1. Miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską sumaišykite. Viduryje padarykite duobutę ir į ją sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą. Trinkite jį tarp pirštų, kol gausite drėgną smėlį primenančius trupinius.
2. Įmaišykite kiaušinį (40 g) ir vandenį, ir greitai suminkykite – tik kol tešla sulips į vientisą rutulį.
3. Ant miltais pabarstyto stalo ar kepimo kilimėlio iškočiokite tešlą 3–5 mm storio lakštais bei supjaustykite maždaug 4 cm pločio juostomis. Ant pusės juostų konditeriniu maišeliu išspauskite marmelado, uždenkite likusiomis juostomis.
4. Juosteles aptepkite likusiu kiaušinio plakiniu (20 g) ir apibarstykite kapotais riešutais.
5. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parus, o tai užtruks 10–15 min.
Labai džiaugiausi iš naujo atradusi šį senovišką sausainių receptą. Kaip ir viskas „tais laikais“, jie pagaminami pačiu paprasčiausiu būdu – iš paprasčiausių ir vos 3 (!!!) ingredientų (neskaitant druskos ir kepimo miltelių), nanaudojant jokios ypatingos technikos nei įgūdžių. Tieisog receptas pradinukams. Arba tiems, kuriuos, kaip mane, kartais ima ir užvaldo nostalgija seniai ragautiems skoniams.
1. Varškę, miltus ir sviestą bei kepimo miltelius su druska suberkite į dubenį ir greitai užminkykite minkštą tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių (galite palikti per naktį).
2. Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite tešlą maždaug 0,5 cm storio sluoksniu. Imkite kokią platesnę stiklinę ir išpjaukite iš tešlos apskritimus.
3. Į lėkštelę įpilkite cukraus. Klokite tešlos apskritimą į lėkštelę su cukrumi, švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų prie paviršiaus. Perlenkite apskritimą pusiau cukruota puse į vidų. Tada sulenktą pusiau apskritimą vėl dėkite į lėkštelę su cukrumi, ir paspauskite, kad cukrus priliptų. Vėl perlenkite pusiau, cukruota puse į vidų. Dar kartą įspauskite tešlos trikampėlį į cukrų ir dėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo skardą, cukruota puse į viršų. Taip suformuokite visus likusius sausainius.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite sausainius apie 25–40 minučių, priklausomai nuo to, kokio dydžio skarelės, ir kokio storumo tešlą pavyko iškočioti.
Sausainiai patys skaniausi tą pačią dieną, kurią kepė, bet, jei tik liks rytojui, taip pat suvalgysite su pasimėgavimu.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros.
2. Dubenyje išsukite sviestą su cukrumi, turite gauti kreminę masę. Supilkite persijotus miltus.
3. Atskirame dubenyje iki standumo išplakite baltymus, sudėkite į sviesto-miltų masę ir atsargiai, tačiau kruopščiai išmaišykite.
4. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Jei turite konditerinį maišelį, krėskite masę į jį ir ant skardos formuokite maždaug 8 cm ilgio juosteles. Jei neturite maišelio, prireiks kiek pastangų, tačiau juosteles galite suformuoti ir dėdami masę šaukštu.
5. Dėkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 7 min., maždaug nuo 5-os minutės atidžiai stebėkite - sausainių krašteliai turi būti parudę, tačiau vidurys dar šviesus. Nesudeginkite! Jei naudojate pistacijas, jas sukapokite ir užberkite ant sausainių įpusėjus kepimo laikui.
6. Vos iškepę sausainiai bus minkštučiai, tačiau vėsdami ims kietėti. Gardžiuokitės vienas, o galite patiekti ir su ledais.
- Atšildytą tešlą kuo ploniau iškočiokite, patepkite sviestu, apibarstykite milteliniu cukrumi, susmulkintais riešutais, suvyniokite voleliu ir valandą palaikykite šaldytuve, kad gerai sustingtų.
- Tada tešlos volelį supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais, kiekvieną dar truputį pakočiokite, sudėkite į skardą ir kepkite 200`C karštumo orkaitėje, kol gražiai apskrus (5–8 min.).
- Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Į prikaistuvį sudėkite sviestą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydamos, kol sviestas ištirps. Supilkite pieną, suberkite cukrų ir kakavą. Toliau kaitinkite, pamaišydamos, kol cukrus ištirps ir masė užvirs. Masei pradėjus tirštėti, ugnį išjunkite ir prikaistuvį nukelkite nuo ugnies. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
- Masę kelioms minutėms palikite truputį atvėsti. Tuomet suberkite į ją laužytus sausainius ir gerai sumaišykite, kad visi sausainiai apsiveltų.
- Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
- Nuimkite maistinę plėvelę, supjaustykite pyragą norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
- Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Minkštą kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Varškę pertrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite į sviesto ir cukraus plakinį. Suberkite vanilinį cukrų.
- Džiovintus abrikosus ir auksines razinas perliekite verdančiu vandeniu. Gerai nusausinkite. Abrikosus perpjaukite į kelias dalis. Riešutus taip pat nuplaukite ir nusausinkite.
- Suberkite laužytus sausainius, džiovintus vaisius ir riešutus į varškės masę. Gerai sumaišykite.
- Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
- Nuimkite maistinę plėvelę, labai aštriu peiliu supjaustykite norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
1. Sutarkuokite sviestą. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
2. Sviestą, kiaušinius, 7 šaukštus cukraus sumaišykite, išminkykite tešlą ir padėkite į šaldymo kamerą valandai laiko atšalti.
3. Kiaušinio baltymus suplakite su likusiu cukrumi.
4. Tešlą sutarkuokite tarka į sviestu išteptą kepimo indą. Truputį tešlos palikite užtarkuoti ant viršaus.
5. Ant sutarkuotos tešlos užkrėskite juodųjų serbentų uogienės, užpilkite suplaktus baltymus ir ant viršaus dar užtarkuokite likusią tešlą.
6. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Į virtuvinį kombainą suberiame miltus, druską ir supjaustytą kubeliais sviestą. Įjungiame pulso funkciją ir laikome, kol tešla tampa smėlio tekstūros.
2. Suberiame į sviestu ištemptą kepimo formą (skersmuo 20 cm) ir lengvai ranka spausdami suformuojame pyrago pagrindą. Apie 100 g pasiliekame pyrago apibarstymui.
3. Iki balkšvos masės išplakame kiaušinius su cukrumi. Sudedame varškę ir viską gerai išmaišome. Supilame ant pyrago pagrindo. Ant viršaus tolygiai paskirstome uogienę (šį kartą naudojau bruknių) ir apibarstome likusiais trupiniais.
4. Kepame 180 C temperatūroje apie 90 minučių arba kol gražiai paruduoja.
1. Išplakite 5 kiaušinius. Į plakinį supilkite cukrų.
2. Į kiaušinių plakinį su cukrumi pilkite kefyrą ir grietinę, taip pat sodą ir viską gerai išmaišykite.
3. Ištirpinkite margariną arba sviestą, atvėsinkite. Atvėsusius riebalus supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
4. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas. Jas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite. Miltų reikės tiek, kad tešla išeitų grietinės tirštumo.
5. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.
6. Pyragą kepkite apie 45–60 min.
- Kiaušinių trynius iki baltumo išplakite su cukrumi, suberkite miltus ir išmaišykite.
- Kitame inde iki standumo išplakite baltymus.
- Išplaktus baltymus atsargiai po šaukštą įmaišykite į trynius.
- Atsargiai su šaukštu išmaišykite, būna labai puri masė.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir tolygiai paskirstykite.
- Kepkite 200 laipsnių kaitrumo orkaitėje maždaug 15 minučių.
- Iškeptą biskvitą vyniokite į vyniotinį ir pamažu nuimkite kepimo popierių.
- Apklokite rankšluosčiu ir palikite vėsti.
- Įdarui varškę pertrinkite elektriniu trintuvu, sudėkite kambario temperatūros sviestą, galiausiai supilkite sutirštintą (kondensuotą) pieną. Jei masė bus labai skysta, galima ją palaikyti šaldytuve.
- Atvėsusį biskvitą išvyniokite ir tolygiai padenkite įdaru. Susukite vėl.
- Bent porai valandų dėkite į šaldytuvą.
Receptą atsiuntė Helena J.