Jaukiam vakarui – sezoninis pyragas: 15 receptų su obuoliais, kriaušėmis, slyvomis

Net ir intensyvesnis rudens ritmas neprivers atsisakyti kvapnių kepinių, juolab, kad kaip tik dabar gausu sodo gėrybių, su kuriomis galima kepti pasakiškus pyragus. Gal darželinukams ir mokyklinukams bus lengviau keltis, jei po rimtų pusryčių jų lauks gabaliukas skanėsto? Kepkime ir džiaukimės, jog niekas bent jau necenzūruoja, ką šauname į nuosavas orkaites.
Obuolių pyragas
Obuolių pyragas / Vida Press nuotr.
Obuolių pyragas
Receptas: Obuolių pyragas su, pageidautina, kuo daugiau jų rūšių
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.2 / 48
Receptas
Ingredientai
Miltai: 95.00 g
Kepimo milteliai: 0.75 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Obuoliai: 4.00 vnt. (dideli, skirtingų rūšių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Cukrus: 150.00 g
Brendis: 3.00 valg. š. (arba romo, arba konjako)
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Sviestas: 115.00 g (ištirpinto ir atvėsinto)
Kaip gaminti

1. Miltus, kepimo miltelius ir druską šluotele gerai permaišyktie dubenyje.

2. Nulupkite obuolius, išpjaukite sėklas ir supjaustykite 3–5 cm gabaliukais.

3. Kiaušinius išplakite iki putų. Suberkite cukrų ir elektriniu plaktuvu plakite 1 minutę.

4. Supilkite brendį ir vanilės ekstraktą. Gerai išmaišykite.

5. Į kiaušinių-cukraus masę įmaišykite pusę miltų – atsargiai išmaišykite, supilkite pusę tirpinto sviesto, vėl išmaišykite. Tuomet įmaišykite likusius miltus ir supilkite likusį sviestą. Tešlą gauname gan skystą – maždaug jogurto konsistencijos.

6. Suberkite į tešlą obuolius ir išmaišykite, kad obuoliai tolygiai pasidengtų tešla.

7. Kepimo formą gausiai ištepkite sviestu. Kepkite 175 laipsnių temperatūroje 50–60 minučių.

8. Iškepus pyragui leiskite pravėsti apie 10 minučių, o tada jau galite išimti iš formos.

Suskleisti
Obuolių pyragas
Receptas: Purus obuolių pyragas su migdolais ir cinamonu
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 48
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 6.00 vnt.
Sviestas: 250.00 g
Cukrus: 250.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 150.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Migdolų miltai: 50.00 g (arba maltų migdolų)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (tarkuotos)
Kaip gaminti

1. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.

2. Puode ištirpinkite 50 g sviesto, sudėkite pjaustytus obuolius ir įberkite 50 g cukraus. Maišydami kaitinkite puodą tol, kol obuoliai jame ims karamelizuotis. Tuomet užberkite tarkuotos citrinos žievelės ir šiek tiek vėliau viską sudėkite į kepimo skardą. Leiskite gautai masei atvėsti.

5. Į dubenį sudėkite likusį sviestą, cukrų ir sukite tol, kol masė taps puri. Sukdami palengva sudėkite išplaktus kiaušinius. Tuomet įmaišykite miltus sumaišytus su kepimo milteliais, cinamoną bei migdolus.

6. Tešlą sudėkite ant obuolių ir išlyginkite. Pyragą kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Iškepusiam pyragui leiskite pusvalandį atvėsti ir tuomet ragaukite.

Suskleisti
Obuolių pyragas
Receptas: Karamelinis obuolių pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 25
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 7.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Karamelė: 500.00 g
Sviestas: 90.00 g (tirpinto)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kefyras: 150.00 ml
Vanduo: 250.00 ml
Miltai: 200.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Medus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių, riebalais ištepkite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.

2. Nulupkite obuolius, bet ne visus – kelis pasilikite vėlesniam laikui, o likusius supjaustykite mažais kubeliais.

3. Atskirame dubenėlyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite ir sumaišykite su karamele.

4. Kiaušinius atskirai išplakite ir sumaišykite su kefyru ir vanile, tuomet supilkite karamelės-sviesto mišinį ir gautą masę gerai išmaišykite. Tuomet į gautą tešlą sukrėskite miltų mišinį bei pjaustytus obuolius ir visą tešlą sukrėskite į kepimo skardą.

5. Likusius kelis obuolius supjaustykite griežinėliais ir gražiai išdėliokite juos ant tešlos. Orkaitėje pyragą kepkite apie valandą.

6. Iškepusį pyragą aptepkite skystu medumi arba savo mėgstamu vaisių džemu.

Suskleisti
 Sluoksniuotas obuolių pyragas
Receptas: Sluoksniuotas obuolių pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.3 / 274
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 50.00 g (ir dar šiek tiek kepimo formai paruošti)
Miltai: 100.00 g
Kepimo milteliai: 15.00 g
Pienas: 130.00 ml
Sviestas: 30.00 g (lengvai sūdyto ir dar šiek tiek kepimo formai paruošti)
Obuoliai: 1.00 kg
Kaip gaminti

1. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi. Kol ruošiate tešlą, palikite ją šaldytuve.

2. Iki baltumo išplakite kiaušinius su cukrumi. Suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.

3. Ištirpinkite sviestą, supilkite į jį pieną – taip sviestas greičiau atvės. Supilkite mišinį į tešlą ir gerai išmaišykite.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

5. Obuolius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais ir išimkite sėklas. Supjaustykite plonomis skiltelėmis – aš tai dariau su pjaustykle (mandolina), bet galima pjaustyti virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu. Mano skiltelės buvo 2 mm storio.

6. Po truputį sudėkite pjaustytus obuolius į tešlą ir atsargiai išmaišykite. Svarbu, kad skiltelės atsiskirtų ir kiekviena pasidengtų tešla, bet nesulūžtų.

7. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 70 min., kol viršus gražiai apskrus. Patikrinkite pyrago centrą mediniu pagaliuku ar peiliu.

8. Leiskite pyragui šiek tiek pravėsti ir išimkite iš formos. Jei paliksite atvėsti kepimo formoje, karamelė sustings ir pyragas prikibs prie kraštų.

Patarimai:

  • kepimo formą pabarsčiau cukrumi, tad pyragas gražiai karamelizavosi. Todėl patiekiau pyragą apverstą, kad karamelė būtų viršuje.
  • galima nebarstyti formos cukrumi, tik patepti sviestu. Tuomet pyrago nereikia apversti, viršuje bus jo graži apskrudusi plutelė (tai ypač aktualu, jei didinate kiekius ir kepate visą skardą – o aš taip būtinai darysiu kitą kartą). Ir dar galvoju, kad šis pyragas būtų labai geras sūdytos karamelės draugas.
  • Dar galima rūgštesnius obuolius pamaišyti su kriaušėmis. Vien iš kriaušių kepti tokio pyrago nesiūlau – bus labai saldu.
  • skiltelių storis: kaip jau minėjau, pjausčiau obuolius 2mm storio skiltelėmis. Obuoliai visiškai perkepė. Kitąkart pabandysiu pjaustyti storiau, kad obuolys išsaugotų tvirtesnę ir traškesnę struktūrą, tuomet ir sluoksneliai bus dar ryškesni. Jei pjaustysite obuolius kitokio storio skiltelėmis, būtinai parašykite, kaip sekėsi.
  • kepimo milteliai: jų atrodo baisiai daug, bet jie reikalingi, kad sunki obuolinė tešla pakiltų. Kepimo milteliai būna skirtingo stiprumo, čia jų reikia tiek, kiek paprastai rekomenduojama 500 g miltų (tokia informacija būna nurodyta ant pakuotės).
Suskleisti
Obuolių pyragas su traškučiu
Receptas: Obuolių pyragas su traškučiu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 20
Receptas
Ingredientai
Miltai: 150.00 g
Cukrus: 225.00 g (75 g pyragui, 150 g traškučiui)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 4.00 valg. š. (rapsų, saulėgrąžų ar kito)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š. (1 pyragui ir 1 traškučiui)
Obuoliai: 3.00 vnt. (vidutiniai (iš viso apie 600 g))
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (2 pyragui ir 2 traškučiui)
Sviestas: 120.00 g (traškučiui)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite 180 °C.

2. Pyrago kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.

3. Miltus sumaišykite su cukrumi ir kepimo milteliais. Mediniu šaukštu įmaišykite aliejų, pieną ir 2 kiaušinius. Sukrėskite tešlą į paruoštą formą.

4. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite ne itin plonomis skiltelėmis bei išdėliokite jas tolygiai ant paruoštos tešlos.

5. Taip paruoštą pyragą kepkite įkaitusioje orkaitėje 30 minučių.

6. Tuo metu traškučiui skirtą sviestą ištirpinkite ant lengvos ugnies, nukelkite puodą ir suberkite traškučiui skirtą cukrų, supilkite vanilės esenciją. Gerai išmaišykite ir leiskite atvėsti. Atvėsus įmaišykite 2 kiaušinius ir plakite elektriniu maišytuvu apie minutę. Supilkite gautą masę ant kepamo pyrago ir kepkite dar 25–30 minučių, kol paviršius bus tolygiai rusvas.

7. Prieš išimant iš formos, leiskite pyragui atvėsti.

Suskleisti
Apverstas kriaušių pyragas
Receptas: Apverstas kriaušių pyragas su kardamonu
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 82
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 150.00 g (tešlai)
Sviestas: 255.00 g (200 tešlai, 50 g kriaušėms ir 5 g skardai patepti)
Miltai: 150.00 g (tešlai)
Migdolų miltai: 50.00 g (tešlai; jei neturite, pakeiskite tokiu pat kiekiu kvietinių, tačiau su migdolų miltais pyragas skanesnis)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli; tešlai)
Apelsinai: 2.00 vnt. (nutarkuota žievelė (geriau naudoti ekologiškus vaisius); tešlai)
Rudasis cukrus: 100.00 g (kriaušių sluoksniui)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (kriaušių sluoksniui)
Kriaušės: 4.00 vnt. (standžios prinokusios, nuluptos, perpjautos pusiau ir išsėklintos)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Apvalią 21–23 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu.

2. Pirmiausia pagaminkite kriaušių sluoksnį. Nedideliame puode ant nedidelės ugnies pakaitinkite sviestą, cukrų ir kardamoną – kol sviestas išsilydys, o cukrus ištirps. Dažnai maišydami pakaitinkite dar porą minučių.

3. Gautą karamelę primenančią masę supilkite į paruoštą kepimo formą ir paskirstykite per visą dugną. Į šią masę įspauskite kriaušių puseles pjūviu žemyn, taip, kad jos sudarytų savotišką „vainiką“.

4. Pagaminkite ir tešlą. Išsukite sviestą su cukrumi, tuomet po vieną muškite kiaušinius, kaskart gerai išsukdami, galiausiai suberkite miltus, kepimo miltelius ir nutarkuotas apelsinų žieveles, įsitikinkite, kad tešloje nebeliko sausų miltų.

5. Atsargiai perpilkite tešlą į kepimo formą ant kriaušių, šių nesujudindami, išlyginkite paviršių.

6. Kepkite 45–55 min., kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus ir sausas. Leiskite formoje pravėsti apie 10 min, o tada apverskite į didelę lėkštę ar, dar geriau, ant specialių grotelių, kad atvėstų. Gražu, tiesa? Taip pat ir skanu – ir šiltas, ir atvėsęs.

Suskleisti
Pyragas su kriaušėmis ir imbierų cukatomis
Receptas: Pyragas su kriaušėmis ir imbierų cukatomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (5-6 vnt.)
Rudasis cukrus: 150.00 g
Margarinas: 125.00 g ("Vilniaus")
Tamsus sirupas: 125.00 ml
Medus: 2.00 valg. š. (skystas)
Imbierų cukatos: (4-5 vnt.) 4.00 vnt.
Kriaušės: 4.00 vnt. (4-6 vnt.)
Kaip gaminti

1. Miltus išsijokite su kepimo milteliais, imbieru, cinamonu.

2. Kiaušinius išplakite su ruduoju cukrumi. Sudėkite margariną, supilkite sirupą ir medų. Gerai išplakite.

3. Į plakinį suberkite susmulkintas imbierų cukatas, miltų ir prieskonių mišinį, gerai išmaišykite.

4. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą siaurą aukštą formą.

5. Kriaušes nulupkite (kotelius palikite), išskobkite sėklalizdžius ir sudėkite į tešlą. Kepkite180 laipsnių orkaitėje apie valandą. Atvėsinkite kepimo formoje, tada atsargiai išimkite.  

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

Suskleisti
Kriaušių pyragas su migdolais
Receptas: Kriaušių pyragas su migdolais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (200 g - tešlai ir 4 valg. š. - įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. tarkuotų žievelių - tešlai ir 2 arbat. š. tarkuotų žievelių - įdarui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas. 1/4 arbat. š. - tešlai ir 1/2 arbat. š. - įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Cukrus: 175.00 g (75 g - tešlai ir 100 g - įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Sviestas: 200.00 g (125 g sviesto ar margarino - tešlai ir 2 valg. š. - įdarui)
Migdolai: 100.00 g (kapoti - įdarui)
Kriaušės: 4.00 vnt. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus išsijokite ant stalo ir išmaišykite su tarkuotomis citrinų žievelėmis, maltu muskatu, druska. Į vidurį suberkite cukrų. Padarykite duobutę ir į ją įmuškite kiaušinį.

2. Sviestą arba margariną supjaustykite mažais gabalėliais ir išdėliokite aplink kiaušinį. Viską kapokite dideliu plačiu peiliu, kol susidarys vienodi trupiniai. Juos greitai išminkykite, kad nuo rankų neįšiltų riebalai (antraip pyragas nebus trapus). Iš tešlos padarykite rutulį, jį įsukite į plėvelę ir mažiausiai valandai dėkite į šaldytuvą. Iš atšalusios tešlos iškočiokite 26–30 cm skersmens lakštą. Ant jo paskleiskite kapotus migdolus.

3. Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Cukrų, miltus, citrinų žieveles ir muskatą išmaišykite. Pusę mišinio užbarstykite ant kriaušių, išmaišykite ir paskirstykite ant tešlos. Ant viršaus supilkite likusią cukraus masę. Viršų apdėliokite sviesto gabalėliais.

4. Tešlos kraštus užlankstykite. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes, kol įdaras išputos, kriaušės suminkštės ir tešla gražiai parus. Palikite aušti orkaitėje maždaug 30 minučių. Patiekite su ledais.  

                                                                                 

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

Receptas iš knygos „Vaisiai“

Suskleisti
Šokoladinis pyragas
Receptas: Šokoladinis pyragas su kriaušėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 25 min.
3.6 / 12
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kriaušės: 4.00 vnt.
Miltai: 300.00 g
Cukrus: 300.00 g
Sviestas: 250.00 g
Šokoladas: 3.00 vnt. (plytelės)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Riešutai: 1.00 sauja (arba pabarstukai - papuošti)
Kaip gaminti

1. Ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą ir sudėkite mažais gabalėliais sulaužytą šokoladą. Maišykite, kol masė taps vientisa.

2. Palikite dubenėlį, kad atvėstų. Tuomet išplakite kiaušinius su cukrumi. Suberkite miltus, cinamoną, vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir dar kartą viską sumaišykite.

3. Supilkite jau atvėsusį sviesto ir šokolado mišinį. Tada imkite kepimo skardą, ištepkite ją sviestu ir įpilkite tik pusę turimos tešlos. Sudėkite nuluptas ir skiltelėmis pjaustytas kriaušes, paskui ant viršaus supilkite likusią tešlos dalį.

4. Šaukite pyragą į įkaitintą orkaitę ir kepkite ne ilgiau kaip 50 min., antraip pyragas bus kietas. Ištraukite saldėsį iš orkaitės, apibarstykite, jei norite, spalvotų pabarstukų ar smulkintų riešutų.

Suskleisti
Ypatingas kriaušių pyragas
Receptas: Ypatingas kriaušių pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.0 / 8
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 220.00 g (arba margarinas)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (kiaušinis bei trynys tešlai ir 3vnt. - įdarui)
Cukrus: 210.00 g (80 g - pyragui, 80 g - įdarui, 50 g - želė sluoksniui)
Miltai: 250.00 g (250-300 g)
Biskvitas: ( 1/3 gatavo papločio) 1.00 vnt.
Kriaušės: 2.00 vnt. (2-3 vnt. įdarui)
Varškės sūris: 300.00 g (22 proc. riebumo įdarui)
Pudingas: 1.00 vnt. (vanilinis, miltelių įdarui)
Grietinėlė: 75.00 ml (35 proc. riebumo, plakama įdarui)
Vynas: 300.00 ml (300-350 ml sausas raudonas - želė sluoksniui)
Prieskoniai: (karšto vyno - želė sluoksniui) 1.00 valg. š.
Želatina: 2.00 valg. š. (želė sluoksniui)
Džemas: 50.00 g (abrikosų - papuošimui)
Migdolai: 50.00 g (skrudinti, plokštelės papuošimui)
Kaip gaminti

1. Iš 150 g kambario temperatūros sviesto, kiaušinio, trynio, cukraus ir miltų išminkykite tešlą, susukite į foliją ir laikykite šaldytuve valandą. Atšalusią tešlą iškočiokite, įtiekite į riebalais išteptą atsegamą kepimo formą ir apspauskite kraštus. Įdėkite trečdalį biskvito (jį supjaustykite į tris dalis). Kriaušes nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir išdėliokite ant biskvito.

2. Varškės sūrį sumalkite. Kiaušinius išplakite su cukrumi, pudingo miltelius išmaišykite su grietinėle ir sumaišykite su maltu sūriu. Varškės masę supilkite ant kriaušių ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 45–50 minučių. Iškeptą pyragą gerai atšaldykite.

3. Vyną užvirinkite su cukrumi ir prieskoniais. Želatiną išbrinkinkite nedideliame kiekyje vandens, supilkite į karštą vyną ir išmaišykite. Viską nukoškite pro sietelį ir supilkite ant atvėsusio pyrago. Laikykite valandą šaldytuve, kol sustings.

4. Pyrago kraštus aptepkite pašildytu abrikosų džemu, apspauskite skrudintomis migdolų plokštelėmis.  

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

Suskleisti
Slyvų pyragas
Receptas: Slyvų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.2 / 24
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Kepimo milteliai: 3.00 arbat. š.
Sviestas: 100.00 g (minkštas)
Cukrus: 150.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Slyvos: 400.00 g (400–500 g žalių)
Cinamonas: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Iš miltų, pieno, cukraus, kiaušinio, kepimo miltelių ir sviesto užmaišykite tešlą. Plakikliu sukite ją iki vientisos masės.

2. Gautą tešlą supilkite į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Išlyginkite kepinio paviršių.

3. Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau ir pašalinkite kauliukus. Ant tešlos viršaus vieną prie kitos perpjauta puse į viršų dėkite slyvas.

4. Pyragą gausiai apibarstykite cukrumi ir cinamonu (negailėkite cinamono, nes jis susigeria!). Kepkite jį apie 40 min. iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Pyragas su slyvomis
Receptas: Pyragas su slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 14
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 750.00 g
Šokoladas: 250.00 g (100 g - pieniškas ir 150 g - baltas)
Sviestas: 200.00 g (minkštas)
Miltelinis cukrus: 180.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kava: 3.00 valg. š. (kapučino milteliai)
Pienas: 5.00 valg. š.
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Lazdynų riešutai: 50.00 g (malti)
Vanilinis cukrus: 15.00 g (1 pakelis)
Sultys: 125.00 ml (vynuogių)
Grietinėlė: 125.00 ml (35 proc. riebumo)
Kaip gaminti

1. 400 g slyvų supjaustykite skiltelėmis. Pieninį šokoladą (30 g atidėkite) sukapokite.

2. Sviestą ir 170 g miltelinį cukrų gerai išsukite. Po vieną įmaišykite kiaušinius.

3. Kapučino kavą išmaišykite su dviem šaukštais šilto pieno ir supilkite į sviesto masę. Suberkite miltus, kepimo miltelius, riešutus, vanilinį cukrų (truputį palikite) ir išmaišykite. Įmaišykite kapotą pieninį šokoladą ir 400 g pjaustytų slyvų.

4. Tešlą supilkite į riebalais pateptą formą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 50–55 minutes. Praėjus 30 minučių, apdenkite folija. Pyragą atvėsinkite formoje.

5. Likusias slyvas supjaustykite skiltelėmis. Vynuogių sultis užvirinkite, sudėkite slyvas ir ant mažos ugnies virkite 2–3 minutes. Išgriebkite.

Puošimas:

1. Likusius tris šaukštus pieno užvirinkite su atidėtu vaniliniu cukrumi. Sudėkite kapotą baltąjį šokoladą, išmaišykite ir ištirpinkite. Atvėsinkite.

2. Grietinėlę plakite, kol susidarys putos, ir sukrėskite į baltojo šokolado masę, išmaišykite. Aptepkite atvėsusį kepinį.

3. Likusį pieninį šokoladą supjaustykite drožlėmis. Pyragą apdėkite slyvų skiltelėmis, šokolado drožlėmis, pabarstykite milteliniu cukrumi.

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Slyvų pyragas
Receptas: Slyvų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 21
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (175 - tešlai ir 1 valg. š. - įdarui)
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Cukrus: 200.00 g (100 - tešlai ir 100 - įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys - tešlai)
Slyvos: 1.00 kg (vengrinės - įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - įdarui)
Razinos: 50.00 g (įdarui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Migdolai: 100.00 g (skaldytų - įdarui)
Kaip gaminti

1. Iš sviesto, miltų, cukraus ir kiaušinio trynio išminkykite vientisą tešlą, padarykite rutulį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir valandai dėkite į šaldytuvą.

2. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus (galima dar pasmulkinti). Apšlakstykite citrinos sultimis ir sumaišykite su cukrumi, razinomis, cinamonu.

3. Sviestą ištirpinkite ir jame kepinkite skaldytus migdolus, kol pagels.

4. Iš pusės kiekio tešlos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais pateptą apskritą formą. Paskleiskite kepintus migdolus, sukrėskite slyvų masę.

5. Likusią tešlą stambiai sutarkuokite ir trupiniais apdenkite slyvų masę. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Iškepusį pyragą pabarstykite milteliniu cukrumi.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Slyvų pyragas
Receptas: Slyvų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (tešlai)
Sviestas: 200.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Slyvos: 1.00 kg (prinokusių, didelių - įdarui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kukurūzų miltai: (įdarui) 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 st. (įdarui)
Sultys: 4.00 valg. š. (apelsinų - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Miltus išsijokite ant stalo, sumaišykite su druska. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite į miltus ir viską kapokite dideliu peiliu, kol susidarys vienodo dydžio trupiniai.
  2. Kiaušinius išplakite, supilkite į sviesto ir miltų trupinius, užminkykite tešlą. Ją susukite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve.
  3. Iškočiokite apskritą lakštą, klokite į skardą, kraštus  užlenkite. Slyvas perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, supjaustykite skiltelėmis, užberkite cukraus, supilkite apelsinų sultis ir palikite 2 val.
  4. Į jas įmaišykite cinamoną, gvazdikėlius. Slyvų masę krėskite į kepimo skardą ir kepkite orkaitėje, kol suminkštės.
  5. Į pravėsusias slyvas įmaišykite kukurūzų miltus, masę sukrėskite ant pyrago papločio, kraštus užlenkite.
  6. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min., sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 min., kol tešla parus.
  7. Pyragą skanu tiekti su ledais.

Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

 

Suskleisti
Pyragas su slyvomis
Receptas: Mielinis slyvų pyragas su riešutais
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 24
Receptas
Ingredientai
Miltai: 560.00 g (380 g tešlai ir 180 g trupiniams)
Pienas: 180.00 ml (tešlai)
Mielės: 40.00 g (tešlai)
Cukrus: 6.00 valg. š. (2 šaukštai tešlai ir 4 šaukštai trupiniams)
Sviestas: 180.00 g (80 g tešlai ir 100 g šalto trupiniams)
Lazdynų riešutai: 70.00 g (tešlai pabarstyti)
Slyvos: 1.00 kg (kietesnių prinokusių; slyvų sluoksniui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (slyvų sluoksniui)
Rudasis cukrus: 4.00 valg. š. (slyvų sluoksniui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (trupiniams)
Migdolai: 50.00 g (tinka ir migdolų riekelės ar skiltelės; trupiniams)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite mielinę tešlą. Į didelį dubenį persijokite miltus, padarykite centre duobutę, į ją sudėkite mieles, berkite šaukštelį cukraus ir porą šaukštų šilto pieno, ištrinkite mieles, cukrų, pieną iki skystos tyrelės, o tuomet užberkite trupučiu miltų. Statykite dubenį į šiltą vietą 15-ai minučių – viduryje turi susidaryti kauburėlis (t.y. mielės „pabus“).

2. Į dubenį su miltais ir „pabudusiomis“ mielėmis supilkite likusį šiltą pieną, išmaišytą su likusiu cukrumi bei tešlai skirtą išlydytą sviestą (nekarštą!). Viską sumaišykite, o tuomet pradėkite minkyti. Turite išminkyti elastingą ne pernelyg kietą tešlą (papildomų miltų geriau neberti). Uždenkite dubenį su išminkyta tešla švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai maždaug 40–50 min., tegul tešla pakyla.

3. Slyvas nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais išimdami kauliukus. Keturkampę (maždaug 20x25) ar ovalią kepimo skardą aukštesniais kraštais pabarstykite miltais.

4. Kai mielinė tešla pakils, darsyk gerai ją perminkykite ir iškočiokite iki 1 cm storio „blyno“ – stačiakampio ar ovalaus, priklausomai nuo to, kokią kepimo skardą naudosite. Išklokite tešla skardą suformuodami neaukštus kraštelius.

5. Mielinės tešlos pagrindą pabarstykite kapotais lazdyno riešutais, o tada klokite slyvų ketvirčius, kad padengtų visą tešlą, išskyrus kraštelius. Pabarstykite slyvų sluoksniui skirtu ruduoju cukrumi ir cinamonu.

6. Pagaminkite viršui skirtus saldžius trupinius. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Tuomet suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir greitai pirštų galais sutrinkite sviestą su miltais – turite gauti riebius rupius trupinius. Dirbkite greitai, kol sviestas neišskydo ir vietoje trupinių negavote tešlos.

7. Gautus trupinius tolygiai užberkite ant slyvų, o viršų dar pabarstykite kapotais migdolais (ar migdolų plokštelėmis).

8. Dėkite pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę (kaitinimas iš viršaus bei apačios, be ventiliatoriaus funkcijos) ir kepkite 40 min.

9. Atvėsinkite ir skanaukite. Šis pyragas išlieka skanus dvi dienas.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų