Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jau aiškūs rinkimų „30 geriausių restoranų“ 2018 m. rezultatai – šiemet net 8 nauji vardai

Trečius metus iš eilės vykstantis Gero maisto akademijos narių balsavimas „30 geriausių restoranų“ projekte kartu su pagrindiniu partneriu „iittala“ baigėsi ir jau yra aiškus šių metų trisdešimtukas.
Restorano virtuvėje
Restorano virtuvėje / Organizatorių archyvo nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min bus atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018-ųjų reitingas, pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 dieną specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

„Jau trejus metus iš eilės sėkmingai besivystantis projektas auga ir įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje. Visi trisdešimtuke esantys restoranai jau yra laimėtojai ir pripažinti geriausiais. Būtent jie šiemet gavo daugiausiai balų iš akademijos narių“, – pasakoja Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Restoranai 2018 m. reitinge krito, kilo, o kai kurių ir nebeliko

Kaip ir pernai, t.y. antraisiais projekto gyvavimo metais, taip ir šiemet trisdešimtuke įvyko tam tikrų pokyčių.

Iš pernai metų sąrašo šiemet tarp 30 geriausių nebeliko 8 restoranų. Tačiau, žinoma, atsirado lygiai tiek pat naujų vardų. Iš jų – netgi 5 naujokai, kurių nebuvo nei 2016, nei 2017 metų reitinguose.

Šiemet turime ir 3 restoranus, kurie sugrįžo į geriausiųjų trisdešimtuką, t.y. 2016 metais jie buvo įvertinti kaip vieni geriausių šalyje, o pernai, nors ir „per plauką“, bet iš sąrašo buvo metams pasitraukę.

Šių metų galutinėje lentelėje aukščiausias kilimas įvyko daugiau nei per 15 pozicijų. Didžiausias kritimas, tačiau neiškritimas iš reitingo įvyko per 13 pozicijų.

Organizatorių archyvo nuotr./Maistas restorane
Organizatorių archyvo nuotr./Maistas restorane

Kas tie geriausi šiemet?

Gero maisto akademijos nariai dar balsavimo metu dalijosi savo įžvalgomis apie galimus pokyčius: „Manau, kad keli geriausi restoranai ir toliau išsilaikys pirmose pozicijose. Kita vertus, poros metų patirtis parodė, kad vietų kaita ir persiskirstymas yra gana didelis“, – sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto Tarybos narė Evalda Šiškauskienė.

Jai iš dalies antrino ir kitas Gero maisto akademijos Tarybos narys, Lietuvos someljė asociacijos ir „Vyno klubo“ steigėjas Arūnas Starkus: „Man atrodo, kad per pastaruosius metus nebuvo ambicingų naujienų. Šefai tobulino, puoselėjo tai, ką jau buvo sukūrę. Tai reiškia, kad persigrupavimo trisdešimtuke bus, tačiau radikalių pokyčių nereiktų laukti.“

„Man įdomiausias šių metų atradimas – naujasis „Amandus“, pernai jis nebuvo vertinamas. Jam prognozuoju aukštą vietą. Tačiau, mano nuomone, nors vieta ir turi šiokią tokią reikšmę, visi į šį sąrašą įtraukti restoranai yra Lietuvos gastronomijos elitas“, – po balsavimo kalbėjo žurnalo „Geras Skonis“ vyr. redaktorė Rasa Ščeponienė.

Organizatorių archyvo nuotr./Rasa Ščeponienė, Liutauras Čeprackas, Evalda Šiškauskienė, Linas Petrukaitis
Organizatorių archyvo nuotr./Rasa Ščeponienė, Liutauras Čeprackas, Evalda Šiškauskienė, Linas Petrukaitis

Vienintelis žmogus akademijoje, kuris pernai balsuodamas 100 proc. „pataikė“ atspėti pirmas tris vietas, Lietuvos someljė mokyklos dėsytojas Petras Jarašiūnas, šiemet savo spėjimus ir lūkesčius sudėliojo panašiai.

Suskaičiavus visus balsus ryškėja tendencija, kad geriausiais restoranais tampa tie, kuriuose šefas yra kertinė figūra.

„Šiemet laimėjimą vėlgi prognozuočiau Liutauro Čepracko „Gastronomikai“ – visi ten praleisti vakarai įsiminė ilgam ne tik man, bet ir draugams, su kuriais lankiausi. Nors šefo Mato Paulino ir „Nüman“ restorano keliai išsiskyrė, tačiau ten valgyta vakarienė paliko puikų įspūdį, o dar ir vienareikšmiškai rimčiausias taurėmis priderinto vyno komplektas Lietuvoje tikrai kilsteli kartelę. Šiemet į trečiąją poziciją įrašiau maloniai nustebinusį „La Esperanza“ restoraną – originaliai pateiktas ir skanus maistas, jauki unikali aplinka, geras klasikinio stiliaus aptarnavimas ir puiki vyno korta“, – savo spėjimais, bet tikrai ne galutiniais rezultatais dalijosi P.Jarašiūnas.

„Suskaičiavus visus balsus ryškėja tendencija, kad geriausiais restoranais tampa tie, kuriuose šefas yra kertinė figūra“, – šių metų balsavimą reziumuoja Linas Petrukaitis ir kviečia sekti rezultatus jau nuo birželio 11 dienos.

Pirmąsias vietas užėmę restoranai bus atskleisti dar šį mėnesį

Kaip ir kasmet, „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektą vainikuos apdovanojimai, kurie vyks birželio 28 dieną, Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?