Itališka klasika – gnocchi virtinukai: patarimai, kaip ruošti ir 5 receptai

Italų virtuvėje daug patiekalų, kurie išpopuliarėjo visame pasaulyje. Vienas jų – minkšti virtinukai gnocchi, ruošiami tiek restoranuose, tiek namuose. Jei drąsiai kepate picas ir lazanijas, pats metas išbandyti save ir ruošiant gnocchi. Tai idealus patiekalas atvėsus orams, kai norisi sotaus ir šildančio maisto. Tiesa, prieš tai sužinokite kelis svarbius patarimus.
„Gnocchi“, patiekti su žaliaisiais žirneliais
„Gnocchi“, patiekti su žaliaisiais žirneliais / Vida Press nuotr.

Gnocchi savo skoniu ir tekstūra artimas lietuviams, sotus ir šildantis patiekalas. O dabar geriausias metas jais pasimėgauti, mat šiam patiekalui pagaminti dažniausiai naudojamos bulvės. Norintys paeksperimentuoti gnocchi gali gaminti ir su kitomis sezoninėmis gėrybėmis, pavyzdžiui moliūgais“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Gaminti dar Romos imperijos laikais

Kaip pasakoja maisto ekspertė, gnocchi atsirado Italijoje, dar Romos imperijos laikais. Pirmiausiai jie buvo gaminami iš tešlos, kurią sudarė miltai, manų kruopos ir kiaušiniai. Vėliau romėnai su šiuo patiekalu supažindino ir kitus Europos regionus, kuriuose buvo įsitvirtinę.

Laikui bėgant gnocchi tapo valstiečių patiekalu, mat tai yra sotus, lengvai pagaminamas ir nebrangus patiekalas. Nuo tada gnocchi įgavo pačių įvairiausių pavidalų: jie buvo gaminami ir iš moliūgų bei duonos trupinių, kvietinių arba kukurūzų miltų. Ir galiausiai – bulvių. Šis receptas populiariausias išliko iki pat šių dienų.

Gaminant šiuos virtinukus, paprastai naudojamos krakmolingesnės bulvės.

Bulviniai gnocchi yra kilę iš Šiaurės Italijos. Kadangi šis Italijos regionas pasižymi vėsesniu klimatu, jis labiau tiko bulvėms, o ne grūdams auginti. Gaminant šiuos virtinukus, paprastai naudojamos krakmolingesnės bulvės. Taip gaunama lengva tešla, o patys virtinukai tampa itin purūs ir minkšti. Ruošiant gnocchi bulvės sutrinamos ir sumaišomos su miltais ir druska. Vėliau iš gautos tešlos formuojami nedideli rutuliukai, kurie pasūdytame vandenyje išverda vos per kelias minutes.

Patiekiami su įvairiais padažais

Kaip teigia ekspertė, gnocchi dažniausiai yra patiekiami sviesto ir šviežių šalavijų padaže. Šiuos virtinukus taip pat mėgstama patiekti su kokybišku alyvuogių aliejaus ir kedro riešutų arba grybų ir grietinėlės padažu. Sardinijoje gnocchi patiekiami su tradicinės jų dešros ragu. Kituose Italijos regionuose šis patiekalas derinamas su prosciutto ar pancettos kumpiais. Na ir, žinoma, tradiciniu pomidorų arba pesto padažu.

V.Juodkazienė pasakoja, kad gnocchi dažniausiai patiekiamas kaip pagrindinis patiekalas arba užkandis. O juos gaminant galima improvizuoti ir naudoti pačius įvairiausius priedus, pavyzdžiui, į tešlą įmaišyti špinatų. Norintys lengvesnio patiekalo šiuos virtinukus gali gaminti naudodami ne bulves, o rikotos sūrį arba moliūgus.

Vida Press nuotr./„Gnocchi“ formavimas
Vida Press nuotr./„Gnocchi“ formavimas

Kaip teigia maisto ekspertė, gaminat šį patiekalą ir naudojant mėgstamas daržoves virtinukai ne tik įgauna subtilaus skonio, bet ir nusidažo įvairiomis spalvomis. O kadangi maistą valgome ir akimis – taip paruoštas patiekalas lėkštėje atrodys ypač žaismingai ir viliojančiai.

V.Juodkazienė dalijasi ir rudenišku šio patiekalo receptu.

Moliūginiai gnocchi su pesto padažu

Ingredientai:

tešlai:

  • 1 kvapiojo moliūgo (500 g);
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 0,5 arbat. šaukšt. maltų pipirų mišinio;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 kiaušinis;
  • 250 g miltų;
  • 50 g parmezano sūrio;
  • žiupsnelis šviežiai tarkuoto muskato riešuto.

pesto padažui:

  • 100 g šviežių bazilikų;
  • 2–3 skiltelės česnako;
  • 50 g smulkintų migdolų;
  • 50–80 ml alyvuogių aliejaus;
  • 50 g tarkuoto parmezano sūrio;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

pagardinimui:

  • 1–2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 3–4 valg. šaukšt. tarkuoto parmezano sūrio.

Gaminimas:

1. Perpjaukite moliūgą pusiau ir pašalinkite sėklas. Apibarstykite jį druska bei pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 200 °C temperatūroje maždaug valandą – kol suminkštės. Palaukite, kol moliūgas atvės.

2. Moliūgą nulupkite ir minkštimą sutrinkite šakute. Supilkite moliūgo tyrę į dubenį, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, tarkuotą sūrį, įberkite malto muskato. Visus ingredientus gerai išmaišykite ir išminkykite tešlą.

3. Iš tešlos suformuokite į virvelę ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Jei norite, kiekvieno paviršių įspauskite šakute, suformuodami vageles. Išvirkite gnocchi pasūdytame vandenyje.

4. Pesto padažą ruoškite sugrūsdami grūstuvėje palaipsniui pridedamus vieną po kito visus jo ingredientus. Pradėkite nuo migdolų, tuomet pridėkite bazilikus, česnakus, galiausiai – alyvuogių aliejų. Padažas turėtų būti kreminės konsistencijos. Į jį įmaišykite tarkuotą sūrį ir pagardinkite prieskoniais.

5. Virtus gnocchi patiekite su naminiu pesto padažu, apibarstykite sūriu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir skanaukite.

Jūsų dėmesiui – dar keli itališkų virtinukų receptai:

Bulvių gnocchi su bazilikais
Receptas: Bulvių „gnocchi“ su bazilikais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 375.00 g
Sviestas: 1.00 valg. š.
Sūris: 40.00 g (ir padažui 40 g stambiai tarkuoto parmezano)
Bazilikai: 50.00 g (Padažui; šviežių)
Česnakai: 1.00 skiltelės (Padažui)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (Padažui; arba smulkintų graikinių riešutų)
Druska: 1.00 arbat. š. (1/2 arbat. š. ir padažui pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, išvirkite ir sutrinkite. Iš bulvių košės, miltų, kiaušinio, druskos ir tirpinto sviesto užminkykite tešlą. Suformuokite storą ritinėlį, iš viršaus šiek tiek suplokite ir supjaustykite miltuotu peiliu maždaug 1,5 cm pločio griežinėliais. Sudėkite ant miltais pabarstytos lentelės, uždenkite plėvele ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.

2. Per tą laiką paruoškite bazilikų padažą. Elektriniu grūstuvu sutrinkite bazilikų lapelius, įberkite žiupsnelį druskos, išspauskite česnaką, suberkite riešutus ir sūrį, dar kartą gerai sutrinkite. Kai mišinys pasidarys vientisas, plona srovele supilkite alyvuogių aliejų.

3. Sudėkite gnocchi į verdantį pasūdyta vandenį, virkite 3–4 min. Trumpai apkepkite įkaitintoje orkaitėje, kad apskrustų. Sumaišykite su bazilikų padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu.

Suskleisti
Itališki bulvių virtinukai „Gnocchi“ su namine pomidorų pasta
Receptas: Itališki bulvių virtinukai „Gnocchi“ su namine pomidorų pasta
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 49
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (virtų - virtinukams)
Miltai: 250.00 g (virtinukams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (virtinukams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (virtinukams ir pomidorų pastai)
Pomidorai: 3.00 vnt. (pomidorų pastai)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis - pomidorų pastai)
Bazilikai: 1.00 vnt. (sauja šviežių - pomidorų pastai)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pomidorų pastai)
Kaip gaminti
  1. Bulves sutrinkite, sumaišykite su kiaušiniu ir druska, po truputį įminkykite miltus. Jei tešla gaunasi skystoka, galite įdėti daugiau miltų.
  2. Iš tešlos padarykite ploną ritinėlį ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Virtinukus palikite ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus ~10 minučių.
  3. Virtinukus sudėkite į verdantį vandenį ir ~3–4 minutes virkite kol pakils į paviršių. (Tik svarbu juos virti atskiromis porcijomis, po nedaug, kad jie nesuliptų.)

Ruošiame pomidorų pastą:

  1. Pomidus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nuo jų nulupkite odelę.
  2. Svogūnus supjaustykite ir apkepkite, sudėkite supjaustytus pomidorus, viską porą minučių pašildykite, pagardinkite bazilikais, druska ir pipirais.
  3. Viską sutrinkite elektriniu trintuvu ir dar porą minučių pašildykite.
  4. Virtinukus sudėkite į keptuvę, užpilkite padažu ir šiek tiek pašildykite.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
 Gnocchi pelėsinio sūrio gorgonzola padaže
Receptas: Gnocchi pelėsinio sūrio gorgonzolos padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
1.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 g (didelės, labai šviežios netinka)
Miltai: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 0.30 arbat. š.
Gorgonzolos sūris: 100.00 g (labiau tinka brandintas „piccante“, bet galima pabandyti gaminti ir su minkštesniu, švelnesnio aromato „gorgonzola dolce“)
Grietinėlė: 100.00 ml
Gražgarstės: 1.00 sauja (nedidelė)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Pusvalandį virkite (praėjusio derliaus) bulves su lupenomis. Dar karštas nulupkite, sutrinkite arba sumalkite.

2. Dar šiltos bulvių masės viduryje padarykite duobutę, supilkite miltus ir lengvai maišykite peiliu. Kol masė netapo homogeniška įmuškite kiaušinio trynį, įberkite druskos (gnocchi nesukietės). Dar kartą maišykite peiliu, pabarstydami miltais.

3. Atsipjaukite masės gabalą, o likusią uždenkite švariu rankšluosčiu. Iš atsipjautojo gabalėlio iškočiokite ilgą „dešrelę“, supjaustykite ją 2 cm „pagalvėlėmis“, sudėkite jas ant padėklo, pabarstykite miltais, kad nesuliptų

4. Pabarstykite šakutę miltais ir kiekvieną „pagalvėlę“ ridenkite, kad liktų grotelių atspaudas. Iš visos pasigamintos bulvių masės tokiu būdu suformuokite „pagalvėles“.

5. Aukštame puode užvirinkite vandenį, pasūdykite, suberkite gnocchi ir virkite tol, kol pakils į viršų.

6. Kitame puode pakaitinkite grietinėlę, sudėkite gorgonzolos sūrį, ištirpdykite maišydami.

7. Į padažą suverskite nukoštus gnocchi, atsargiai sumaišykite.

8. Patiekdami lėkštėje papuoškite gražgarstėmis ir gorgonzolos gabaliukais.

Suskleisti
Gniocchi su baravykais ir moliūgų tyre
Receptas: Gnocchi su baravykais ir moliūgų tyre
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Parmezano sūris: 60.00 g (tarkuoto gniocchi tešlai ir dar 1 šaukšto pabarstymui)
Bulvės: 400.00 g (gniocchi tešlai)
Miltai: 100.00 g (00 tipo; gniocchi tešlai)
Kiaušinių tryniai: 40.00 g (gniocchi tešlai)
Rozmarinai: 1.00 vnt. (po pusę šakelės gniocchi tešlai ir moliūgų tyrei)
Druska: 1.00 žiupsnelis (gniocchi tešlai)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (gniocchi tešlai)
Moliūgai: 400.00 g (moliūgų tyrei)
Svogūnai: 1.00 vnt. (moliūgų tyrei)
Česnakai: 4.00 skiltelės (moliūgų tyrei)
Sviestas: 80.00 g (30 g moliūgų tyrei ir 50 g baravykams)
Baravykai: 500.00 g
Kaip gaminti

1. Bulves su lupena (panašaus dydžio) gerai nuplauname, užpilame vandeniu ir verdame. Svarbu, kad vanduo vos burbuliuotų.

2. Iš anksto pasiruoškite viską, ką dėsite į bulves – miltus, susitarkuokite parmezaną, atskirkite kiaušinio trynius, labai labai smulkiai susismulkinkite rozmarinus.

3. Bulvėms išvirus ir jas nusunkus reikia iš karto lupti kol, jos karštos. Aš įsmeigiu šakutę, vienoj rankoj šakutė su pasmeigta bulve, o kita ranka lupu. Iš karto nulupus, reikia išspausti per bulvių spaustuką. Labai svarbu visa tai daryti greitai, kol bulvės dar karštos.

4. Į šiltas bulves sudėkite visus priedus – rozmariną, parmezaną, miltus, kiaušinio trynius, druskos ir pipirų – keliais judesiais suminkykite tešlą. Tik susikabino į vieną gumulą ir dėkite į šalį.

5. Atsipjovus gabalą, iškočiokite ploną vamzdelį ir jį sukapokite nedideliais gabalėliais. Tada gabalėlius dėkite ant šakutės ir spausdami sukite nuo jos. Suformuotus virtinius šiek tiek apibarstykite miltais ir dėkite 20–30 minutėms į šaldytuvą.

6. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių (režimas – su vėjeliu).

7. Supjaustome moliūgą 3x3 cm gabalėliais, svogūną supjaustome į keturias dalis ir per pusę perjauname česnaką. Supjaustytas daržoves dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, dedame rozmariną, apšlakstome tyru alyvuogių aliejumi ir, užbarstę druskos ir pipirų, rankomis tolygiai paskirstome ir dedame kepti į įkaitusią orkaitę. Kepame apie 30 minučių.

8. Visas iškepusias daržoves, išskyrus rozmariną, supilame į puodą, įdedame sviesto, įpilame šlakelį karšto vandens (pilame po nedaug) ir trintuvu sutriname iki vientisos masės.

9. Iš turimų baravykų išsirenkame gražiausią ir jį supjaustome išilgai – papuošimui. Likusius supjaustome nedideliais gabalėliais. Įkaitiname keptuvę, išlydome sviestą su šlakeliu tyro alyvuogių aliejaus ir apkepame išilgai supjaustytus baravykus. Apkepus sudedame ant popierinio rankšluosčio ir užbarstome druska, šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.

10. Užkaičiame didelį puodą vandens ir šiam užvirus, sudedame gnocchi. Kai iškils į paviršių, išgriebkite.

11. Į jau naudotą keptuvę sudedame likusius baravykus ir apkepiname, bet ne per daug. Užbarstome druskos ir pipirų. Kiaurasamčiu sudedame gnocchiį keptuvę ir dar pakepame porą minučių.

12. Į lėkštės vidurį dedame moliūgų tyrę, ant viršaus baravykus su gnochi, užtarkuojame parmezano ir uždedame keptą baravyką ant viršaus.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų