradau, kad tokius patiekalus galima labai lengvai pagaminti veganiškai. Dalijuosi mėgstamu patiekalu.“

Žiedinių kopūstų (kalafiorų) „vyšnaitės“

Ingredientai:

  • 1 didesnio žiedinio kopūsto (kalafioro);
  • 1 stiklinės šaldytų žirnelių.

tešlai:

  • 1/2 stiklinės kukurūzų krakmolo;
  • 1/2 stiklinės kvietinių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. svogūno miltelių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. paprikos miltelių;
  • 3/4 stiklinės šalto vandens;
  • 1/4 stiklinės augalinio pieno.

padažui:

  • 1 stiklinės pomidorų padažo;
  • 3 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. ryžių acto;
  • 1 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • 1 valg. šaukšt. šalto vandens;
  • 1 valg. šaukšt. augalinio aliejaus.

Gaminimas:

1. Pirmiausia sumaišyti visus tešlai skirtus sausus ingredientus.

2. Supilti visus skystus ingredientus ir gerai išmaišyti.

3. Išskirstyti žiedinį kopūstą į žiedynus ir kiekvieną pamirkyti tešloje, o tada kepti aliejuje, kol švelniai paruduos.

4. Padažui sumaišyti kukurūzų krakmolą su vandeniu.

5. Įkaitinti didelę keptuvę.

6. Pilti pomidorų padažo, cukraus ir maišyti, kol cukrus ištirps. Supilti ir ryžių acto, o tada – kukurūzų krakmolo su vandeniu.

7. Dėti keptas kalafioro galvutes ir maišyti, kol viskas pasidengs padažu. Suberti žirnelius ir gerai išmaišyti.

8. Valgyti su ryžiais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Žiedinio kopūsto „vyšnaitės“
Tinklaraštininkės nuotr. /Žiedinio kopūsto „vyšnaitės“

Simona 2 metus maitinasi augaline mityba. Veganiškų patiekalų gaminimas ją taip įkvėpė, kad ji sukūrė instagramo paskyrą @toks.tyras ir dalijasi ten savo patiekalais. Ji mėgsta lengvai pagaminamus ir maistingus patiekalus iš kuo paprastesnių ingredientų.

Labai paprasti avižinių dribsnių kotletukai

Ingredientai:

  • 1 puodelio pilno grūdo avižinių dribsnių;
  • 1,5 puodelio verdančio vandens;
  • ½ vidutinio dydžio morkos;
  • 1 valg. šaukšt. avižų miltų (galima tiesiog susmulkinti avižinius dribsnius elektriniame maisto smulkintuve iki miltų konsistencijos);
  • mėgstamų prieskonių (tinka mėsos prieskoniai).

Gaminimas:

1. Avižinius dribsnius užpilti verdančiu vandeniu, uždengti ir palikti išbrinkti apie 30 min.

2. Sutarkuoti ir pakepinti morką.

3. Į išbrinkusius avižinius dribsnius sudėti sutarkuotą ir pakepintą morką, prieskonius, druską ir pipirus, avižų miltus. Viską gerai išmaišyti ir apkepti iš abiejų pusių.

Tinklaraštininkės nuotr. /Avižinių dribsnių kotletukai
Tinklaraštininkės nuotr. /Avižinių dribsnių kotletukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais