Jei po švenčių liko maisto, neskubėkite jo mesti lauk – išbandykite šiuos lengvus ir gardžius receptus

Lietuviai – svetinga ir vaišinga tauta, todėl nenuostabu, jog dažnuose namuose per šventes būna priruošta daug ir įvairiausių patiekalų. Nenuostabu ir tai, jog dalis tų patiekalų atgula atgal į šaldytuvą ir savo kelią užbaigia šiukšlių konteineryje, kadangi buvo šiek tiek persistengta. O maisto švaistymo statistika pasaulyje – gana šokiruojanti.
Pavasariškos brokolių ir paprikų salotos
Pavasariškos brokolių ir paprikų salotos / „Nestlé“ nuotr.

„Remiantis Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, kasmet išmetama maždaug 1,3 mlrd. tonų maisto, skirto žmonėms – tai beveik trečdalis viso pasaulyje pagaminamo maisto ir jo užtektų pamaitinti maždaug 3 mlrd. žmonių. Anot Pasaulinės sveikatos organizacijos turimų duomenų, daugiau kaip 800 mln. žmonių kenčia nuo didelio mitybos nepakankamumo, tad tokia maisto švaistymo statistika skamba ne tik šokiruojančiai, bet ir labai neatsakingai, žinant, kiek daug gėlo vandens ir kitų gamtinių išteklių reikia maisto gavybai. Tad ruošdami šventinį stalą labai gerai pagalvokite, kiek ir kokių produktų reikės, kad neprisigamintumėte per daug, o jei jau prisigaminote, neskubėkite maisto mesti lauk – geriau atraskite būdų, kaip tą maistą paversti naujais patiekalais“, – teigia „Nestlè Baltics“ maisto verslo vadovė Vilma Kapočienė.

Karolin Linamae nuotr./Vilma Kapočienė
Karolin Linamae nuotr./Vilma Kapočienė

Maisto švaistymas yra susijęs ir su klimato kaita – teigiama, kad jei maisto švaistymas būtų šalis, tai būtų trečia pasaulyje pagal šiltnamio efektą sukeliančių dujų išskyrimą. Daugiau šių dujų į aplinką išmeta tik JAV ir Kinija. Kasmet dėl maisto švaistymo ir praradimo 4,4 gigatonų šiltnamio efektą sukeliančių dujų patenka į atmosferą. Taip pat, maisto atliekos sunaudoja iki 21 proc. gėlo vandens, 19 proc. trąšų, 18 proc. dirbamos žemės skaičiuojant nuo visų maistui užauginti reikalingų sąnaudų. Tad galima tik pagalvoti, kiek daug išteklių pavyktų sutaupyti, jei per šventes žmonės neprigamintų per daug maisto arba atrastų būdų, kaip likusį maistą sunaudoti, o ne jį išmesti.

„Vienas dažniausiai namie užsiliekančių produktų per šv. Velykas būna virti kiaušiniai – kiekvienas stengiasi jų primarginti kuo daugiau, nes reikia atliepti tradiciją įduoti margučių atvykusiems svečiams. Deja, dažniausiai suvalgome vieną ar du margučius, o visi kiti - lieka toliau pintinėje laukti savo kelionės pabaigos, kuria dažnai tampa šiukšliadėžė. Vis tik ir virtus kiaušinius galima pernaudoti ir pasistengti, jog jie neprisidėtų prie ir taip itin dideliais skaičiais pasižyminčios maisto švaistymo statistikos“, – pataria maisto ekspertė V. Kapočienė.

Kviečiame išbandyti nesudėtingus receptus, kurie padės suvartoti namie užsilikusius kiaušinius ar kitus ingredientus. Tikriausiai po švenčių norėsis kažko lengvesnio, todėl galite lengvai ir improvizuotai pasigaminti gaivių salotų su savo mėgstamomis daržovėmis bei natūraliais „Thomy“ padažais – jogurtiniu, saldžiu kreminiu figų ir garstyčių, prancūziško stiliaus padažu salotoms su pomidorais ar gaiviu citrininiu padažu. Kiekvienas tikrai nesunkiai rasite savo mėgiamą skonį, kuris į gardžią visumą apjungs visas daržoves.

Siūlome pasigaminti brokolių, paprikų ir kiaušinių (kuriuos reikia suvartoti) salotas su jogurtiniu padažu. Tačiau drąsiai galite improvizuoti ir pasidaryti tokias salotas su kitokiomis daržovėmis, taip pat galite į šį receptą įdėti ir kitokių ingredientų – pažiūrėkite, ko turite virtuvėje!

Brokolių, kiaušinių ir paprikų salotos

„Nestlé“ nuotr./Pavasariškos brokolių ir paprikų salotos
„Nestlé“ nuotr./Pavasariškos brokolių ir paprikų salotos

Reikės

  • Brokolio
  • 2 kietai virtų kiaušinių
  • Paprikos
  • Vyšninių pomidoriukų
  • Ryšulėlio laiškinių česnakų
  • Česnako
  • 3 valgomųjų šaukštų Jogurtinio Thomy padažo su žolelėmis
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • 2 šaukštų skrudintų saulėgrąžų sėklų

Gaminimo eiga

Užtruksite apie 15 minučių

  • Brokolį padalykite į mažesnius žiedynus ir blanširuokite pasūdytame verdančiame vandenyje apie 3-5 minutes (brokoliai turi išlikti kieti). Kai daržovės išvirs, atvėsinkite jas po šaltu vandeniu, kad sustabdytumėte virimo procesą.
  • Pomidorus perpjaukite per pusę. Papriką supjaustykite dideliais kubeliais. Kiaušinius supjaustykite dideliais kubeliais. Išspauskite česnaką ir susmulkinkite laiškinius česnakus.
  • Brokolį, pomidorus, papriką, kiaušinius ir laiškinius česnakus sudėkite į dubenį. Sudėkite Tommy jogurtinį padažą ir pusę saulėgrąžų sėklų ir atsargiai sumaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais ir patiekite su likusiomis sėklomis.
  • Salotas galite paįvairinti įdėdami vieną iš šių ingredientų: konservuoto tuno, šoninės, kaparėlių, parmezano dribsnių. Salotos taip pat bus skanios su skrebučiais.

Grybų, svogūnų ir kiaušinių kotletai

„Nestlé“ nuotr./Grybų ir kiaušinių kotletukai
„Nestlé“ nuotr./Grybų ir kiaušinių kotletukai

Maltos mėsos kotletai su grybų įdaru yra tikra klasika. Tačiau gardus grybų įdaras puikiai tinka ir kaip pagrindas kotletams be mėsos. Iš keptų grybų kartu su svogūnais ir kietai virtais kiaušiniais lengvai suformuojami ovalūs kotletai – puikus būdas panaudoti užsilikusius po švenčių maisto produktus ir pasigaminti skanų ir maistingą patiekalą, kurio skonis – it pas mamą!

Reikės

  • 1 kiaušinio
  • 4 virtų kiaušinių (puikiai tiks likę po šv. Velykų)
  • 115 g grybų (tiks pievagrybiai)
  • Svogūno
  • Šaukšto sviesto
  • Trijų ketvirčių stiklinės džiuvėsėlių
  • 1,5 skiltelės česnako
  • Žiupsnelio druskos
  • Nepilno arbatinio šaukštelio sojos padažo
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • 2,5 šaukšto rapsų aliejaus
  • 1,5 šaukšto laiškinių česnakų

Paruošimas

Užtruksite apie 38 minutes.

  • Kietai virtus kiaušinius nulupkite ir sutarkuokite didele tarka;
  • Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite svieste, sudėkite smulkiai supjaustytus arba sutarkuotus grybus ir kepkite, kol išgaruos vanduo, atvėsinkite;
  • Į tarkuotus kiaušinius sudėkite grybus, smulkintus laiškinius česnakus, įmuškite žalią kiaušinį, įberkite 3-4 valgomuosius šaukštus džiūvėsėlių, smulkintą česnaką, sojų padažo;
  • Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų ar kitų prieskonių, gerai išmaišykite;
  • Iš masės suformuokite ovalius kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol paruduos;
  • Iškepus kotletukus padėkite ant ištiesto popierinio rankšluosčio bei pašalinkite riebalų perteklių;

Siūlome kotletukus patiekti su gardžia kremiška bulvių koše ar šviežiomis daržovių salotomis. Taip pat iš šios kotletukų masės galima pasidaryti ir įdarą bemėsiams (suvožtiniams ?)„mėsainiams“ – tuomet jums tereiks mėsainio bandelių, mėgstamų daržovių bei padažo.

Įdaryti kiaušiniai

„Nestlé“ nuotr./Įdaryti kiaušiniai
„Nestlé“ nuotr./Įdaryti kiaušiniai

Įdaryti kiaušiniai – turbūt vienas dažniausių būdų, kurių imamasi, norint sunaudoti namie po šv. Velykų užsilikusius virtus kiaušinius. Tai – visiška klasika, pavaldi improvizacijai. Tad siūlome išbandyti lengvai paruošiamą kiaušinių įdaro variantą su kumpiu. O jūs drąsiai apžiūrėkite, ko gi dar užsiliko po švenčių, ir tai paverskite kiaušinių įdaru – juo gali tapti net ir trintas avokadas su citrina.

Reikės

  • Šaukšto majonezo
  • 8 kietai virtų kiaušinių
  • Griežinėliais supjaustyto kumpio
  • Šaukšto garstyčių
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • Sultenių ar kitų žalumynų

Gaminimo eiga

Užtruksite apie 10 minučių.

  • Kiaušinius kietai išvirkite ir atvėsusius nulupkite (arba tiesiog nulupkite namie jau esančius margučius.
  • Nupjaukite kiaušinių viršų, atsargiai išimkite trynius.
  • Supjaustykite kumpį mažais kubeliais, susmulkinkite sultenes (ar kitus žalumynus) ir sutrinkite trynius. Viską sumaišykite su majonezu ir garstyčiomis, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
  • Pasiruoštu įdaru užpildykite likusius kiaušinių baltymus.
  • Kiaušinius papuoškite žalumynais.
  • Patariame patiekti ant salotų lapų ar kartu su šviežiomis ir gaiviomis daržovėmis.

Šviesios, tvarios ir gardžios Šv. Velykų šventės! Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų