1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite išlydytą sviestą, po to palaipsniui suberkite miltus, kepimo miltelius, supilkite pieną ir išmaišykite iki vientisos masės.
2. Rabarbarus nulupkite ir supjaustykite, braškes taip pat susmulkinkite.
3. Supilkite tešlą į kepimo formą, ant viršaus sudėkite rabarbarus, braškes, apibarstyti cinamonu ir cukrumi. Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę 30-40 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C tempratūros.
- Braškes supjaustykite gabalėliais. Rabarbarus nulupkite, perpjaukite išilgai per pusę ir supjaustykite poros centimetrų dydžio gabalėliais.
- Dubenyje sumaišykite braškes, rabarbarus, rudąjį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę, citrinos sultis, kukurūzų krakmolą, cinamoną ir vanilinį cukrų. Atidėkite dubenį į šalį ir palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 10 min., kol paruoškite trupinius.
- Trupiniams dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, ryžių miltus, smulkintus migdolus, rudąjį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę, cinamoną ir žiupsnį druskos.
- Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite į dubenį su produktais trupiniams. Pirštais trinkite masę tol, kol gausite trupinius.
- Trupininį pyragą galite kepti tiek vienoje didelėje kepimo formoje (16–18 cm skersmens), tiek nedidelėse individualiose formelėse. Jei taip, padalinkite produktus į tiek dalių, kiek norite patiekti formelių.
- Braškių ir rabarbarų masę tolygiai paskleiskite ant indo (ar indelių) dugno. Ant viršaus tolygiai paskirstykite trupinių masę.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min., kol kepinio paviršius gražiai apskrus.
- Išimkite iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite ir patiekite dar šiltą su kaušeliu vanilinių ledų.
- 3 kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, supilkite aliejų.
- Dėkite miltus ir kepimo miltelius. Išmaišykite.
- Į tešlą dėkite šilauoges ir susmulkintas braškes.
- Dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
Receptą atsiuntė Ingrida P., Tauragė
1. Įkaitiname orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
2. Dubenyje sumaišome avižinius dribsnius, miltus, cinamoną, druską, kepimo miltelius, cukrų. Įmaišome aliejų.
3. Du trečdalius gautos masės sudedame į kepimo formą ir stipriai suspaudžiame.
4. Braškes supjaustome, dedame į dubenėlį, sumaišome su kukurūzų krakmolu ir cukrumi. Braškių mišinį tolygiai dedame ant masės formoje, o ant viršaus dedame likusią avižinių dribsnių masę. Stipriai suspaudžiame.
5. Dedame į orkaitę ir kepame 35 min.
6. Iškepus atvėsiname, o tada 2 val. palaikome šaldytuve.
7. Supjaustome ir ragaujame.
1. Visų pirma nedideliais gabalėliais supjaustome braškes ir rabarbarus, puode sumaišome su cukrumi bei sirupu ir paliekame pastovėti.
2. Iki labai smulkių trupinių sumalame saulėgrąžas. Dedame avižų dribsnius ir malame dar kelias minutes, kol virs miltais. Sudedame visus sausus ingredientus, dar šiek tiek pamalame.
3. Į Smulkintuvą dedame taip pat it datules, riešutų sviestą, kokosų aliejų ir malame, kol susiformuoja vientisa gana lipni masė. Jeigu ji atrodo per sausa, įpilame dar kelis šaukštus kokosų aliejaus ir įdedame kelis šaukštelius riešutų sviesto. Jei trūksta saldumo ir drėgmės, galima įdėti kelis šaukštus agavų sirupo.
4. 2/3 gautos masės dedame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir pirštais arba puodelio dugnu gerai suspaudžiame. Šiek tiek užkeliame kraštus. Pagrindas neturėtų būti labai plonas, nes kitaip subyrės. Jį dedame kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 10 minučių.
5. Kol pagrindas kepa, braškes ir rabarbarus užverdame. Kai viskas suminkštėja ir išsiskiria sultys, sumažiname kaitrą ir įmaišome gysločių luobeles. Nukeliame nuo kaitros ir paliekame pastovėti apie 10 min.
6. Uogienę tolygiai paskirstome ant iškepusio ir pravėsusio pagrindo.
7. Ant viršaus trupiname likusią dalį tešlos ir dedame kepti 20 minučių, kol visus gražiai apskrunda.
8. Iškepusį pyragą atvėsiname ir dedame porai valandų į šaldytuvą, kad geriau sustingtų ir būtų lengviau pjaustyti.
1. Kiaušinius su cukrumi gerai išplakite, kol kiaušinių masė įgaus baltą spalvą. Tada palaipsniui maišydamos berkite miltus, vanilinį cukrų, kepimo miltelius. Viską gerai išmaišykite.
2. Skardą patepkite sviestu ir supilkite tešlą. Ant tešlos viršaus uždėkite į keturias dalis supjaustytas braškes ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 1 val.
- Braškes atšildykite, iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu su ruduoju cukrumi, citrinos sultimis ir nutakuota citrinos žievele, tada pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių.
- Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, išbrinkinkite ir ištirpinkite puodelyje virš garų.
- Maskarponės sūrį išplakite su milteliniu cukrumi ir vanilės sėklomis, palengva pildami plonyte srovele įplakite braškių tyrę ir želatiną.
- Atskirame inde grietinėlę suplakite iki standumo, tada labai atsargiai kabindama šaukštu iš apačios į viršų įmaišykite ją į maskarponės ir braškių masę.
- Putėsius išdėliokite į dailius indelius ir per naktį palaikykite šaldytuve.
- Tiekite papuošusi šaldytomis uogomis ir mėtų lapeliais (nebūtinai).
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Į plaktuvą sudėkite atšaldytus smulkintus bananus, braškes ir išplakite iki vientisos masės. Jei braškės labai rūgščios, įberkite šaukštą cukraus ar įdėkite medaus. Po truputį pilkite sultis ir plakite, kol supilsite visas. Gerai atšaldykite ir tiekite papuošę braškėmis.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Iš apelsinų išspaustas sultis pilkite į nedidelį prikaistuvį, meskite į jį ir cinamono lazdelę, nuluptą gabaliuką imbiero bei išilgai perpjautą vanilės ankšties pusę.
2. Sultis užkaitinkite iki virimo. Leiskite pavirti porą minučių ir nukelkite nuo ugnies. Kai šiek tiek pravės, išimkite iš sirupo vanilės ankštį, išskobkite sėklytes ir meskite jas ir atgal į sirupą.
3. Kol sirupas „geria“ prieskonių aromatus ir toliau vėsta, pasiruoškite vaisius: nuplaukite braškes, nuskabykite lapelius ir supjaustykite ketvirčiais (jei uogos labai didelės, tada aštuntadaliais). Mango vaisių nulupkite ir supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais.
4. Supilkite visai atvėsusį ir perkoštą apelsinų sulčių sirupą į pusgilį dubenį, sudėkite ir vaisius, pabarstykite šviežiai maltais pipirais ir kiek patrintais bei suplėšytais mėtų lapeliais (kotelių nereikia).
5. Padėkite šaltai bent valandai, o prieš patiekiant darsyk gerai permaišykite.
Paprasta, bet efektinga, skanaus!
1. Visus ingredientus sudedame į elektrinio smulkintuvo indą ir labai gerai išsukame. Išpilame į dubenį.
2. Desertą galima valgyti iš karto arba palaikyti valandą šaldytuve, tuomet masė labiau sustings. Jei viso iš karto nesuvalgysite, šaldytuve skanėstą laikykite iki trijų dienų.