Šokoladinis pyragas su juodųjų serbentų puta ir migdolų drožlėmis (be glitimo)
Reikės:
• 100 g juodojo šokolado (70 % kakavos)
• 100 g sviesto (82 proc. riebumo)
• 2 kiaušinių
• 100 g cukraus
1. Juodąjį šokoladą ir sviestą išlydome virš garų ir gerai sumaišome. Atidedame į šalį, kad atvėstų.
2. Kiaušinių trynius suplakame su cukrumi. Gautą klampią trynių masę įmaišome į šokolado ir sviesto mišinį.
3. Baltymus išplakame iki standžių putų ir mentele lėtai įmaišome į turimą šokolado tešlą. Iš tešlos suformuojame 7 cm skersmens žiedus ir kepame įkaitintoje 175 °C orkaitėje 20 minučių.
Putai:
• 300 g juodųjų serbentų
• 150 g smulkiojo cukraus
• 100 ml vandens
• 4 g želatinos lapeliais
1. Juoduosius serbentus suberiame į nedidelį puodą, užpilame cukrumi, uždengiame ir paliekame kambario temperatūroje 2 valandoms.
2. Puodą su uogomis užkaičiame ant vidutinės kaitros, kartais pamaišome, kad cukrus tirptų, palengva jas karamelizuodamas. Kai cukrus visiškai išsilydo, supilame vandenį ir padidiname kaitrą, kad greičiau užvirtų.
3. Užvirusius serbentus supilame į trintuvą ir sutriname vienalytę masę. Perkošiame per smulkų sietelį.
4. Želatinos lapelius kelioms minutėms pamerkiame į vandenį. Išbrinkusius išimame, nuspaudžiame, sudedame į šiltą serbentų tyrę ir sumaišome šluotele, kad visiškai ištirptų ir tolygiai pasiskirstytų.
5. Atvėsiname iki kambario temperatūros. Viską supilame į sifoną, suplakame ir atvėsiname šaldytuve. Dabar jau galima purkšti putą ant pyrago.
Griliažui:
• 100 g migdolų
• 30 ml vandens
• 100 g cukraus
1. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C.
2. Skardą išklojame kepimo popieriumi ir tolygiai paskleidžiame riešutus. Kepiname apie 10 minučių, kol dailiai apskrunda. Ištrauktus iš orkaitės paliekame atvėsti.
3. Cukrų ir vandenį supilame į gilesnį puodą ir pamažu kaitiname, kol masė tampa šviesaus gintaro spalvos. Tada atsargiai užpilame karštu sirupu skrudintus riešutus ir paliekame sustingti.
4. Sustingusį griliažą užtarkuojame smulkia trintuve ant juodųjų serbentų putos.
Igno patarimas:
• Putai tiks ir kitos uogos. Rekomenduoju vyšnias, spanguoles ir bruknes.