Yra žinoma, kad net ir jų sudedamosios dalys turėjo savo reikšmę:
- miltai – derliui ir derlingumui,
- mielės – gyvybei ir atgimimui,
- aguonos – skalsai ir pan.
Kadaise lietuviai kūčiukus ir kepdavo vos iš kelių ingredientų: miltų, vandens, mielių ir aguonų. Turtingesni regionai dar įpildavo šlakelį pieno, aliejaus ar pagardindavo tešlą sviestu. Vėliau imta dėti cukraus. Ir tai jau baigtinis ingredientų sąrašas. Kūčiukai nebuvo skirti smaližiauti – tai buvo simbolinis, apeiginis, iš senųjų pagonybės laikų atkeliavęs patiekalas.
Nors tradiciją Kūčių vakarienės metu patiekti kūčiukus su aguonpieniu išsaugojome, tačiau mažai kas juos kepa patys. Juolab, kad tiek pasirinkimo parduotuvėse: nuo mažučių, iki didesnių; nuo minkštų – iki traškių ir trapių; su aguonomis ar su kanapių sėklomis; viso grūdo ar iš kvietinių miltų.
„Pricer LT“ siūlo panagrinėti parduotuvėse parduodamų kūčiukų sudėtį ir įvertinti juos balais.
Palyginimui imti tik patys paprasčiausi kūčiukai, kepti iš kvietinių miltų, be obuolių ar kitų priedų. Vertinimo kriterijai, pagal kuriuos skaičiuosime surinktus gaminio balus:
- -5 balai už E481 – natrio stearoil–2–laktatas. Emulsiklis, stabilizatorius, miltų apdorojimo medžiaga. Šiandieniniais duomenimis PAVOJINGAS.
- -5 balai už E471 – riebalų rūgščių monogliceridai ir diglceridai. Emulsiklis, stabilizatorius, miltų apdorojimo medžiaga. Šiandieniniais duomenimis PAVOJINGAS.
- -3 balai už E282 – kalcio proprionatas. Konservantas. Šiandieniniais duomenimis VENGTINAS.
- -2 balai, jei sudėtyje cukrus nurodytas antroje;
- -1 balas, jei sudėtyje yra rafinuotų augalinių riebalų / aliejų;
- -1 balas, jei sudėtyje yra ne natūralių kvapiųjų medžiagų;
- +1 balas, jeigu sudėtyje nėra jokių „nereikalingų“ priedų (nei emulsiklių, nei antioksidantų, nei kitų panašių ingredientų).
Pavadinimas | Sudėtis | Cukrūs | Balai |
Kūčiukai lietuviški JDC |
| 13,90 | 1 |
Mini kūčiukai JDC |
| 12,60 | 1 |
Kūčiukai JDC |
| 13,90 | 1 |
GARDĖSIO kūčiukai |
| 1,20 | 0 |
Minkšti kūčiukai VILNIAUS DUONA |
| 14,00 | 0 |
Mini kūčiukai BIRŽŲ DUONA |
| 13,00 | -1 |
Kūčiukai LIETUVOS KEPĖJAS |
| 16,77 | -1 |
Kūčiukai su kanapių ir aguonų sėklomis KLAIPĖDOS DUONA |
| 16,00 | -2 |
Kūčiukai JAVINĖ |
| 16,10 | -2 |
Kūčiukai KLAIPĖDOS DUONA |
| 15,00 | -2 |
Kūčiukai BEATOS VIRTUVĖ |
| 19,00 | -3 |
Minkšti kūčiukai JDC |
| 16,20 | -9 |
Kūčiukai su aguonomis PLUNGĖS DUONOS KEPINIAI |
| 17,60 | -10 |
Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, Lietuvos prekybos vietose parduodamų kūčiukų apžvalga nustebino gerąja prasme – mažiausiai tris gaminius iš lygintų galima drąsiai pirkti ir dėti ant savo šventinio stalo.
„Tai JDC gamintojo kūčiukai, kurių sudėtyje nėra nieko, ko nedėtume patys. Žinoma, galima ginčytis dėl rapsų aliejaus, tačiau kadangi nenurodyta, jog tai rafinuotas aliejus, daroma išvada, jog tai nerafinuotas aliejus. Vadinasi, transriebalų tikimybė gaminiuose yra labai maža. Tuo labiau, kad ne viena šeimininkė, vengdama gyvūninės kilmės produktų ant Kūčių stalo, kūčiukus gardina augaliniu aliejumi“, – rašo apžvalgos autoriai.
Tiesa, cukraus šiuose kūčiukuose gana nemažai: jie atitinka bendrą lygintų produktų vidurkį. Kalbant apie cukrų, iš visų gaminių išsiskiria tik keli: tai „Gardėsio“ minkšti kūčiukai, kuriuose cukrų vos 1,2 g 100 gramų (beje, jiems iki aukščiausio įvertinimo pritrūko labai nedaug, papildomo balo negavo už pridėtą hidrolizuotą kviečių glitimą) ir „Beatos virtuvės“ kūčiukai, kuriuose cukrų net 19 g 100 gramų. O tai jau net 20 proc. viso gaminio sudėties.
Išnagrinėjus 13 gaminių sudėtį matyti, jog didžioji dalis jų gavo gana gerus įvertinimus: daugumos didžiausios „nuodėmės“ buvo cukrus, rafinuoti riebalai ir kvapiosios medžiagos.
Tačiau „Plungės duonos kepiniai“ kūčiukai su aguonomis surinko -10 balų. Šiame gaminyje, be kita ko, dar pridėta ir rafinuoto augalinio aliejaus, rašoma „Pricer LT“ pranešime žiniasklaidai.