Šį kartą tebūnie guliašas – jautienos, paukštienos ar žuvies. Ruoškite atsipalaidavę, fantazuokite, pridėkite ingredientų pagal skonį, kai ką išimkite arba pakeiskite kitu prieskoniu. Turėsite savo originalų guliašo paruošimo būdą. Štai jums idėjų šūsnelis:
1. Jautieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, įtrinkite jautienos prieskoniais, pipirais, pagal skonį pasūdykite.
2. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite karštuose riebaluose, tada sudėkite mėsą ir iš visų pusių gerai apkepkite.
3. Kai mėsa pasidarys dailiai gelsva, į keptuvę sumeskite smulkintus porus, gabalėliais pjaustytą papriką, išvalytą ir smulkintą aitriąją papriką ir viską dar apie 4 min. patroškinkite. Tada pilkite pomidorus, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 20 minučių.
4. Tiekite su šviežiais raudonėliais.
5. Guliašą galite gardinti grietine.
Atkreipkite dėmesį:
- Daržoves galite pasirinkti kokias norite, tačiau žalios spalvos paprika šiam receptui yra būtina.
- Padažo tirštumą reguliuokite skysčio kiekiu - jei padažas pasirodytų per tirštas, įpilkite dar šiek tiek vandens.
Ruošimo eiga:
- Sojos kubelius užpilkite nurodytu kiekiu vandens, pasūdykite 0,5 šaukštelio druskos ir užkaiskite. Virkite 5-7 minutes, nukaiskite ir nukoškite. Kubelių nuoviro neišpilkite - jo prireiks padažui ruošti.
- Pomidorą panardinkite minutei-dviem į verdantį vandenį, perliekite šaltu vandeniu, nunerkite odelę ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Gilioje didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Į įkaitusį aliejų suberkite kmynus arba kmyninį kuminą, aitriąją papriką ir skrudinkite keliolika sekundžių kol kmynai patamsės. Suberkite asafetidą ir saldžiosios paprikos miltelius.
- Dar po keliolikos sekundžių sudėkite morkas, paprikas, šparagines pupeles ir gerai išmaišykite. Sumažinkite ugnį, keptuvę uždenkite, troškinkite daržoves apie 7-10 minučių. Troškindami kartkartėmis pamaišykite. Suberkite sojų kubelius.Viską išmaišykite ir kepkite, kol lengvai apskrus. Suberkite miltus. Kepkite turinį nuolat maišydami, kol miltai tolygiai padengs daržoves ir miltai pradės tamsėti.
- Po kelių minučių sudėkite pomidorus. Kepkite maišydami, kol pomidorai išsileis. Supilkite sojos kubelių nuovirą, pasūdykite ir suberkite cukrų bei džiovintas petražoles. Padažas akimirksniu sutirštės.
- Keptuvę uždenkite ir troškinkite guliašą dar kelias minutes. Nukaiskite, kai daržovės visiškai suminkštės. Pabarstykite smulkiai sukapotais krapais. Patiekite dar karštą su virtomis bulvėmis arba kitokiu mėgstamu garnyru bei salotomis. Guliašą galite pagardinti šaukšteliu grietinės.
Receptas iš tinklaraščio JOGOS MITYBA
- Mėsą nuplaukite, nupjaustykite plėves, išpjaukite kaulus ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejaus, dėkite mėsą ir ant stiprios ugnies pamaišydami kepkite 15–20 minučių.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais. Nuplaukite ir stambiai sutarkuokite pomidorus.
- Iškeptą mėsą sukrėskite į stiklainius, o į keptuvę su likusiais riebalais suberkite svogūnus ir kepkite iki geltonumo.
- Kitoje sausoje keptuvėje minutę pakepkite miltų ir suberkite ant svogūnų. Išmaišykite ir supilkite tarkuotus pomidorus, suberkite pipirus, druską, laurų lapelius, įpilkite pusę stiklinės vandens.
- Viską gerai išmaišykite ir troškinkite dešimt minučių vis pamaišydami. Karštą masę supilkite ant mėsos stiklainiuose, palikdami apie centimetrą iki viršaus.
- Stiklainius pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su labai karštu gerai pasūdytu vandeniu ir kaitinkite 80–90 minučių.
- Sandariai užsukite dangtelius ir palikite atvėsti kambario temperatūroje. Kai stiklainiai atvės, švariai nuplaukite nuo jų druskos nuosėdas.
- Konservus laikykite kambario temperatūroje dvi savaites. Tuomet išneškite į vėsią ir tamsią patalpą.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Svogūną, česnaką ir pankolį susmulkinkite, papriką supjaustykite juostelėmis. Viską suberkite į storadugnį puodą su įkaitintu aliejumi ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes.
2. Padidinkite ugnį, sudėkite pomidorus, supilkite vyną. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Kai užvirs, sumažinkite liepsną ir neuždengę troškinkite 7 minutes.
3. Sudėkite žuvies filė ir troškinkite dar 5 minutes. Suberkite alyvuoges, krevetes ir troškinkite dar apie 1–2 minutes, kol krevetės sušils. Prieš tiekdami pabarstykite petražolėmis.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Mėsą supjaustykite 2,5 cm dydžio kubeliais ir keptuvėje įkaitintame aliejuje kepkite maždaug 10 min. Sudėkite sukapotą svogūną ir kepkite dar 5 min.
2. Supilkiite pomidorų sultis, įberkite maltos saldžiosios paprikos, uždenkite ir troškinkite1 val.
3. Sudėkite nuskustas bulves, vėl uždenkite ir dar 30 min. palaikykite ant ugnies.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir lengvai apkepinkite pusžiedžiais pjaustytą svogūną, kapotą česnaką, griežinėliais pjaustytą morką.
2. Mėsą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, apvoliokite miltuose ir taip pat sumeskite į puodą. Kepinkite apie 5 min. ir užpilkite sultiniu, pasūdykite.
3. Į puodą įmeskite lauro lapelius, pipirų grūdelius, suberkite paprikų miltelius ir troškinkite maždaug valandą arba kol mėsa taps minkšta. Paprikas ir bulves supjaustykite nemažais kubeliais, suberkite į guliašą ir patroškinkite dar apie dvidešimt minučių, įmaišykite pomidorų pastą, paskaninkite pipirais. Patiekiant papuoškite petražolėmis.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite faršą ir kepkite 5 minutes, įberkite druskos ir pipirų. Susmulkinkite paprikas, svogūną ir česnaką.
- Iškepusią mėsą sudėkite į dubenėlį, o į keptuvę suberkite paprikas, svogūnus ir česnakus. Paeiliui smulkinkite ir į keptuvę berkite grybus ir cukiniją. Pagardinkite bazilikais, uždenkite ir troškinkite 2–3 minutes. Įberkite maltos paprikos, išmaišykite ir paragaukite: jei dar reikia, įberkite druskos ir pipirų. Sudėkite pakepintą maltą mėsą ir trintus pomidorus. Gerai išmaišykite, sumažinkite ugnį ir troškinkite dar 15 minučių, dažnai maišydami, kad neprisviltų. Maltos mėsos guliašą tiekite su pita.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Morkas, salierų lapkočius ir svogūnų laiškus nuvalykite, nuplaukite ir smulkiai supjaustykite.
2.Keptuvėje išlydykite riebalus, sudėkite gabaliukais pjaustytą mėsą ir gerai apkepinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Sudėkite morkas, salierus, svogūnų laiškus ir kepinkite 2 minutes. Įmaišykite pomidorų pastą, laurų lapelį, čiobrelius ir kadagių uogas.
3.Supilkite 400 ml vyno ir uždengę troškinkite apie 40 minučių. Jei reikia, dar įpilkite vyno. Grybus nuvalykite ir supjaustykite riekelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite grybus ir kepinkite 3–4 minutes.
4.Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Sudėkite sviestą, petražoles ir kaitinkite, kol sviestas išsilydys. Į lėkštes dėkite guliašo, ant viršaus – keptų grybų. Tiekite su bulvių koše.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Storadugniame puode įkaitinkite sviestą ir apkepkite nedideliais gabalėliais pjaustytą mėsą bei smulkintus svogūnus.
2.Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais (norint, kad būtų aštriau, galima įberti aitriosios paprikos). Sudėkite skiltelėmis pjaustytus pomidorus, juostelėmis – paprikas, grūstą česnaką ir čiobrelius.
3.Viską užpilkite nedideliu kiekiu vandens (arba sultinio), pasūdykite, uždenkite ir troškinkite, kol mėsa bus beveik minkšta. Supilkite likusį vandenį ir sudėkite kubeliais pjaustytas bulves.
4.Virkite, kol mėsa ir daržovės bus išvirusios. Sriubą tiekite pabarstytą maltais juodaisiais pipirais ir smulkintomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Obuolį nulupkite, perpjaukite, išimkite sėklalizdį ir supjaustykite. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite. Į storadugnį puodą įpilkite aliejaus ir kelias minutes pakepkite svogūnus bei mairūnus.
- Sudėkite kopūstus, obuolio gabaliukus, supilkite karštą sultinį ir užvirkite. Uždengę ant mažos ugnies virkite 20 minučių. Sudėkite tarkuotą bulvę, užvirkite. Įmaišykite grietinę, pagardinkite druska, pipirais.
- Kalakutienos filė supjaustykite 2 centimetrų kubeliais. Paprikas perpjaukite pusiau, išvalykite sėklas ir supjaustykite šiaudeliais. Kalakutienos kubelius ir paprikos šiaudelius 5–6 minutes kepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais, malta paprika.
- Sudėkite į puodą su kopūstais ir visą mišinį troškinkite dar 5–6 minutes. Pabarstykite petražolėmis, galima pagardinti grietine.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Mėsą susmulkinkite kaip šašlykams. Į pusę litro virinto šalto vandens įpilkite 2 šaukštus obuolių acto, 2 šaukštus citrinos sulčių, po žiupsnelį pipirų ir laurų lapelių, šaukštą druskos. Šiuo tirpalu užpilkite mėsą. Dar įdėkite į kelias dalis perpjautą svogūną ir palikite kelioms valandoms.
2. Marinatą nupilkite, svogūną išmeskite, mėsą pakepinkite sausoje keptuvėje. Keptuvėje susidariusį skystį, pikite į dubenėlį.
3. Kai mėsa apdžius, įpilkite į keptuvę šlakelį aliejaus, ant mėsos užberkite šaukštą miltų, išmaišykite ir kepkite, kol lengvai apskrus. Tuomet sudėkite 2 susmulkintus svogūnus. Jei svyla, įpilkite nupilto skysčio.
4. Kol svogūnai ant lėtos ugnies troškinsis su mėsa, supjaustykite paprikas ir taip pat suberkite į keptuvę.
5. Iš grietinės, majonezo ir 200 ml drungno vandens (kuriame ištirpinote vištienos sultinio kubelį) paruoškite padažą. Jį užpilkite ant mėsos. Teliks pagardinti aromatingais prieskoniais - petražolėmis, bazilikais, čiobreliais, paprikų milteliais (jei patinka) ir džiovintomis aitriosiomis paprikomis.
6. Guliašą, vis pamaišydama, kepkite dangčiu uždengtoje keptuvėje apie 20 min.
Skanu su bulvėmis. Tinka ir su ryžiais, šviežių daržovių salotomis.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
- Išpjovą supjaustykite stambiais gabalais, gardinkite druska bei pipirais.
- Apkepkite iš abiejų pusių ant labai stiprios ugnies.
- Porus stambiai supjaustykite ir apkepkite su sviestu. Pipirus supjaustykite.
- Į karščiui atsparų indą sudėkite kiaulieną, poras, paprikas. Gardinkite druska, pipirais bei prieskoniais.
- Įpilkite sviesto, kuriame kepėte porus, įpilkite stiklinę vandens ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 30 min , uždarius dangčiu.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Kristina