„Italijoje, labai priklausys, kuriame regione gyveni, bet gali būti, kad vasarą bent kartą per dieną vietoje pagrindinio patiekalo bus skanaujami ledai. Įprastai tai nutiks per pietus ar per vakarienę: vietinėse ledainėse ledai maistingi, taigi jie atstos bent vieną dienos patiekalą pagal suvartojamą kalorijų kiekį“, – įprasta vasarojimo praktika Italijoje dalinasi C.Barranca.
„Žinoma, ledai ir kitiems sezonams, ne tik šiltajam, tinkami, bet vasarą jie gaminami dažniau, todėl būna trumpesnio suvartojimo termino. Įprastai jų pats gaminu tiek, kiek reikia šeimos poreikiams“, – atskleidžia su žmona Lietuvoje dvynukus auginantis pašnekovas.
Kalabrijos regione, iš kur ir kilęs šiaulietis dažniausiai gaminami lazdynų ar pistacijų riešutų, šokolado, citrinų, braškių skonių ledai.
Pietų Italijoje, Kalabrijos regione, iš kur ir kilęs šiaulietis dažniausiai gaminami lazdynų ar pistacijų riešutų, šokolado, citrinų, braškių skonių ledai.
Bet kiekvienas ledainės savininkas ten pasiūlys ir išskirtesnių: laimo, spritzo skonio ledų. Priklausomai nuo sezono ir vyraujančių madų.
Iš penkių asmenų šeimos kilęs pašnekovas virtuvės gyvenimą pažino labai anksti: jo tėvai turėjo nuosavą restoraną, tad jo gyvenimas jau nuo mažų dienų bėgo virtuvėje. Vis tik pabaigęs mokyklą jis pasirinko ne kulinaro ar virtuvės šefo specialybę, o kur kas rimtesnę – įstojo mokytis teisės.
Studijuodamas įsidarbino restorane, bet taip jau nutiko, kad tapo virėju, o paskui ir restorano direktoriumi.
„Keliavau per visą Italiją, dirbau ir Ispanijoje, Graikijoje, paskui persikėliau į Šiaurės Italiją – Parmą. Ten buvo tokio restorano savininkas, kuris gamino patiekalus restoranams, bet neturėjo žmogaus, kuris galėtų valdyti restoraną.
Man teko ne tik pasirūpinti virtuve, bet ir viską administruoti. Buvau virėjas, padavėjas, kasininkas – dirbau viską“, – apie ankstesnį laikotarpį pasakojo Cosimo.
Galiausiai darbas virtuvėje italą tiek įtraukė, kad jis nusprendė mesti teisės studijas ir atsiduoti tai veiklai, kuri išties jam teikia malonumą. Kaip tik tuomet sutiko gražuolę lietuvaitę Aušrą ir štai jis Šiauliuose dalinasi savo šeimos ledų receptu.
Itališkams ledams reikės:
- 500 g grietinėlės;
- 100 g cukraus;
- 1 kg braškių;
- 50 g itališko citrinų likerio „Limoncello“;
- 200 g kondensuoto pieno.
Gaminimas:
Į grietinėlę supilkite cukrų, išplakite. Nuplautas braškes sublenderiuokite ir sumaišykite su limoncello ir kondensuotu pienu.
Braškių masę ir grietinėlę su cukrumi švelniai sumaišykite.
Gautą masę perkelkite į nerūdijančio plieno indą, na, ir svarbu, kad jis tilptų į šaldykli. Po 4 valandų ledus jau galima ragauti.
Skanaus!