Norintiems įvairovės: paprastai paruošiamas, bet nepaprastai gardus kiaulės liežuvis

Virtas kiaulės liežuvis laikomas tradiciniu lietuviškosios virtuvės valgiu, kurį galima sutikti ant kone kiekvieno stalo. Žinoma, dažniausiai per šventes, bet, jei šiemet jį primiršote, tiks ir vakarienei.
Jaučio liežuvis su grybais
Jaučio liežuvis su grybais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Parduotuvėje įsigijus kiaulės liežuvį ir parsinešus namo, pirmiausia reikėtų jį nuplauti ir peiliu atsargiai nupjaustyti riebalus.

Kaip minima pranešime spaudai „Gero savaitgalio receptas“, gardžiausias jis su bulvių koše ir marinuotais agurkėliais.

Nevertėtų jaudintis dėl neretai dėmėtos, pilkšvos liežuvio odelės, mat išvirus liežuvį ji lengvai nusilupa, atskleisdama itin maistingą liežuvio raumenį.

Svarbiausia atkreipti dėmesį į tai, kad kiaulės liežuvis būtų nepažeistas, be jokių įpjovimų.

Liežuviui reikės:

• 2 vnt žalių kiaulės liežuvių;
• 10 česnako skiltelių;
• 2 svogūnų;
• 2 morkų;
• Kvapiųjų juodųjų pipirų;
• Lauro lapų;
• 1/5 saliero šaknies;
• 300 g žaliųjų žirnelių;
• 3 v.š. majonezo;
• Druskos, pipirų;
• 1 kg mažų bulvyčių;
• Šviežių petražolių;
• Alyvuogių aliejaus;
• Konservuotų pomidoriukų;
• Šviežių žalumynų papuošimui (žirnių daigai, laiškiniai česnakai).

Krienų-majonezo padažui reikės:

• 3 v.š. majonezo;
• 1 v.š. krienų;
• 3-4 mažų marinuotų agurkėlių;
• Šviežių petražolių;
• Druskos, pipirų (pagal skonį).

Gamyba:

Kad liežuvis būtų minkštas ir sultingas, geriausia jį palaikyti sūryme per naktį. Šį sūrymą pasidaryti visai nesunku: į puodą įpilkite apie 2 litrus vandens, dėkite apie 50 g druskos, lauro lapų, saujelę kvapiųjų ir juodųjų pipirų bei 3 sutrintas česnako skilteles.

Visą šį mišinį užvirkite ir keletą minučių pavirinkite, nuimkite nuo ugnies ir visiškai atvėsinkite. Užpilkite nuoviru gerai nuplautus liežuvius ir palikite šaltai maždaug 8 valandoms.

Kitą dieną išimkite liežuvius iš sūrymo, dėkite juos į kitą puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad pilnai juos apsemtų. Į puodą su liežuviais dėkite lauro lapus, juoduosius bei kvapiuosius pipirus, vieną svogūną, dvi morkas, pusę saliero šaknies ir viską gerai užvirinkite.

Virkite liežuvį ant labai silpnos ugnies apie 3 val. Įbedus peiliu mėsa turi būti minkštutė, jei ji kietoka, reikia dar virti. Likusį sultinį galite panaudoti barščiams ar kitai sriubai.

Svarbu: nuo liežuvio odą nulupkite jam vos pravėsus, nes po to, liežuviui atvėsus, odą teks pjauti – ji lengvai nenusilups. Nuluptą liežuvį pilnai atvėsinkite, o atšalusį pjaustykite riekelėmis.

Pasiruoškite bulvytes: dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, 7-8 traiškytas česnako skilteles, smulkintas šviežias petražoles, druską bei pipirus. Paruoštu mišiniu padenkite per pusę perpjautas bulvytes ir šaukite į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę bei kepkite apie 20 minučių.

Pasiruoškite padažą: į trintuvą dėkite majonezą, krienus bei agurkėlius. Pagardinkite šviežiomis petražolėmis, druska bei pipirais ir nestipriai sublenderiuokite.

Pasiruoškite žirnelius: konservuotus žirnelius sumaišykite su smulkiai supjaustytu svogūnu bei majonezu, pagardinkite druska bei pipirais ir viską gerai išmaišykite.

Patiekalą serviruokite didelėje lėkštėje: dėkite riekelėmis pjaustytą liežuvį, keptas bulvytes, žirnelius su majonezu, marinuotus pomidorus, krienų-majonezo padažą bei viską pagardinkite žirnių daigais ir laiškiniu česnaku. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas atskleidė: „Lidl“ dažno vartojimo prekių krepšelis – pigiausias
Reklama
Įspūdingi baldai šiuolaikinei svetainei: TOP 5 pasirinkimai