Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvertinimas Neapolio picerijoms – iš 15min apžvalgininkų rankų

Pica yra pica. Nuasmenintas, dažnai – šaldytas, daugiau ar mažiau visame pasaulyje vienodo globalaus maisto etalonas. Bet yra ir kitokia pica: autorinė, dvelkianti aukštąja kulinarijos mada, šimtametėmis tradicijomis, garsiais vardais.
Premijos įteikimas
Premijos įteikimas / Asmeninio albumo nuotr.

Tokių picų neverta ieškoti Niujorke, Londone arba Milane. Kilmingos picos kepamos vieninteliame pasaulio mieste – Neapolyje, ten, kur buvo iškepta pirmoji istorijoje pica. Kada tai įvyko? Praėjusiame šimtmetyje? Prieš 150 metų? O gal dar anksčiau?

Tikslaus atsakymo gastronomijos istorikai kol kas nepateikė. Bet seniausia pasaulio picerija – „Antica pizzeria di Port‘Alba“ pradėjo kepti picas nuo 1738 metų. Praėjo 280 metų – beveik trys šimtmečiai, tačiau šioje Neapolio picerijos krosnyje ir toliau liepsnoja ugnis, čia iki šiol kepamos picos.

Asmeninio albumo nuotr./„Starita a Materdei“ pica
Asmeninio albumo nuotr./„Starita a Materdei“ pica

Arba štai – legendinė picerija „Starita a Materdei“: prieš 120 metų įkurtoje picerijoje buvo sukurtas filmas „Oro di Napoli“ („Neapolio auksas“), pagrindinį vaidmenį jame atliko garsioji italų aktorė Sophia Loren. Arba kita legendinė picerija – „Antica pizzeria da Michele“: čia picą valgė ir pagrindinį vaidmenį filme „Valgyk, melskis, mylėk“ kūrė Julia Roberts.

Neapolyje iš viso yra 10 istorinių picerijų, kurios pirmąją picą iškepė prieš šimtą ir daugiau metų.

Neapolyje iš viso yra 10 istorinių picerijų, kurios pirmąją picą iškepė prieš šimtą ir daugiau metų. Šios picų šventovės neseniai susivienijo į „Šimtamečių uniją“, savotišką picerijų „Čempionų lygą“.

VIDEO: Užburianti meistrystė: kaip istorinėse Neapolio picerijose kepama kilminga pica

Italijoje dirbantys žurnalistai Paulius ir Jurga Jurkevičiai aplankė visas garsiojo dešimtuko picerijas, susipažino su jų savininkais ir „Šimtamečių uniją“ nominavo „Stampa Estera“ – Italijos užsienio spaudos korpuso kasmetinei gastronomijos premijai „Premio Gruppo del Gusto“.

Asmeninio albumo nuotr./Jurga ir Paulius Jurkevičiai su Antonio Starita, „Šimtamečių unijos“ prezidentu
Asmeninio albumo nuotr./Jurga ir Paulius Jurkevičiai su Antonio Starita, „Šimtamečių unijos“ prezidentu

Šįmet prestižinės premijos iškilmės vyko Neapolio karališkojoje vasaros rezidencijoje – „Reggia di Caserta“. Įteikdamas premiją 15min gastronomijos apžvalgininkas Paulius Jurkevičius priminė apie neseniai pelnytą UNESCO įvertinimą – picų kepėjų tradicija buvo nominuota nematerialiuoju pasaulio paveldu. „Tačiau tai pakankamai subjektyvus požiūris: kas tie kepėjai, kokie jų vardai, koks jų likimas – apie tai UNESCO nekalba. Mūsų, užsienio žurnalistų, premija skirta konkretiems žmonėms, jų istorijai.“

Jurga Jurkevičienė uždavė „Šimtamečių unijos“ prezidentui Antonio Starita klausimą: „Ar picos, kurią jūsų senelis kepė prieš šimtą metų, ir tos, kurią jūs kepate šiandien, skoniai skiriasi?“ Neapoliečio atsakymą „Ne, nė kiek nesiskiria!“ palydėjo „Stampa Estera“ žurnalistų plojimai.

„Aš labai džiaugiuosi prestižine tarptautine premija. Malonu, kad mus atrado ir pasaulio žiniasklaidai pristatė būtent Lietuvos žurnalistai“, – sakė vienos seniausių pasaulyje picerijos „Capasso a Porta San Gennaro“ savininkas Giovanni Capasso.

DEŠIMT SENIAUSIŲ NEAPOLIO PICERIJŲ (Foreign Press premija):

  • „Starita a Materdei“;
  • „Gorizia 1916“;
  • „Ciro a Santa Brigida“;
  • “Mattozzi“;
  • „Antica Pizzeria Port’Alba“;
  • „Umberto“;
  • „Antica Pizzeria Ciro“;
  • „Antica Pizzeria da Michele“;
  • „Lombardi 1892“;
  • „Capasso a Porta San Gennaro“.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai