„Mėgstu būti gamtoje, rinkti sodo gėrybes, tad čia pat kilusias kūrybines idėjas stengiuosi įgyvendinti virtuvėje“, – sako A.Greviškytė.
Jautienos troškinys „Žydintis bokštas“
Ingredientai:
ryžių ir burnočių apkepui:
- 1 stiklinės nevirtų ryžių;
- 1 stiklinės burnočio sėklų;
- 3 stiklinės pieno (galima keisti augaliniu „pienu“);
- 3 stiklinės vandens;
- trupučio aliejaus;
- 60 g sviesto;
- 5 džiovintų abrikosų;
- 20 g džiovintų spanguolių;
- 1 kriaušės;
- 2 kiaušinių;
- 1 skiltelės česnako;
- truputi šviežio imbiero.
jautienai:
- 800 gramų jautienos išpjovos;
- 2 morkų;
- prieskonių (kumino, šafrano, malto muskato, maltos kalendros ar kitų mėgiamų ir turimų virtuvėje);
- šviežiai grūstų pipirų;
- jūros druskos;
- 0,5 nutarkuotos citrinos žievelės;
- 1 skiltelės česnako;
- truputi šviežio imbiero;
- 1 stiklinės obuolių sulčių;
- burokėlių daigų ar šviežio baziliko (papuošimui);
Gaminimas:
1. Ryžių ir burnočių apkepui paruošti į nedidelį puodą pilame po pusantros stiklinės pieno ir vandens, įberiame šiek tiek druskos, pilame ryžius. O kitame puode pilame likusį pusantros stiklinės pieno ir vandens, pilame burnočio sėklas. Ant lėtos ugnies maišant verdame ryžius, kol nugaruos pusė pieno, tik saugoti, kad nepritrauktų. Jei ryžiai dar kieti, bet traukia prie dugno –įpilkite dar truputėlį pieno. Ryžiai turi būti minkšti. Kai išverda, nuimame nuo ugnies ir paliekame puode, kol pasiruošime kitus ingredientus. Taip pat ir su burnočio sėklomis, jas išverdame ir paliekame puode, kad sugertų visą skystį.
2. Tuomet džiovintus abrikosus ir spanguoles nuplikome verdančiu vandeniu, kad atsiskleistų jų skonis. Džiovintus abrikosus supjaustome kubeliais, kriaušę nulupame, taip pat supjaustome kubeliais. Imbierą ir česnaką nulupame ir labai smulkiai supjaustome.
3. Atskirame inde išplakame kiaušinius.
4. Į didesnį dubenį dedame išvirtus ryžius, burnočio sėklas, džiovintus abrikosus, džiovintas spanguoles, kriaušes, smulkintą česnaką ir imbierą. Supilame kiaušinio plakinį ir viską gerai išmaišome. Jei trūksta, įberiame druskos.
5. Stačiakampę skardą išklojame kepimo popieriumi, patepame šlakeliu aliejaus. Pilame pagamintą mišinį, gražiai išlyginame ir dedame supjaustytą sviestą.
Įkaitiname orkaitę 160 laipsnių, šauname apkepą ir kepame 30 min.
6. Kol kepa apkepas, ruošiame jautieną. Imame jautienos išpjovą ir nupjauname visas plėves, išpjaustome sausgysles, supjaustome norimo dydžio gabaliukais.
7. Morką nuskutame, nuplauname ir supjaustome didesniais gabaliukais.
8. Į gerai įkaitusią keptuvę pilame šiek tiek aliejaus, dedame pjaustytą jautieną, apkepame, dedame morkas, viską pakepame. Tuomet suberiame prieskonius, nutarkuotos citrinos žieveles, česnaką, imbierą ir pilame obuolių sulčių.
9. Troškiname, kol nugaruos pusė sulčių ir mėsa bus minkšta. Jei norite minkštesnės mėsos, įpilkite daugiau sulčių ir patroškinkite. Troškinimo laikas priklauso nuo mėsos kokybės.
10. Kuomet apkepas ir mėsa paruošti, imame lėkštę ir serviruojame. Jei turite apvali metalinę formelę, galite apkepą apipjauti, dėti į lėkštę, aplinkui dėlioti jautienos troškinį. Papuoškite vasariškai gaiviais burokėlių daigais ar baziliko lapeliais.