Ingredientai:
sultiniui:
- 1 kg vištienos ar kalakutienos (idealu būtų kaulų rinkinys su trupučiu mėsos, bet galima naudoti ir sparnelius ar panašias dalis);
- 1 svogūnas;
- 1 morka;
- 2 saliero stiebai;
- kelios šakelės petražolių;
- kelios šakelės šviežių čiobrelių;
- 1 lauro lapas.
sriubai:
- 2 morkos, supjaustytos smulkiais kubeliais;
- gabaliukas saliero gumbo, supjaustytas smulkiais kubeliais;
- 1 petražolių šaknis (nebūtina), supjaustyta smulkiais kubeliais;
- 1 poras, supjaustytas griežinėliais;
- 150 g perlinių kruopų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos (arba pagal skonį);
- didelis žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia užmerkite kruopas – išbrinkusios greičiau išvirs. Idealu – iš vakaro, bet verta užmerkti ir kelioms valandoms.
2. Paukštienos kaulus sudėkite į skardą ir 30 min. kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje. Ataušinkite, nupjaustykite mėsos gabaliukus. Apskrudusius kaulus dėkite į didelį puodą ir įpilkite vandens, kad juos visiškai apsemtų.
3. Paruoškite sultiniui skirtas prieskonines daržoves: svogūnus nulupkite ir perpjaukite į keturias dalis. Morkas supjaustykite griežinėliais, salierų stiebus – nedideliais gabaliukais. Paruoštas daržoves sudėkite į puodą, įmeskite į ryšulėlį surištus prieskoninius žalumynus ir lauro lapą.
4. Sultinį užvirkite neuždengtame puode, nugraibykite iškilusias putas, uždenkite ir ant nedidelės ugnies virkite 1,5 val. Paskui nukoškite ir supilkite į švariai išplautą puodą.
5. Sultinį vėl užvirkite, sudėkite mirkytas kruopas, sriubai skirtas susmulkintas daržoves, kubeliais supjaustytą mėsą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite dar 35 min.
6. Galite patiekti su duona, o jei mėgstate – ir su grietine.