Vienoje skardoje keptas įdarytas viščiukas, kiaulienos vyniotinis ir jautienos kumpinė
Ingredientai (8 porcijos):
- 3 svogūnai;
- 30 g nesūdyto sviesto;
- 30 g džiovintų spanguolių;
- 1 citrina;
- 1 ryšelis šalavijų (20 g);
- 30 ml konjako;
- 300 g panetonės arba baltos duonos trupinių;
- 1 didelis kiaušinis;
- 1,2 kg kiaulienos papilvės be kaulo, su oda;
- 1,5 kg viščiukas;
- 1 ryšelis čiobrelių (20 g);
- 1,2 kg jautienos kumpinės be kaulo, su riebalais, suvyniotos ir surištos.
Gaminimas:
IŠ ANKSTO. Viščiuko įdarui nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūnus, sudėkite į didelę keptuvę, užkaistą ant vidutinės kaitros, pagardinkite prieskoniais ir vis pamaišydami paskrudinkite be aliejaus 15 minučių. Sudėkite sviestą ir spanguoles, smulkiai įtarkuokite citrinos žievelę ir įspauskite sultis, tada nuskabykite, supjaustykite ir sudėkite šalavijų lapelius. Kepkite dar 5 minutes arba kol suminkštės svogūnai. Supilkite konjaką, jei norite, atsargiai jį padekite, leiskite nugaruoti, išjunkite kaitrą ir palikite atvėsti. Į atvėsusį mišinį įplėšykite panetonę arba suberkite duonos trupinius, įmuškite kiaušinį ir gerai suminkykite.
Kiaulienos papilvę oda žemyn padėkite ant 4 × 60 cm virvelės. Užkraukite pusę įdaro, suvyniokite ir tvirtai suriškite siūlu, sukimškite vidun visą išlindusį įdarą. Jo likutį sukimškite į viščiuką pro kaklo skylę, tada užtempkite odą ir pakiškite po paukščiu. Į pilvą sukiškite čiobrelius, suriškite virvele kojas, taip pat prispauskite sparnus ir irgi aplink suriškite. Viską uždenkite ir laikykite pernakt šaldytuve.
TĄ PAČIĄ DIENĄ. Išimkite visą mėsą iš šaldytuvo 1 valandą prieš pradėdami gaminti, ištrinkite 1 šaukštu alyvuogių aliejaus, pagardinkite jūros druska ir juodaisiais pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Vidurinėje orkaitės lentynoje 15 minučių skardoje paskrudinkite tik kiaulieną, tada įdėkite viščiuką ir kepkite dar 15 minučių. Paskui, įdėję jautieną, apšlakstykite visą mėsą susikaupusiomis sultimis ir kepkite dar 1 valandą arba kol viskas gerai iškeps ir mėsos sultys pasidarys skaidrios. Perdėkite mėsą į negilią lėkštę, uždenkite folija, švariu virtuviniu rankšluosčiu ir tegul pastovi 1 valandą. Toje pačioje skardoje galite pašildyti padažą – nugriebkite riebalus ir nustatę vidutinę kaitrą pakaitinkite jį, nugrandykite nuo skardos skrudėsius. Į padažą supilkite visas likusias sultis, nuvyniokite visas virveles ir skanaukite.
J.Oliverio vizitinė kortelė – paprastas, lengvai pagaminamas, šviežias ir sveikas maistas. Jis aistringai myli tai, ką daro, ir sugeba tuo užkrėsti kitus. Britų šefo gerbėjai visame pasaulyje vertina lengvai pagaminamus jo receptus.
Daugybės kulinarinių knygų autorius, kulinarinių šou rengėjas ir vedėjas įsitikinęs, kad maistas turi neįtikėtinos galios suburti žmones. Į savo knygą „Kartu“ J.Oliveris sudėjo receptus, kurie prie stalo pakviestų ir suvienytų artimiausius. Lietuviškai knyga „Kartu“ pasirodė praėjusiais metais (leidykla „Alma littera“).