Gerą jautieną atpažinti nėra paprasta. Tam reikia daug patirties bei edukacijos. Visgi renkantis mėsą atspirtimi gali būti vizualinės savybės, į kurias žvelgdami galite atmesti vakarienę sugadinsiantį produktą.
Specialistai teigia, kad minimaliam jautienos vartojimo standartui svarbu, jog jaučio mėsa nebūtų vyresnio nei dviejų metų galvijo, o po telyčių mėsa nesislėptų apsiveršiavusios ir melžtos karvės mėsa.
„Jautiena pirmiausia turi būti pakankamai drėgna, bent kiek riebalinga ir ne per tamsi. Tokia gali būti ir pieninių, ir mėsinių veislių galvijų mėsa, nepriklausomai nuo jų lyties. Jei jautiena tamsoka, visai be riebalų, raumuo nėra didelis, skurdžios ar suglebusios būsenos – tikėtina, jog tai pienui skirtos ir bent vidutinį amžių pasiekusios karvės mėsa.
Jei jautiena tamsi iki juodumo, neriebi tačiau raumuo išsivystęs ir didelis – tai gali būti tiek mėsinės, tiek pieninės kategorijos galvijas, kurio amžius yra virš dvejų metų ir kurio mėsa gali būti kietoka ir rūgštoka. Abiem atvejais gerų rezultatų tikėtis neverta“, – sako vienas „Steak Supply“ įkūrėjų Liutauras Daugirdas.
Nors pakankamai gera gali būti ir mažos dalies pieninių galvijų mėsa, vis tik stabilus aukščiausios kokybės produktas gaunamas iš mėsinių galvijų kategorijos. Jų mėsa prikaupia daug mineralų, geriau vystosi raumuo bei sukaupiama daugiau riebalų tiek raumenų išorėje, tiek raumens viduje. Marmuringumu vadinami raumenyje esantys riebalai ir nustato jautienos kokybės standartą, kuris yra skirtas kepimui.
Dėl jų mėsa bus minkštesnė, sultingesnė ir turės geresnes skonines savybes – kepimo metu šie riebalai karamelizuojasi ir suteikia turtingesnį skonį.
Pačios aukščiausios kokybės, premium klasės jautiena, gaunama iš geriausių mėsinių galvijų, jos dažniausiai galima įsigyti tik specializuotose mėsos parduotuvėse. Vidutinės kategorijos, bet kokybiškai augintos mėsinių galvijų jautienos galima rasti ir turguose.
„Specialių, mėsinių veislių galvijų auginimu Lietuvoje dažniausiai užsiima pakankamai nedideli ūkiai, todėl nuolat aprūpinti produkcija didžiųjų prekybos centrų tinklus jiems būtų per sunku. Todėl dauguma jų renkasi realizavimą turguose, kur nereikalaujama įsipareigojimo nuolat tiekti didelius kiekius produkcijos. Be to, turguje prekiauti mėsa gali ir patys ūkininkai“, – sakė Centriniame Kauno turguje įsikūrusio prekybos miestelio „Urmas“ rinkodaros vadovas Jonas Plenta.
Ji24 receptai su jautiena:
1. Sumaišykite marinatui skirtus produktus, supilkite į plastikinį maišelį, įdėkite mėsą, marinuokite šaldytuve apie 3 valandas.
2. Nusausinkite mėsą ir apkepkite keptuvėje įkaitintame svieste maždaug po 4 minutes iš visų pusių. Jei mėgstate gerai iškepusią jautieną, sumažinkite ugnį, uždenkite keptuvę ir pakepkite mėsą dar 8–10 minučių.
3. Nulupkite avokadą ir mangą, supjaustykite stambiais gabalėliais.
4. Dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, pasūdykite ir suplakite šluotele. Apšlakstykite padažu salotas, atsargiai išmaišykite.
5. Dėkite į lėkštę salotų, ant viršaus išdėliokite avokadų ir mangų gabalėlius, plonais griežinėliais pjaustytą mėsą, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1.Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite dideliais kubeliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
2.Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite. Troškintuve įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus, sudėkite mėsos kubelius, paprikas, česnaką ir maišydami ant silpnos ugnies kepinkite 5 minutes.
3.Supilkite sultinį ir pomidorų tyrę. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir rozmarinais. Troškintuvą uždenkite ir ant silpnos ugnies troškinkite 30 minučių.
4.Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais ir virkite sūdytame vandenyje 7–8 minutes. Nukoškite, sudėkite į puodą su mėsa ir troškinkite dar 10 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Pirmiausiai pagaminkite marinatą: česnako skilteles nulupkite, sukapokite ir išsukite su majonezu, garstyčiomis ir medumi. Palengva įmaišykite aliejų.
2. Jautieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite skersai raumens maždaug 2 cm storio griežinėliais.
3. Lengvai pamuškite, pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir pamerkite į marinatą. Per naktį palikite šaldytuve.
4. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir iškepkite marinuotą mėsą, kol ji apsitrauks traškia plutele.
5. Itališkas duoneles perpjaukite skersai ir vidine puse paskrudinkite sausoje keptuvėje, kad sušiltų.
6. Aptepkite saldžiarūgščiu padažu, dėkite po salotos lapą, svogūnų ir pomidoro griežinėlių, jautienos juostelių.
1. Mėsą supjaustykite maždaug 1 cm dydžio kubeliais.
2. Sojų padažą sumaišykite su vynu, krakmolu, druska. Supilkite ant mėsos kubelių, gerai išmaišykite ir palikite: kambario temperatūroje – maždaug pusvalandį, šaldytuve – per naktį.
3. Mėsos gabalėlius kiaurasamčiu išgriebkite iš marinato ir palikite nuvarvėti. Marinato neišpilkite – jo dar prireiks.
4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir maišydami kepkite, kol nebeliks rausvų gabalėlių. Supilkite vandenį, marinatą, sudėkite pupeles, uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite, kol šios suminkštės.
5. Troškinį skanu valgyti su makaronais, bet jų maistinė vertė čia neįskaičiuota.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Supjaustykite kepsniams jautieną ir įtrinkite druska bei pipirais.
2. Paruoškite marinatą: sumaišykite citrinų sultis su alyvuogių aliejumi ir medumi. Apliekite juo kepsnius. Palaikykite kelias valandas, o dar geriau per naktį.
3. Paruoštus kepsnius dėkite ant grotelių ir apkepkite iš abiejų pusių. Prieš baigdami kepti, uždėkite ant kiekvieno po gabalėlį sviesto ir apibarstykite mėgstamais žalumynais ir smulkinta aitriąja paprika.
4. Skanaukite su šviežiomis salotomis arba vyšniniais pomidoriukais.
Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai
1. Jautienos išpjovą supjaustykite storomis riekėmis, įtrinkite druska, pipirais, apšlakstykite vynu ir palikite pernaktį. '
2. Išmarinuotą mėsą gerai įkaitintoje keptuvėje ant labai mažai aliejaus po 3 minutes iš abiejų pusių apkepkite. Į lėkštę dėkite nuplautus ir nusausintus špinatų lapelius, perpus perpjautus švarius pievagrybius, sutrupintą arba kubeliais supjaustytą fetos sūrį. Ant viršaus - kepsnio gabaliukus.
3. Apšlakstykite balzaminiu actu, aliejumi, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, pageidaujant - druska.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūnų, druskos, pipirų ir gerai viską išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite su šlakeliu aliejaus „grill“ keptuvėje apie 5 minutes iš abiejų pusių.
- Kol mėsainiai kepa, bandeles perpjaukite pusiau ir pakepinkite keletą minučių sausoje keptuvėje. Ant vienos bandelės puselės dėkite kelis lapus salotų, pusę keptos paprikos, mėsainį, uždėkite šaukštą pomidorų padažo ir uždenkite kita bandelės pusele. Mėsainius galite pagardinti plonai pjaustytais raudonaisiais svogūnais, pomidorų ar agurkų griežinėliais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Mėsą nuplaukite, gerai nusausinkite, susukite į maistinę plėvelę ir kelioms valandoms padėkite į šaldiklį, kad sustingtų.
- Atšaldytą mėsą aštriu peiliu pjaustykite labai plonais griežinėliais ir dėliokite į lėkštę.
- Dubenėlyje sumaišykite sojų padažą, citrinų sultis, alyvų aliejų, pagardinkite pipirais, jei reikia, pasūdykite.
- Jautienos griežinėlius apšlakstykite padažu,puoškite pomidoro ir citrinos skiltelėmis.
- Prie šio patiekalo labai tinka gražgarsčių lapeliai, kietasis sūris ir kaparėliai.
- Paruoškite makaronus pagal pakuotės nurodymus. Tuomet atvėsinkite juos šaltame vandenyje ir padėkite į šalį.
- Smulkiai supjaustykite daržoves ir mėsą.
- Paskrudinkite anakardžių riešutus sausoje keptuvėje.
- Pakepkite mėsą aliejuje aukštoje temperatūroje, kol ji gražiai apkeps, tada sudėkite daržoves.
- Pakepinkite maišydami maždaug 2–3 minutes, kol mėsa iškeps, o daržovės sušils.
- Supilkite Wok padažą ir įmaišykite anakardžių riešutus.
- Pakepkite makaronus karštoje keptuvėje, aliejuje su kario pasta, sumaišykite ir patiekite makaronus lėkštėje kartu su Wok.
Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“
- Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių.
- Mėsą kruopščiai įtrinkite druska ir pipirais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsą iš abiejų pusių.
- Išimkite į lėkštę. Kiek atvėsinkite ir perriškite kepsnį kepimo virve.
- Susmulkinkite morkas, salierą ir svogūną. Suberkite į orkaitėms tinkamą keptuvą, dėkite ant ugnies ir maišydama kaitinkite, iki daržovės išskirs sultis.
- Sudėkite sviestą ir dar maišydama kepinkite apie 5 minutes.
- Suberkite smulkintus rozmarinus, išmaišykite.
- Ant viršaus padėkite mėsą ir uždenkite. Kepkite orkaitėje 2,5–3 valandas. Jei reikės, prieš tiekdama pagardinkite druska ir pipirais.
1. Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
2. Jautieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais, juos šiek tiek padaužykite ranka, tada supjaustykite juostelėmis, iškepkite aliejuje (jei mėgstate, mėsos vidus gali būti šiek tiek žalias), pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
3. Burokėlius neluptus išvirkite, atvėsinkite, nulupkite, perpjaukite per pusę ir sudėkite į kepimo skardą. Ten pat suberkite gabalėliais pjaustytus moliūgus. Daržoves labai saikingai apšlakstykite aliejumi ir kepkite apie 10 min. kol suminkštės, bet neištiš.
4. Atvėsintas daržoves, šakute suplėšytą mocarelą ir jautienos juostelės dėkite ant salotų, šalia berkite smulkia trintuve tarkuotų morkų, dėkite raudonojo svogūno griežinėlių.
5. Paruoškite užpilą: visus nurodytus ingredientus iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu ir užpilkite ant salotų.
1. Jautieną nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite plėves, supjaustykite plonais griežinėliais. Apšlakstykite aliejumi, išspauskite česnako skiltelę, pabarstykite prieskoniais, išmaišykite ir palikite pasimarinuoti.
2. Bulves nuplaukite ir nulupkite, supjaustykite griežinėliais. Nuluptus askaloninius česnakus supjaustykite puselėmis.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir trumpai apkepkite jautienos gabalėlius, baigdama kepti pasūdykite. Išdėliokite mėsą ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų.
4. Kitoje keptuvėje įkaitintame aliejuje iškepkite bulvių griežinėlius ir svogūnus, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
5. Baigdama kepti sudėkite puselėmis pjaustytus pomidorus ir jautieną, suberkite kmynus, atsargiai išmaišykite, uždenkite ir dar pakepkite porą minučių. Iškart patiekite.
1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais, susmulkinkite kalendras.
2. Jautieną supjaustykite riekėmis ir iš abiejų pusių apkepkite 3–4 minutes. Iškeptą sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Tuomet plonai supjaustykite.
3. Dideliame dubenyje išmaišykite svogūnus, kalendras, įpilkite citrinų sulčių, žuvų padažo, įberkite cukraus, aitriųjų pipirų. Suplėšykite mėtų lapelius ir užberkite ant viršaus. Salotas sudėkite ant jautienos riekelių. Aštrumui numalšinti salotas galite tiekti su jogurto ir citrinų žievelių padažu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Kepsnys turi būti 2,5–3 cm storio ir sverti apie 300 g, kad kepdamas neišsausėtų.
1. Mėsą iš abiejų pusių įtrinkite pipirais, aptepkite aliejumi ir palikite 6 val. pasimarinuoti.
2. Į smulkintuvą sudėkite sviestą, citrinos žievelę ir sultis, česnakus, prieskonines žoleles, pasūdykite ir įberkite pipirų, viską susmulkinkite.
3. Sviestą susukite į maistinę plėvelę ir apie valandą pašaldykite. Marinuotą mėsą kepkite labai įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po tris minutes. Be reikalo nevartykite, nebadykite. Iki norimo iškepimo laipsnio kepsnį baikite kepti 160 C karštumo orkaitėje.
4. Paruoštą patiekalą pasūdykite ant viršaus uždėkite sviesto gabalėlį. Prie didkepsnio tinka paduoti sojų padažo, gruzdintų bulvyčių ir grilyje keptų daržovių.
- Mėsą nuplaukite, negražias vietas išpjaustykite, perpjaukite per pusę, kad gabalėliai tilptų į keptuvę, tada ant didelės liepsnos labai trumpai apkepkite be riebalų iš visų pusių, kad jautiena įgautų dūmų skonį.
- Taip paruoštus jautienos gabalėlius dėkite į kepimo skardą be riebalų ir iki 60 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 1,5 val.
- Tinkamai iškepta jautiena viduje turi būti rožinės spalvos. Kol jautiena kepa, paruoškite kukurūzų burbuoles: jas nuvalykite, išvirkite sultinyje, supjaustykite gabalėliais ir, pabarsčiusi druska bei pipirais, apskrudinkite iš abiejų pusių karštame svieste.
- Iškeptą mėsą supjaustykite gabalėliais ir išdėliokite į lėkštes. Šalia tiekite svieste skrudintų kukurūzų.
- Krienų padažui sumaišykite iš mėsos išsiskyrusį skystį su šviežiai spaustomis apelsinų sultimis, įmaišykite tarkuotus krienus ir gerai atšaldytą išplaktą grietinėlę.
- Padažą saikingai pasūdykite ir patiekite salotų lapeliuose. Šalia dėkite orkaitėje keptų pomidorų su šakelėmis ir svieste keptų grybų.