Norėdami gyventi sveikiau, ieškome pačių įvairiausių būdų, todėl pravartu atsigręžti į senovę. Tarkime, bolivinė balanda, pasaulyje žinoma jau daugiau kaip 6000 metų, vis dažniau užkariauja vakarietišką virtuvę. Ir nieko keista, juk iš jos paruošti patiekalai išties gardūs ir sveiki.
Paruošti įdomių patiekalų su šiomis kruopomis visai nesudėtinga. Paimkite 1 dalį kruopų ir 2 dalis vandens, užpilkite kruopas ir virkite 15–20 minučių. Verdamos bolivinės balandos išleidžia „uodegėlę“ ir atrodo kaip spiralės. Žinoma, paprasčiausia bolivinių balandų sėklas užpilti vandeniu ir palikti per naktį. Mirkytas kruopas galite įmaišyti į įvairias salotas.
Taip pat skaitykite: Kulinarinės gudrybės: kaip iškepti tobulą keksą
Bolivinių balandų kruopos, kaip ir ryžiai, idealiai dera su daržovėmis, mėsa, žuvimi, įvairiais padažais, vaisiais, medumi, puikiai tinka pusryčiams. Jomis galima gardinti įvairias sriubas, troškinius. Netgi paprasta bulvių košė, praturtinta bolivinėmis balandomis, įgyja visai naują skonį.
- Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, tarkuotas morkas. Troškinkite 5-6 minutes.
- Sudėkite smulkintą vištieną, salierų stiebus, česnaką ir virkite 5 minutes. Į gautą masę supilkite vištienos sultinį, vandenį, suberkite bolivines balandas, čiobrelius.
- Virkite 30 minučių. Pagardinkite druska, pipirais, papuoškite šviežiomis petražolėmis.
1. Bolivinių balandų sėklas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį, puodą uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
2. Nukelkite nuo ugnies ir dar 10 min. brinkinkite.
3. Išvirusias sėklas perdėkite į dubenį ir lengvai išpurenkite šakute.
4. Česnakus ir svogūnus nulupkite, pakepinkite svieste. Kai jie dailiai pagels, sudėkite griežinėliais pjaustytas cukinijas, per pusę perpjautus pomidorus, kubeliais pjaustytas paprikas.
5. Troškinį pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, raudonėliais, tada įmaišykite bolivinių balandų sėklų košę, supilkite citrinų sultis, galiausiai įmaišykite tarkuotą fetą ir sausoje keptuvėje skrudintus riešutus.
- Bolivines balandas ir pupeles išvirkite ir atvėsinkite. Sumaišykite visus salotoms skirtus ingredientus ir pagardinkite druska bei pipirais.
- Apšlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
1. Kruopas suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Ugnį sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite apie 15 min. Sukrėskite į dubenį ir šakute išpurenkite.
2. Išvalytą saldžiąją papriką apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir iškepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
3. Stambiai supjaustykite. Alyvuoges perpjaukite pusiau, salierą ir nuluptą svogūną supjaustykite griežinėliais.
4. Paruoštas daržoves ir alyvuoges sumaišykite, apibarstykite raudonėliais, trintais česnakais, maltais juodaisiais pipirais, pagal skonį pasūdykite ir dar sykį išmaišykite.
5. Sukrėskite kruopas, supilkite citrinos sultis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir atsargiai sumaišykite. Ant viršaus suberkite šakute susmulkintą fetą.
Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“
1. Supjaustykite morką ir papriką kubeliais, svogūną – žiedeliais, smulkiai sutarkuokite gabalėlį saliero gumbo, pabarstykite raudonėliu ir viską gerai patroškinkite.
2. Suberkite virtas bolivinių balandų kruopas, pasūdykite, pabarstykite smulkintais migdolais bei smulkintomis alyvuogėmis ir dar patroškinkite 10 minučių.
Skanaus!
Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“
Žuvis ir daržovės (garnyras) turi būti kepamos atskirai.
- Paruoškite žuvį – išdarinėkite, nupjaukite galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išplaukite šaltu vandeniu. Užbarstykite vos vos druskos ir padėkite15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).
- Bolivinių balandų sėklas kruopščiai nuplaukite ir pamerkiite šaltame vandenyje (1: 2), kuriame jas virsite, kai į orkaitę pašausiu žuvį. Virkite 15-20 min.
- Morkas nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis. Salierą nulupkite ir pusę jo supjaustykite pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais. Sudėkite į atvirą indą ir apšlakstykite aliejumi, užpilkitei šiek tiek druskos, užbarstykite sezamų sėklų, džiovintų rozmarinų bei maltų kelnendrų. Daržoves pašaukite į 185 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.
- Žuvies šonus negiliai įpjaukite, įtrinkite pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldykite folija išklotoje skardoje. Ant viršaus uždėkite slyvinių pomidoriukų ir užbarstykite čiobrelių.
- Žuvį pašaukite į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms bus likę kepti 18 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi.
- Išvikrite bolivines balanadas.
- Į lėkštę dėkite vieną žuvį, šiek tiek keptų daržovių, pomidoriukų ir du šaukštai bolivinės balandos. Atskirai padėkite pjaustyto laimo ir druskos, kad norintys daugiau skonių galėtų jų įsispausti arba užsibarstyti papildomai.
- Bolivines balandas išvirkite pagal skonį pasūdytame vandenyje.
- Brokolį trumpai apvirkite arba ištroškinkite garuose. Leiskite atvėsti. Susmulkinkite.
- Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite riekelėmis. Fetą supjaustykite kubeliais.
- Į lėkštę dėkite bolivines balandas, ant viršaus gražiai išdėliokite daržoves bei sūrį.
- Salotas patiekite apšlakstytas pikantišku žalumynų užpilu .
1. Kruopas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį, puodelį uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
2. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir dar 10 min. brinkinkite. Česnako skilteles ir porą nuvalykite, pakepinkite aliejuje ir sukrėskite į dubenį.
3. Atskirai apkepkite nuluptas ir išvalytas paprikas, pomidorus – daržoves reikia kepti tiek, kad suminkštėtų ir šiek tiek apskrustų, bet jokiu būdu neištižtų.
4. Išvirusias kruopas lengvai išpurenkite šakute, suberkite į dubenį su daržovėmis. Viską labai gerai išmaišykite, suberkite raudonėlius, nuvarvintus avinžirnius. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite tarkuotą parmezaną. Košę išdėliokite į dubenėlius.
1. Virkite 1 dalį bolivinių balandų kruopų kartu su 2 dalimis pieno ar vandens, sudėkite razinas ir tarkuotą obuolį.
2. Baigiant virti įberkite žiupsnelį cinamono ir pagardinkite gabalėliu sviesto.
Skanaus!
Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“
- Bulves nuskuskite, moliūgus supjaustykite nemažais gabalėliais. Bolivines balandas nuplaukite (dar geriau būtų iš vakaro pamerkti).
- Visą sumeskite į verdantį vandenį. Virkite, kol suminkštės.
- Į išvirusias daržoves įpilkite grietinėlės, pagardinkite muskatu, pagal skonį pasūdykite ir sutrinkite košę. Jei košė bus per tiršta, maišydami pilkite po nedidelį šlakelį virinto vandens, kol taps norimos konsistencijos.
- Galiausiai suberkite tarkuotą parmezaną.
- Šią košę skanu valgyti vieną. Mėgstantieji riebiau gali gardinti spirgučiais. Taip pat ji puikiai tinka su įvairiomis šviežių daržovių salotomis (ypač gardintomis grietine), taip pat jei paruošiama sausesnė, tirštesnė gali būti tiekiama kaip garnyras su maltiniais, kepsniais ir pan.
- Bolivinių balandų kruopas iš vakaro užmerkite. Kitą dieną išskalaukite ir išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Jei norite, kad būtų naudingesnės, virkite kuo trumpiau. Vandens galite ir nesūdyti.
- Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais bei žiupsneliu rozmarinų.
- Moliūgo kubelius išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai, suberkite į kepimo skardą ir kepkite apie 40–45 min. 200 laipsnių orkaitėje.
- Virtas bolivinių balandų kruopas gražiai suberkite į lėkštes, ant jų berkite keptus moliūgus, išdėliokite „Fitaki“ sūrio gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais. Salotas taip pat galite apšlakstyti šlakeliu šviežiai spaustų citrinų sulčių bei trupučiu alyvuogių aliejaus.
Taip pat skaitykite: Moliūgų sriuba: 13 receptų