Kaip prekybos tinklo IKI pranešime žiniasklaidai teigia maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė, braškės yra pirmosios šviežios sezono uogos, todėl atsispirti ryškiam, pavasariškam jų skoniui be galo sunku. „Šiose uogose susipina rūgštumas ir saldumas, jomis galima lengvai varijuoti įvairiuose receptuose ir derinti su kitais produktais“, – sako ji ir priduria, jog daugelis vis tik labiausiai mėgaujasi braškėmis be jokių priedų.
A.Matulevičiūtė primena, jog braškės puikiai praturtins trintų vaisių kokteilius, jas taip pat galima valgyti pasaldinus medumi, baltu ar juodu šokoladu, gaminti avižų gėrimo ir braškių šaltsriubę, derinti su įvairiais sūriais, riešutais ar net avokadais.
Kai pirmosiomis šviežiomis braškėmis pasimėgausite iki soties, būtinai išmėginkite šiuos receptus, kurių pagrindinis akcentas – braškės ir netikėti skonio deriniai.
Kakavinis žaliavalgiškas desertas su braškėmis
Ingredientai:
- 300 g riešutų mišinio (anakardžių, migdolų, lazdyno riešutų, karijų ar kt.);
- 3 valg. šaukšt. kokoso drožlių;
- 2 valg. šaukšt. kakavos miltelių;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 3 valg. šaukšt. klevų sirupo arba medaus (jei ne veganiška versija);
- 3 valg. šaukšt. skysto kokosų aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. augalinio pieno;
- 4 valg. šaukšt. riešutų sviesto;
- šviežių braškių.
Gaminimas:
1. Per naktį išmirkytus riešutus, kokoso drožles, kakavą ir druską suberkite į maisto smulkintuvą bei viską sutrinkite iki smulkių trupinių. Ten pat supilkite klevų sirupą, kokosų aliejų (jei jūsų turimas kokosų aliejus sukietėjęs, pašildykite, kol išsilydys), pieną, riešutų sviestą ir darsyk pertrinkite iki vientisos masės.
2. Gautą masę perkelkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Masės paviršių išlyginkite ir ant viršaus dėkite braškių puseles.
3. Skardą dėkite į šaldytuvą ir palikite atvėsti 2 val. Kai desertas sukietėja, ištraukite iš šaldytuvo ir supjaustykite gabalėliais.
Braškių salotos su riešutais
Ingredientai:
- mėgstamų salotų gūžė;
- sauja graikinių riešutų;
- šviežių braškių;
- 1 apelsinas;
- 1 valg. šaukšt. balzaminio padažo;
- žaliųjų pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
1. Salotas nuplaukite, nusausinkite ir išdėliokite gilesnėje lėkštėje. Plautas braškes nusausinkite, supjaustykite ketvirčiais ir dėkite ant salotų.
2. Viską apšlakstykite apelsinų sultimis ir pagardinkite šviežiais maltais žaliaisiais pipirais.
3. Riešutus lengvai pakepinkite keptuvėje, o šiems atvėsus, dėkite ant salotų. Apšlakstykite salotas balzaminiu padažu.
Braškių ir rikotos sūrio užtepėlė
Ingredientai:
- 250 g rikotos sūrio;
- 250 g šviežių braškių;
- 4 valg. šaukšt. balzaminio acto;
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- sauja šviežių bazilikų;
- sauja lukštentų kepintų pistacijų;
- baltos duonos skrebučių.
Gaminimas:
1. Balzaminį actą sumaišykite su cukrumi, pagardinkite žiupsneliu druskos, sudėkite kapotus bazilikus ir viską gerai išmaišykite.
2. Braškes nuplaukite, supjaustykite riekelėmis ir užpilkite balzaminio acto marinatu. Palikite braškes kelioms minutėms, kad šios lengvai pasimarinuotų.
3. Ant baltos duonos skrebučių tepkite rikotos sūrį, o viršų papuoškite marinuotomis braškėmis su bazilikais (prieš dedant nupilkite skysčio perteklių). Gautus skrebučius pabarstykite kapotomis pistacijomis.