Ingredientai (2 asm.):
- 1 stiklinė trumpagrūdžių ryžių;
- 2 stiklinės vandens.
priedai (pasirinktinai):
- sūdytos lašišos (išbandykite variantą ir be jos, bet su skystai iškeptu kiaušiniu);
- prinokusio avokado;
- šaldytų edamame pupelių (rasite prekybos centrų šaldikliuose);
- ridikėlių, baltojo ridiko ar ropės;
- džiovintų jūržolių nori;
- kepintų sezamų sėklų;
- sūdytų japoniškų slyvų ar jų padažo.
Gaminimas:
1. Išvirkite ryžius pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas ant pakuotės. Svarbu, kad jie nesuvirtų į lipnią košę, bet dar išliktų paskiri grūdeliai, nors ir nebūtinai birūs. Nusunkite ryžius, jei vanduo dar ne visai išgaravo. Jei turite, galite pašlakstyti juos saldžiu japonišku vynu „Mirin“ (jo galima įsigyti ir lietuviškuose prekybos centruose). Palikite ryžius atvėsti, o jei naudosite kitą rytą, dėkite nakčiai į šaldytuvą.
2. Padalinkite ryžius į 2 nedidelius, bet gilius dubenėlius.
3. Pasiruoškite priedus, kuriuos dėsite ant ryžių. Lašišą supjaustykite juostelėmis, avokadą plonais griežinėliais. Verdančiame vandenyje kelias minutes apvirkite edamame pupeles, o tada perliekite šaltu vandeniu. Nori lapelius sukarpykite plonomis juostelėmis. Ridikėlius, ridiką ar ropę supjaustykite itin plonais šiaudeliais.
4. Dėkite po truputį visų pasiruoštų ingredientų ant ryžių, jei naudojate, uždėkite ir slyvų ar jų padažo, gausiai užbarstykite sezamų sėklomis, jei norite – pašlakstykite ir sojų padažu bei skanaukite. Po tokių pusryčių tikrai ilgai neišalksite!