Iššūkis „Veganiška savaitė“: lietuviškų patiekalų veganiški variantai. 9 receptai

Tradiciniai lietuviški patiekalai, nukeliantys tiesiai į vaikystę, yra tikrai įmanomas variantas ir ant veganiško stalo. Nors daugelis patiekalų sudėtyje turi mėsos, pieno produktų ar kiaušinių, išradingi maisto gamintojai vis dėlto atranda alternatyvas ir sėkmingai atkuria tradicinius lietuviškus patiekalus vien tik iš augalinės kilmės ingredientų.
Veganiškos tradicinių lietuviškų patiekalų interpretacijos
Veganiškos tradicinių lietuviškų patiekalų interpretacijos / Tinklaraštininkės nuotr.

Norėdamos parodyti, kad veganai neturi atsisakyti skanių ir mėgstamų patiekalų, kelios instagramo turinio kūrėjos susibūrė į iššūkį #veganiskasavaite, kurio metu visos dalijasi veganiškų patiekalų receptais.

Kiekvieno iššūkio metu pasirinkdamos skirtingą temą, jos dalijasi įvairiausiais receptais – patiekalais iš vieno dominuojančio ingrediento, tradiciniais patiekalais, pagamintais tik iš augalinės kilmės produktų, patiekalais, tinkančiais ant šventinio stalo. Taip visos iššūkio dalyvės nori įkvėpti žmones dažniau rinktis augalinę mitybą.

Iššūkyje dalyvauja šios instagramo platformos kūrėjos: @mano_vaikinas_veganas, @mindyoureats, @valgykimesveikiau, @wise_taste, @viskasbe, @skanauk.su.ausra, @grassfed_grass, @julchiko_receptai, @everyspecialday, @joysofamber, @toks.tyras, @mama.goes.vegan, @allergy_friendly_recipes.

Šį kartą, kelios #veganiskasavaite iššūkio dalyvės dalijasi tradicinių lietuviškų patiekalų veganiškomis versijomis, kurie tinka ir šventėms, ir kasdienai. Visi jie pagaminti iš augalinės kilmės ingredientų, yra maistingi, sveikatai palankūs bei labai skanūs.

Justina yra @allergy_friendly_recipes instagram paskyros kūrėja. Čia ji dalijasi įvairiais patiekalais alergiškiems žmonėms. Šį kartą ji siūlo naminio maisto klasiką – kotletus. „Man šis patiekalas labai primena vaišes pas močiutę. O šis variantas puikiai tinka tiek vegetarams, tiek veganams. Taip pat skirtas alergiškiems ir visiems, kurie nori skaniai pavalgyti. Labai apsidžiaugiau, kai pavyko atkartoti vaikystės skonį tik su augaliniais ingredientais“, – sako ji.

„Kotletai“ su bulvėmis ir troškintais kopūstais

Ingredientai:

avinžirnių „kotletukams“:

  • 1 skardinė avinžirnių be skysčio;
  • druskos;
  • pipirų;
  • petražolių;
  • mėgstamų prieskonių;
  • smulkinto svogūno bei česnako;
  • 2–4 valg. šaukšt. miltų.

Gaminimas:

1. Avinžirnius sudedame į elektrinį maisto trintuvą ir susmulkiname taip, kad viena masės dalis būtų sutrinta, o kita – liktų gabalėliais.

2. Subėrę druską, pipirus bei prieskonius, drėgnomis rankomis formuojame kotletukus. Apšlakstome aliejumi ir kepame iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 30 minučių.

padažui:

  • 5 valg. šaukšt. augalinio sviesto;
  • 9 valg. šaukšt. kvietinių miltų;
  • 3 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • 700 ml augalinio pieno;
  • 2/3 puodelio maistinių mielių;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Puode ištirpinti sviestą. Suberti miltus, gerai išmaišyti. Supilti pieną ir vėl gerai išmaišyti. Sudėti kukurūzų krakmolą ir užvirinti. Nuolat gerai maišyti.

2. Sumažinti kaitrą ir sudėti maistines mieles bei gerai išmaišyti.

3. Patiekiame su troškintais kopūstais ir bulvėmis. Bulves išverdame su lupenomis, nulupame, apšlakstome aliejumi ir prieskoniais, pakepame orkaitėj ar keptuvėje. Troškiname raugintus kopūstus apie 30–60 min. Apšlakstome aliejumi, pabarsome druska ir šiek tiek pakepame keptuvėje.

Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiški „kotletai“
Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiški „kotletai“

Instagram paskyros @mano_vaikinas_veganas autorė Arina dalijasi veganiškų žemaičių blynų, veganiško „omleto“, veganiškų „varškėtukų“ ir „žuvies“ tešloje receptais. Arina pasakoja, kad labai mėgsta naminį maistą, todėl jai visada labai įdomu atkurti vaikystės patiekalus iš augalinių ingredientų.

Veganiški žemaičių blynai su sojos įdaru, aplieti tirštu kreminiu pupelių padažu

Ingredientai:

  • apie 1 kg su lupenomis virtų bulvių;
  • 1 valg. šaukšt. bulvių krakmolo;
  • 3 valg. šaukšt. miltų;
  • 3 valg. šaukšt. maltų linų sėmenų, išbrinkintų 5 valg. šaukšt. vandens;
  • žiupsnelis druskos.

įdarui:

  • 2 morkos;
  • 150 g sojos granulių;
  • didelis svogūnas;
  • prieskonių mišinio vištienos patiekalams;
  • 2 valg. šaukšt. pomidorų padažo.

pupelių padažui:

  • 250 g sviestinių pupelių;
  • 2 arbat. šaukšt. maistinių mielių;
  • 3 valg. šaukšt. kokosų pieno.

Gaminimas:

1. Išverdame bulves su lupenomis. Kai jos atvėsta, nulupame ir sutriname iki vientisos masės.

2. Linų sėmenis sumaišome su 5 šaukštais vandens ir brinkiname apie 5–10 minučių.

3. Į trintų bulvių masę dedame krakmolą, vandenyje brinkintus linų sėmenis, miltus ir druską. Išmaišome viską minkydami tešlą rankomis.

4. Paruošiame įdarą. Keptuvėje kepame susmulkintą svogūną ir tarkuotas morkas. Į keptuvę sudedame virtas sojos granules, įberiame prieskonius ir įdedame pomidorų padažo. Viską gerai išmaišome ir apkepame kartu.

5. Iš bulvių masės formuojame paplotėlius (rankas suvilgome vandeniu). Dedame ploną sluoksnį bulvių, tuomet įdarą, kurį uždengiame bulvių sluoksniu ir suspaudžiame kraštelius.

6. Žemaičių blynus kepame keptuvėje, įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.

7. Ruošiame padažą. Į nedidelį puodą dedame 3 šaukštus kokosų pieno, sviestines pupeles, 1–2 arbatinius šaukštelius maistinių mielių (pagal skonį). Padažo ingredientus sutriname virtuviniu mikseriu iki kreminės tekstūros ir pašildome.

Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiški žemaičių blynai
Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiški žemaičių blynai

Orkaitėje keptas veganiškas „omletas“

Ingredientai:

  • 350 g šilkinio tofu;
  • 1 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. sojų ar kito augalinio pieno;
  • žiupsnelis druskos;
  • bazilikų;
  • ciberžolės;
  • česnako granulių;
  • saldžiosios paprikos miltelių;
  • 5 pievagrybiai;
  • 3 augalinės dešrelės;
  • 1 svogūnas;
  • 1/3 brokolio;
  • sauja šviežių špinatų.

Gaminimas:

1. Keptuvėje apkepame susmulkintą svogūną ir pievagrybius. Sudedame žiedynais susmulkintą brokolį ir griežinėliais supjaustytas augalinės sudėties (sojų arba seitano) dešreles. Viską gerai išmaišome ir troškiname keptuvėje. Įdedame saują šviežių špinatų.

2. Atskirame inde elektriniu maisto smulkintuvu suplakame šilkinį tofu su augaliniu pienu, prieskoniais, alyvuogių aliejumi ir kukurūzų krakmolu. Užpilame paruoštą tofu mišinį ant keptų daržovių.

3. Viską išmaišome ir sudedame į aliejumi išteptą kepimo indą.

4. Kepame iki 200 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min.

Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiškas „omletas“
Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiškas „omletas“

Veganiška „žuvis“ tešloje

Ingredientai:

  • tofu;
  • džiovintų jūros dumblių lapų;
  • prieskonių žuvies patiekalams;
  • maltų džiūvėsėlių;
  • 200 g vandens;
  • 80 g miltų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Paruošiame tešlą. Sumaišome miltus su vandeniu, prieskoniais, druska, alyvuogių aliejumi ir įspaudžiame dvi skilteles česnako.

2. Tofu supjaustome norimo dydžio gabalėliais ir tada iš abiejų pusių ištepame trupučiu aliejaus, uždedame iš abiejų pusių džiovintų jūros dumblių lapus.

3. Prilaikant jūros dumblių lapus, panardiname tofu paplotėlius į paruoštą tešlą, kad apsemtų iš abiejų pusių ir dedame į lėkštę su džiūvėsėliais. Jais padengiame visą paplotėlį iš visų pusių (taip pat ir paplotėlio kraštus).

4. Kepame įkaitintoje keptuvėje.

Tinklaraštininkės nuotr. /„Žuvis“ tešloje
Tinklaraštininkės nuotr. /„Žuvis“ tešloje

Veganiški „varškėčiai“

Ingredientai:

  • 450 g tofu;
  • 200 g miltų;
  • 100 g cukraus;
  • 3 valg. šaukšt. veganiško jogurto;
  • 2 valg. šaukšt. krakmolo, ištirpinto 3 šaukštuose vandens;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Sutrupiname tofu.

2. Visus ingredientus sudedame į indą ir išminkome rankomis.

3. Ant pjaustymo lentelės beriame dar truputį miltų, minkome tešlą ir formuojame „varškėčių“ masės juosteles. Vėliau supjaustome juos į gabalėlius.

4. Sumetame „varškėčius“ į verdantį, pasūdytą vandenį.

5. „Varškėčius“, iškilusius į paviršių, verdame apie 10 minučių.

6. Juos patiekiame su veganiška grietinėle, šaldytomis uogomis, šaukšteliu uogienės. Taip pat galime pabarstyti cukrumi.

Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiški „varškėtukai“
Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiški „varškėtukai“

Tinklaraščio „Viskas be“ kūrėja Joana pasakoja apie savo mitybos pokyčius ir šį kartą dalijasi augalinio bulvių plokštainio receptu. „Taip nutiko, kad mano mitybos principai tapo labai artimais veganiškai mitybai dėl dukrytės alergijų maistui. Teko išbraukti iš šeimos mitybos nemažai gyvūlinės kilmės produktų: pieną ir visus jo produktus, kiaušinius. Tai iššūkis, kuris leido pažinti kitokius mitybos įpročius, atrasti daug naujų sveikų produktų. Sako kai nori kažką atrasti, reikia kažką prarasti. Tai džiaugiuosi atradusi“, – sako Joana.

Bulvių plokštainis

Ingredientai:

  • 10 vidutinio dydžio bulvių;
  • 1 nedidelė cukinija;
  • 2 svogūnai;
  • 1 stiklinė augalinio pieno;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Nuskutame bulves ir, jeigu reikia, smulkiname tarkavimui patogiais gabaliukais.

2. Nulupame ir supjaustome cukiniją (pašaliname sėklas, jeigu yra).

3. Nulupame svogūnus. 0,5 svogūno bus skirta tarkavimui, o 1,5 smulkiai supjaustyto – pakepinimui.

4. Sutarkuojame bulves, cukinijas ir svogūną.

5. Keptuvėje apkepiname svogūną.

6. Užviriname augalinį pieną.

7. Į sutarkuotą masę supilame kepintus svogūnus, viską nuplikome užvirintu avižų pienu. Supilame alyvuogių aliejų, pagal skonį įberiame druskos ir pipirų.

8. Patepę kepimo formą aliejumi, supilame paruošta masę.

9. Kepame 60 minučių iki 200 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, tuomet sumažiname temperatūrą iki 160 °C laipsnių ir pakepame dar 20 minučių.

Tinklaraštininkės nuotr. /Bulvių plokštainis
Tinklaraštininkės nuotr. /Bulvių plokštainis

Julija yra instagram paskyros @julchiko_receptai autorė. Ji savo paskyroje dalijasi įvairiausiais augalinės kilmės receptais ir rodo, kaip įmanoma pagaminti skaniausius patiekalus vien tik iš augalinės kilmės produktų.

Veganiški cepelinai

Ingredientai:

  • 12 bulvių;
  • 1 valg. šaukšt. krakmolo.

lęšių „faršo“ įdarui:

  • 200 g žaliųjų lęšių;
  • 1 svogūnas;
  • 2 nedidelės morkos;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kario prieskonių.

padažui:

  • 1 svogūnas;
  • 8– 10 pievagrybių;
  • augalinio jogurto.

Gaminimas:

1. 2 bulves išvirti su lupenomis, likusias sutarkuoti ir nusunkti. Skysčio neišpilti, bet palaukti, kol nusės krakmolas. Tada skystį nupilti, o krakmolą sudėti į tarkius. Galima dar papildomai įdėti šaukštą krakmolo.

2. Virtas bulvės sugrūsti ir sumaišyti su žalių bulvių tarkiais. Įdėti druskos, pipirų pagal skonį. Viską gerai išmaišyti.

3. Lęšius išvirti ir sutrinti maisto smulkintuvu. Įdėti kubeliais pjaustytą svogūną ir sutarkuotas morkas. Suberti prieskonius ir gerai išmaišyti.

4. Formuojame cepelinus ir verdame apie 25 min.

5. Kol cepelinai verda, gaminame padažą. Supjaustytą svogūną ir pievagrybius apkepiname keptuvėje. Kai gražiai apkeps, nuimame nuo ugnies ir įmaišome porą šaukštų jogurto, druskos, pipirų pagal skonį.

Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiški cepelinai
Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiški cepelinai

Tinklaraščio „Grass Fed grass“ autorė Dovilė pasakoja, kaip pasigaminti veganiškus koldūnus. „Vienas geresnių jausmų aplanko, kai pavyksta pagaminti ką nors, kas buvo gaminama pas mamą ar močiutę, tačiau nenaudojant gyvulinės kilmės produktų. Kai gyvenu užsienyje, labai pasiilgstu „mamiško“ maisto. Vienas iš mano mėgintų patiekalų yra koldūnai, todėl labai džiaugiausi, kai juos pavyko puikiai pagaminti.“

Koldūnai su bulvių įdaru

Ingredientai:

tešlai:

  • 2 stiklinės kvietinių miltų;
  • 2/3 stiklinės verdančio vandens;
  • 3,5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos.

bulvių įdarui:

  • kelios nedidelės bulvės;
  • augalinio pieno;
  • druskos;
  • pipirų;
  • krapų;
  • laiškinio česnako.

Gaminimas:

1. Išverdame bulves įdarui.

2. Sumaišome miltus, druską ir aliejų. Pilame verdantį vandenį ir gerai sumaišome. Palaukiame, kol truputį atvės.

3. Tuo metu sutriname virtas bulves ir sumaišome su visais įdarui skirtais ingredientais.

4. Minkome tešlą apie 5 minutes. Padalijame ją į mažesnes dalis ir plonai iškočiojame. Naudodami puodelį ar specialią formą, formuojame apskritimus.

Tinklaraštininkės nuotr. /Formuojami koldūnai
Tinklaraštininkės nuotr. /Formuojami koldūnai

5. Ant apskritimų dėliojame įdarą ir formuojame koldūnus. Šakute galite užspausti kraštelius.

Tinklaraštininkės nuotr. /Formuojami koldūnai
Tinklaraštininkės nuotr. /Formuojami koldūnai

6. Koldūnus dedame į verdantį vandenį ir verdame apie 6 minutes.

Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiški koldūnai
Tinklaraštininkės nuotr. /Veganiški koldūnai

Tinklaraščio „Every Special Day“ kūrėja Ieva dalijasi idėja, kaip pagaminti visų laikų klasika tapusį tradicinį patiekalą „Silkė pataluose“ veganiškai. „Tokia veganiška ne-silkė pataluose be galo tiks (dėl savo įspūdingos išvaizdos) pagaminti, pasiimti su savimi į bet kokius šventinius pietus su šeimyna, draugais ir artimaisiais. Jūs tikrai turėsite, ką valgyti, ir garantuoju – visiems be galo magės paragauti. Ypač visoms tetoms, dėdėms, seneliams, kas dar tuos laikus gerai atsimena. Nes ne tik patiekalo išvaizda fantastinė, bet ir skonis. O originalų patiekalą jis atitinka kokiais 90-ia procentų“, – tvirtina Ieva.

Tinklaraštininkės nuotr. /„Ne-silkė“ pataluose
Tinklaraštininkės nuotr. /„Ne-silkė“ pataluose

„Ne-silkė“ pataluose

Ingredientai:

  • 2–3 vidutinio dydžio virtos bulvės (geriau virti su lupena, kad jos išlaikytų formą);
  • 2 vidutinio dydžio virtos morkos (virti taip pat su odele);
  • 1 veganiško majonezo indelis;
  • 2–3 virti burokėliai;
  • jūržolių (wakame, nori ar kokių kitų);
  • 0,5 nedidelio svogūno;
  • žalumynų papuošimui (petražolių ar svogūnų laiškų, ar krapų, arba visko kartu);
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Jei reikia, iš anksto pasiruošiame jūržoles. Pavyzdžiui, užmerkiame ar kaip kitaip paruošiame, kaip nurodyta gamintojo.

2. Bulves, morkas, burokėlius išverdame. Ataušiname, sutarkuojame. Bulves ir morkas galima virti viename puode, bet burokėlius atskirame, kad nenudažytų kitų daržovių. Išvirusias daržoves palaikykite šaltame vandenyje, tad lengvai nusiluptų.

3. Smulkiai supjaustę svogūną, jį perliejame karštu vandeniu ir palaikome minutę.

4. Pasiruošiame indą ir krauname kalniuką: dedame sluoksnį tarkuotų bulvių, barstome druska, pipirais, tepame majonezu. Toliau dėti šiuos sluoksnius: morkų, jūržolių, burokėlių. Kiekvieną sluoksnį barstome druska (jei norisi, pipirais). Taip pat būtinai aptepame majonezu. Svogūnus barstome ant bulvių sluoksnio. Ir taip sluoksniuojame vėl iš pradžių tol, kol turime produktų. Paskutinis sluoksnis turi būti burokėlių (jį taip pat aptepame majonezu). Man išėjo po du kiekvieno ingrediento sluoksnius. Tačiau priklauso nuo indo dydžio.

5. Puošiame žalumynais. Dedame į šaldytuvą bent porai valandų arba per naktį, nes patiekalas turi būti patiekiamas šaltesnės temperatūros, taip pat visi sluoksniai turi susigulėti, atsiskleisti jų skoniai. Nešame ant stalo ir stebiname visus vaizdu bei skanumu.

Tinklaraštininkės nuotr. /„Ne-silkė“ pataluose
Tinklaraštininkės nuotr. /„Ne-silkė“ pataluose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų