Ištyrė prekybos centruose parduodamus kūčiukus: kurie sveikiausi, o kur tyko pavojai?

Kūčiukai, kleckiukai, šližikai, kalėdaičiai, prėskučiai – iš viso priskaičiuojami maždaug 25 skirtingi šio patiekalo pavadinimai. Lietuviams kūčiukai nuo seno buvo itin svarbus apeiginis valgis, rašoma „Pricer LT“ pranešime žiniasklaidai.
Kūčiukai
Kūčiukai / Vida Press nuotr.

Yra žinoma, kad net ir jų sudedamosios dalys turėjo savo reikšmę:

  • miltai – derliui ir derlingumui,
  • mielės – gyvybei ir atgimimui,
  • aguonos – skalsai ir pan.

Kadaise lietuviai kūčiukus ir kepdavo vos iš kelių ingredientų: miltų, vandens, mielių ir aguonų. Turtingesni regionai dar įpildavo šlakelį pieno, aliejaus ar pagardindavo tešlą sviestu. Vėliau imta dėti cukraus. Ir tai jau baigtinis ingredientų sąrašas. Kūčiukai nebuvo skirti smaližiauti – tai buvo simbolinis, apeiginis, iš senųjų pagonybės laikų atkeliavęs patiekalas.

Nors tradiciją Kūčių vakarienės metu patiekti kūčiukus su aguonpieniu išsaugojome, tačiau mažai kas juos kepa patys. Juolab, kad tiek pasirinkimo parduotuvėse: nuo mažučių, iki didesnių; nuo minkštų – iki traškių ir trapių; su aguonomis ar su kanapių sėklomis; viso grūdo ar iš kvietinių miltų.

„Pricer LT“ siūlo panagrinėti parduotuvėse parduodamų kūčiukų sudėtį ir įvertinti juos balais.

Palyginimui imti tik patys paprasčiausi kūčiukai, kepti iš kvietinių miltų, be obuolių ar kitų priedų. Vertinimo kriterijai, pagal kuriuos skaičiuosime surinktus gaminio balus:

  • -5 balai už E481 – natrio stearoil–2–laktatas. Emulsiklis, stabilizatorius, miltų apdorojimo medžiaga. Šiandieniniais duomenimis PAVOJINGAS.
  • -5 balai už E471 – riebalų rūgščių monogliceridai ir diglceridai. Emulsiklis, stabilizatorius, miltų apdorojimo medžiaga. Šiandieniniais duomenimis PAVOJINGAS.
  • -3 balai už E282 – kalcio proprionatas. Konservantas. Šiandieniniais duomenimis VENGTINAS.
  • -2 balai, jei sudėtyje cukrus nurodytas antroje;
  • -1 balas, jei sudėtyje yra rafinuotų augalinių riebalų / aliejų;
  • -1 balas, jei sudėtyje yra ne natūralių kvapiųjų medžiagų;
  • +1 balas, jeigu sudėtyje nėra jokių „nereikalingų“ priedų (nei emulsiklių, nei antioksidantų, nei kitų panašių ingredientų).

Pavadinimas

Sudėtis

Cukrūs
(g/100 g)

Balai

Kūčiukai lietuviški JDC

  • kvietiniai miltai
  • vanduo
  • cukrus
  • rapsų aliejus
  • aguonos
  • mielės
  • joduota druska

13,90

1

Mini kūčiukai JDC

  • kvietiniai miltai
  • vanduo
  • cukrus
  • rapsų aliejus
  • aguonos
  • mielės
  • joduota druska

12,60

1

Kūčiukai JDC

  • kvietiniai miltai
  • vanduo
  • cukrus
  • rapsų aliejus
  • aguonos
  • mielės
  • joduota druska

13,90

1

GARDĖSIO kūčiukai

  • kviečių miltai
  • vanduo
  • aguonos (4,4%)
  • mielės
  • cukrus
  • druska
  • kviečių hidrolizuotas glitimas

1,20

0

Minkšti kūčiukai

VILNIAUS DUONA

  • kvietiniai miltai
  • vanduo
  • cukrus
  • aguonų sėklos (6,63%)
  • rapsų aliejus
  • mielės
  • druska
  • antioksidantas askorbo rūgštis

14,00

0

Mini kūčiukai

BIRŽŲ DUONA

  • kvietiniai miltai
  • vanduo
  • cukrus
  • rapsų aliejus
  • aguonos (4,5 %)
  • mielės
  • joduota druska
  • kvapioji medžiaga: vanilinas

13,00

-1

Kūčiukai

LIETUVOS KEPĖJAS

  • kvietiniai miltai
  • vanduo
  • cukrus
  • aguonų sėklos
  • rafinuotas rapsų aliejus
  • presuotos mielės
  • druska

16,77

-1

Kūčiukai su kanapių ir aguonų sėklomis

KLAIPĖDOS DUONA

  • kvietiniai miltai
  • cukrus
  • rapsų aliejus
  • mielės
  • aguonos (1,3%)
  • kepintos kanapių sėklos (1,3%)
  • joduota valgomoji druska
  • miltų apdorojimo medžiaga: askorbo rūgštis
  • dekstrozė

16,00

-2

Kūčiukai JAVINĖ

  • kvietiniai miltai
  • cukrus
  • vanduo
  • rapsų augalinis aliejus
  • aguonos
  • mielės
  • joduota druska

16,10

-2

Kūčiukai KLAIPĖDOS DUONA

  • kvietiniai miltai
  • cukrus
  • rapsų aliejus
  • mielės
  • aguonos
  • joduota valgomoji druska
  • miltų apdorojimo medžiaga: askorbo rūgštis
  • dekstrozė

15,00

-2

Kūčiukai

BEATOS VIRTUVĖ

  • kvietiniai miltai
  • cukrus
  • kanapių sėklos (5%)
  • vanduo
  • rafinuotas rapsų aliejus
  • aguonos (3,5%)
  • mielės
  • druska

19,00

-3

Minkšti kūčiukai JDC

  • kvietiniai miltai
  • vanduo
  • cukrus
  • rapsų aliejus
  • aguonos
  • mielės
  • tešlos pagerintojas „Kveta“ (kvietiniai miltai, emulsiklis E481, stabilizatorius E170, fermentai, antioksidatorius E300)
  • joduota druska
  • konservantas kalcio propionatas
  • kvapioji medžiaga
  • ciberžolės
  • rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinų rūgštis.

16,20

-9

Kūčiukai su aguonomis

PLUNGĖS DUONOS KEPINIAI

  • kvietiniai miltai
  • geriamasis vanduo
  • cukrus
  • margarinas (rafinuoti augaliniai aliejai (palmių, rapsų), vanduo, emulsiklis E471, rapsų lecitinas E322, druska 0,2 %, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinos rūgštis, aromatas)
  • aguonos
  • mielės
  • joduota druska
  • pagerintojas (kvietiniai miltai, fermentai, antioksidantas E300)
  • priešpelėsinis priedas (konservantas kalcio propionatas, augaliniai riebalai (kokosų))

17,60

-10

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, Lietuvos prekybos vietose parduodamų kūčiukų apžvalga nustebino gerąja prasme – mažiausiai tris gaminius iš lygintų galima drąsiai pirkti ir dėti ant savo šventinio stalo.

„Tai JDC gamintojo kūčiukai, kurių sudėtyje nėra nieko, ko nedėtume patys. Žinoma, galima ginčytis dėl rapsų aliejaus, tačiau kadangi nenurodyta, jog tai rafinuotas aliejus, daroma išvada, jog tai nerafinuotas aliejus. Vadinasi, transriebalų tikimybė gaminiuose yra labai maža. Tuo labiau, kad ne viena šeimininkė, vengdama gyvūninės kilmės produktų ant Kūčių stalo, kūčiukus gardina augaliniu aliejumi“, – rašo apžvalgos autoriai.

Tiesa, cukraus šiuose kūčiukuose gana nemažai: jie atitinka bendrą lygintų produktų vidurkį. Kalbant apie cukrų, iš visų gaminių išsiskiria tik keli: tai „Gardėsio“ minkšti kūčiukai, kuriuose cukrų vos 1,2 g 100 gramų (beje, jiems iki aukščiausio įvertinimo pritrūko labai nedaug, papildomo balo negavo už pridėtą hidrolizuotą kviečių glitimą) ir „Beatos virtuvės“ kūčiukai, kuriuose cukrų net 19 g 100 gramų. O tai jau net 20 proc. viso gaminio sudėties.

Išnagrinėjus 13 gaminių sudėtį matyti, jog didžioji dalis jų gavo gana gerus įvertinimus: daugumos didžiausios „nuodėmės“ buvo cukrus, rafinuoti riebalai ir kvapiosios medžiagos.

Tačiau „Plungės duonos kepiniai“ kūčiukai su aguonomis surinko -10 balų. Šiame gaminyje, be kita ko, dar pridėta ir rafinuoto augalinio aliejaus, rašoma „Pricer LT“ pranešime žiniasklaidai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Aukščiausios klasės kavos aparatai: ar verta į juos investuoti?
Reklama
Įspūdingi baldai šiuolaikinei svetainei: TOP 5 pasirinkimai