Ingredientai (4 asm.):
- 1 kg veršienos kulninės;
- druskos;
- 1 valg. šaukšt. juodųjų pipirų;
- 1 didelis svogūnas, supjaustytas kubeliais;
- 2 saliero stiebai, supjaustyti griežinėliais;
- 2 nemažos morkos, supjaustytos griežinėliais;
- 3 sukapotos skiltelės česnako;
- 200 ml sauso baltojo vyno (galima keisti pora šaukštų baltojo vyno acto, jei alkoholio nevartojate);
- 500 ml sultinio (geriau švelnesnio, ne jautienos);
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
- 2 lauro lapai;
- 3 valg. šaukšt. pomidorų pastos (nepainioti su kečupu!);
- 1 citrina (geriau ekologiška) nutarkuota žievelė;
- šviežių petražolių (patiekimui).
Gaminimas:
1. Mažame indelyje sumaišykite šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų. Mėsą pabarstykite ir įtrinkite šiuo mišiniu.
2. Plačiame storadugniame puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, o tada sudėkite kulninę ir apkepinkite iš visų pusių – karštis turi būti nemažas, kad mėsa apskrustų, o ne pradėtų troškintis. Apkepusią mėsą išimkite ir kuriam laikui atidėkite į šalį.
3. Į tą patį puodą įpilkite dar šiek tiek aliejaus, suberkite svogūnus, pakepinkite, kol taps perregimi ir pakvips, sudėkite morkas, salierus ir pakepinkite 5–7 minutes, tada suberkite česnakus ir pakepinkite minutę-kitą.
4. Į puodą grąžinkite apkepintą kulninę, supilkite sultinį, pomidorų pastą, įberkite apie pusę šaukštelio druskos, čiobrelius, citrinos žievelę, lauro lapus. Uždenkite puodą dangčiu, kaitrą sumažinkite iki minimalios ir troškinkite apie 1,5–2 val. Retkarčiais pradenkite ir patikrinkite, ar neišgaravo visas skystis, jei reikia, dar įpilkite šiek tiek sultinio.
5. Išvirusiam troškiniu leiskite 15–20 min. ramiai pastovėti nukeltam nuo kaitros. Patiekdami pabarstykite kapotomis šviežiomis petražolėmis, derinkite su bulvių koše, polenta ar balta duona.