Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jokio švaistymo: receptai, padėsiantys sunaudoti bulvių košės likučius

Visiems pasitaiko paruošti daugiau maisto, nei šeima ar draugų kompanija pajėgia vienu kartu suvalgyti. Tačiau būtų labai švaistūniška ir net nešiuolaikiška to dar tinkamo maisto lengva ranka atsikratyti. Siūlome kelis receptus tiems, kam liko bulvių košės – ją galima puikiai panaudoti naujiems patiekalams.
Apkepas su bulvių koše
Apkepas su bulvių koše / Vida Press nuotr.
Piemenėlių pyragas
Receptas: Piemenėlių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.0 / 159
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (bulvių sluoksniui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (bulvių sluoksniui ir 50 g faršo sluoksniui)
Pienas: 125.00 ml (bulvių sluoksniui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (bulvių ir faršo sluoksniui)
Faršas: 500.00 g (jautienos, faršo sluoksniui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (faršo sluoksniui)
Morkos: 1.00 vnt. (faršo sluoksniui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli, faršo sluoksniui)
Šaldyti žirneliai: 100.00 g (faršo sluoksniui)
Jautienos sultinys: 200.00 ml (faršo sluoksniui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų, faršo sluoksniui)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (džiovintų, faršo sluoksniui)
Miltai: 2.00 valg. š. (faršo sluoksniui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų, faršo sluoksniui)
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, išvirkite pasūdytame vandenyje, sugruskite su karštu pienu ir sviestu.

2. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūnus. Nuskuskite morką, supjaustykite šiaudeliais.

3. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, trumpai pakepinkite svogūnus ir morkas, sudėkite faršą, petražoles ir čiobrelius. Nuolat maišydama kepkite faršą, kol išgaruos beveik visas skystis. Supilkite sultinį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir vis pamaišydama virkite troškinkite apie 20 min. Pabaigoje įmaišykite atšildytus žirnelius.

4. Kitoje keptuvėje išlydykite sviestą, įmaišykite miltus. Šį mišinį sukrėskite į mėsos troškinį, gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Kai mėsos troškinys sutirštės, nukaiskite keptuvę nuo viryklės.

5. Stiklinį ar keraminį kepimo indą patepkite sviestu, sudėkite mėsos troškinį, tolygiai paskirstykite, ant viršaus sukrėskite bulvių košę.

6. Pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite, kol paviršius gražiai apskrus – apie 20 min.

Kulinaro patarimas. Bulvių košę galite pagardinti šviežiai tarkuotu muskato riešutu. Ant viršaus užberti tarkuoto sūrio. „Piemenėlių pyragą“ tiekite su savose sultyse konservuotais pomidorais arba marinuotais agurkėliais.  

Suskleisti
Žemaičių blynai su daržovėmis
Receptas: Žemaičių blynai su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 35
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (virtos)
Miltai: 1.00 st.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Morkos: 1.00 vnt.
Moliūgai: 200.00 g
Petražolės: 1.00 arbat. š. (šakelė žalių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Virtas bulves sutrinkite, įberkite petražolių, pasūdykite, jei reikia, ir suminkykite su miltais.

2. Aliejuje pakepinkite svogūną, po kelių minučių suverskite tarkuotą morką, dar po kokių 5 min. tarkuotą moliūgą.

3. Įberkite po žiupsnelį prieskonių, pagal skonį druskos ir troškinkite, kol suminkštės.

4. Formuokite blynus su daržovių įdaru ir kepkite aliejuje. Tinka su grietine.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Bulviniai  pyragėliai  su špinatais
Receptas: Bulviniai pyragėliai su špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 63
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 400.00 g (kvietiniai)
Druska: 1.00 arbat. š.
Špinatai: 250.00 g (įdarui)
Sviestas: 3.00 valg. š. (įdarui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (įdarui)
Fetos sūris: 150.00 g (įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

1. Bulves švariai nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite, atvėsinkite, nulupkite ir sumalkite mėsmale.

2. Dubenyje į bulvių masę įmuškite kiaušinius, supilkite miltus, pasūdykite ir užminkykite tešlą. Jei tešla skystoka – dar įberkite miltų.

3. Špinatus perliekite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite sietelyje ir smulkiai supjaustykite.

4. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite smulkiai sukapotas česnako skilteles.

5. Sukrėskite špinatus ir dar truputį pakepkite.

6. Tuomet sudėkite šakute sutrintą fetą, pasūdykite, pagardinkite maltu muskatu ir atsargiai išmaišykite.

7. Tešlą kočiokite ant miltais pabarstytos lentos, formele išspauskite skritulius. Ant kiekvieno jų uždėkite špinatų įdaro, perlenkite per pusę ir gerai apspauskite kraštus.

8. Pyragėlius aptepkite lydytu sviestu, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 20 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje. 

Pyragėlius skaniausia valgyti karštus.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Suskleisti
Aštrus bulvių vyniotinis
Receptas: Aštrus bulvių vyniotinis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kokosų drožlės: 2.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Imbieras: 2.00 arbat. š. (tarkuoto)
Pipirai: 1.00 vnt. (nedidelio čili)
Kalendros: 1.00 valg. š. (šviežios - susmulkintos)
Druska: 1.00 arbat. š. (1,5)
Miltai: 200.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (0,25 čili)
Sviestas: 2.00 arbat. š. (ištirpinto)
Vanduo: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia pasigaminkite įdarą: bulves išvirkite, nulupkite, sutrinkite su kokosu, sezamo sėklomis, cukrumi, imbieru, smulkintu čili pipiru, kalendra ir druska.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, maltus čili pipirus, sviestą. Lėtai pilkite vandenį, maišykite, kol susiformuos tešla.
  3. Tada ją gerai išminkykite, ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite poros mm storio stačiakampį, ant jo tolygiai paskleiskite jau pasiruoštą atšalusį įdarą, susukite vyniotinį.
  4. Supjaustykite jį ~1 cm storio gabalėliais.Šiek tiek suplokite juos.
  5. Keptuvėj įkaitinkite aliejų, kepkite jame ritinėlius po porą minučių iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.

Receptą atsiuntė Rita D.

Suskleisti
Švilpikai
Receptas: Švilpikai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 550
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt. (6 - 7)
Miltai: 140.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis arba du maži)
Druska: 2.00 žiupsnelis (švilpikams ir padažui)
Varškė: 1.00 vnt. (pusės puodelio - padažui)
Pienas: 125.00 ml (padažui)
Kiauliena: 125.00 g (šoninės - padažui)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (padažui)
Krapai: 1.00 sauja (padažui)
Kaip gaminti
  1. Bulves su lupenomis gerai nuplaukite, sudėkite į vidutinio dydžio puodą, užpilkite vandeniu, įberkite žiupsnį druskos.
  2. Išvirkite. Išvirusias bulves nulupkite ir sumalkite mėsmale ar sutrinkite trintuve. Sutrintas bulves sumaišykite su miltais, kiaušiniais ir žiupsniu druskos.
  3. Suminkykite tešlą. Iš tešlos suformuokite volelį, šiek tiek jį suplokite ir supjaustykite įstrižais rombeliais.
  4. Sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
  5. Paviršių aptepkite plaktu kiaušiniu.
  6. Kepkite iki 160 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol gražiai apskrus.
  7. Kol švilpikai kepa, paruoškite padažą.
  8. Kiaulienos šoninę supjaustykite nedideliais gabalėliais ir pakepinkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.
  9. Nuimkite nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti. Varškę sudėkite į dubenėlį.
  10. Trinkite, palaipsniui pildami pieną, kol gausite vientisą masę.
  11. Į varškę suberkite šoninės gabalėlius, pjaustytus svogūnų laiškus ir krapus.
  12. Pagardinkite druska pagal skonį ir išmaišykite.
  13. Iškepusius švilpikus patiekite su padažu. Skanaus!
Suskleisti
Bulvių košės kotletukai
Receptas: Bulvių košės kotletukai
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 174
Receptas
Ingredientai
Bulvių košė: 375.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto fermentinio)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (arba miltų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšelis - kotletams ir patiekimui)
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis - kotletams ir patiekimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Aliejus: 20.00 ml (kepimui)
Grietinė: 50.00 g (patiekimui)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių košę, kiaušinį, tarkuotą fermentinį sūrį, džiūvėsėlius (arba miltus), smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, kapotus krapus, druską ir pipirus.
  2. Jei matote, kad masė per tiršta, įmuškite dar vieną kiaušinį arba įdėkite šaukštą grietinės. Jei matote, kad masė per skysta, įberkite daugiau džiūvėsėlių arba miltų.
  3. Paruoštą masę padalinkite į maždaug 12–15 lygių dalių. Iš kiekvienos jų drėgnais delnais suformuokite kamuoliuką ir suplokite juos į plokščius taisyklingus kotletukus.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepkite suformuotus kotletukus iš abiejų pusių po porą minučių, kol gražiai apskrus.
  5. Iškepusius perkelkite ant popierinių rankšluosčių ir nusausinkite aliejų.
  6. Iškepusius bulvių košės kotletukus patiekite šiltus, su grietine ir smulkintais krapais ar svogūnų laiškais.
Suskleisti
Bulvių ir varškės spurgos
Receptas: Bulvių ir varškės spurgos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 198
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Varškė: 200.00 g
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - spurgoms apvolioti)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (maltų - pagal poreikį)
Aliejus: 150.00 ml (kepimui - pagal poreikį)
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite, atvėsinkite ir sumalkite arba sugrūskite iki vientisos masės.
  2. Į bulvių masę sukrėskite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, kepimo miltelius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite muskatu.
  3. Gruzdintuvėje ar nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų (jo pilkite tiek, kad apsemtų spurgas).
  4. Formuokite norimo dydžio apvalias spurgas, apvoliokite jas kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir leiskite į verdantį aliejų.
  5. Iškepusias iškart dėkite ant popierinės servetėlės ir nusausinkite aliejų.
  6. Šias spurgas skanu valgyti su šviežių daržovių salotomis. Puikiai tinka su įvairiais padažais.
Padažą pagal savo skonį galite išsirinkti ČIA.
Suskleisti
Švilpikai kitaip
Receptas: Kitokie švilpikai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 23
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 800.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelio - plakto)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (malto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Miltai: 300.00 ml
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuplaukite ir išvirkite su lupenomis.
  2. Atvėsinkite ir nulupkite.
  3. Sumalkite ir įmaišykite druską, muskatą bei paplaktą kiaušinį.
  4. Suberkite pusę miltų, kepimo miltelius ir šlakelį aliejaus, viską išmaišykite.
  5. Suberkite likusius miltus ir suminkykite gana lipnią tešlą.
  6. Drėgnomis rankomis formuokite kamuoliukus ir dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi.
  7. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 210 laipsnių, kol bulvinukai tolygiai paruduoja. Valgykite karštus.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Virtinukai su bulvėmis
Receptas: Virtinukai su bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 114
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (Tešlai)
Pienas: 125.00 ml (Tešlai; arba vandens)
Miltai: 500.00 g (Tešlai)
Bulvės: 400.00 g (Įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Įdarui)
Grietinė: 1.00 valg. š. (Įdarui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Įdarui)
Druska: 1.00 arbat. š. (Tešlai ir įdarui; žiupsnelis)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (Įdarui; žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Įdarui; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Iš nurodytų produktų užminkykite tešlą. Jei tešla per kieta, įpilkite daugiau vandens. Minkykite, kol tešla pasidarys tampri. Apibarstykite miltais, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30–40 minučių pastovėti.

2. Bulves nulupkite, išvirkite pasūdytame vandenyje ir sutrinkite su grietine. Keptuvėje įkaitintuose riebaluose pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Sudėkite kepintus svogūnus į bulvių košę, įberkite pipirų, druskos ir muskato, gerai išmaišykite.

3. Iškočiokite ploną tešlos lakštą, miltuota stikline išspauskite apskritimus, dėkite ant tešlos blynelio šaukštelį įdaro, sulenkite perpus, kraštus užspauskite.

4. Paruoštus virtinius dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite, kol iškils į paviršių. Virtinius išgriebkite kiaurasamčiu, leiskite nusivarvėti. Tiekite karštus su sviestu, grietine arba spirgučių ir svogūnų padažu.

Suskleisti
Bulvių virtinukai su Pesto padažu
Receptas: Bulvių virtinukai su „Pesto“ padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
2.8 / 14
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 2.00 st. (1-2)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pesto padažas: 6.00 valg. š. (4-6)
Bazilikai: 5.00 g (lapeliai)
Kaip gaminti

1. Bulves su lupenomis išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir sumalkite.

2. Kiaušinį išplakite ir supilkite į bulves, įberkite nepilną stiklinę miltų, gerai išmaišykite. Pradėkite minkyti ir berkite tiek miltų, kol tešla beveik nelips prie rankų (tačiau vis dar bus drėgna). Tikslus miltų kiekis labai priklauso nuo bulvėse esančio krakmolo, kokio kietumo virtinius mėgstate.

3. Tešlą padalykite į keturias dalis. Pabarstykite stalą miltais. Paimkite vieną iš gabalėlių ir tarp delnų pradėkite kočioti formuodami pailgą dešrelę. Peiliu supjaustykite ją 2 centimetrų ilgio gabaliukais.

4. Virtinukus galite daryti įvairių formų, bet jei skubate, paviršiuje šakutės dantukais tiesiog įspauskite kelis griovelius.

5. Užvirkite 2–3 litrus vandens ir pasūdykite. Virtinukus virkite porcijomis – ne daugiau kaip 30 vienetų vienu metu (kad neištižtų ir greičiau išvirtų).

6. Kai virtinukiai iškils į vandens paviršių, virkite dar 3–4 minutes. Išgriebkite kiaurasamčiu, nuvarvinkite, dėkite į lėkštę, užpilkite „Pesto“ padažo ir išmaišykite. Galite apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Pabarstykite bazilikų lapeliais ir tuoj pat tiekite į stalą.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Bulviniai virtiniai su aguonomis
Receptas: Bulviniai virtiniai su aguonomis
5 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 200.00 g (virtų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralaus)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Miltai: 1.00 sauja
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aguonos: 1.00 st. (maltų)
Obuoliai: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Sviestas: 3.00 valg. š.
Sutirštintas pienas: 3.00 valg. š. (saldinto)
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia paruoškite tešlą: bulves sugrūskite mediniu grūstuvu, sumaišykite su jogurtu, miltais, įmaišykite plaktą trynį, žiupsnelį druskos, cukrų ir viską gerai išsukite iki tirštos masės.
  2. Jei tokia neišeina, įberkite miltų. Obuolius nuplaukite, nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
  3. Apiberkite cukrumi ir pakepinkite šaukšte sviesto.
  4. Sumaišykite su grietinėle ir pakaitinkite iki tirštos košės. Ant miltais pabarstyto stalo iš bulvių formuokite pailgus kukulius, į vidų krėskite po šaukštą obuolių, dailiai užlankstykite ir meskite į verdantį vandenį.
  5. Virkite, kol virtinukai iškils. Išgriebkite, nusausinkite, apkepkite svieste ir patiekite su sutirštintu pienu sumaišytomis maltomis aguonomis.
Suskleisti
Itališki bulvių virtinukai „Gnocchi“ su namine pomidorų pasta
Receptas: Itališki bulvių virtinukai „Gnocchi“ su namine pomidorų pasta
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 49
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (virtų - virtinukams)
Miltai: 250.00 g (virtinukams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (virtinukams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (virtinukams ir pomidorų pastai)
Pomidorai: 3.00 vnt. (pomidorų pastai)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis - pomidorų pastai)
Bazilikai: 1.00 vnt. (sauja šviežių - pomidorų pastai)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pomidorų pastai)
Kaip gaminti
  1. Bulves sutrinkite, sumaišykite su kiaušiniu ir druska, po truputį įminkykite miltus. Jei tešla gaunasi skystoka, galite įdėti daugiau miltų.
  2. Iš tešlos padarykite ploną ritinėlį ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Virtinukus palikite ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus ~10 minučių.
  3. Virtinukus sudėkite į verdantį vandenį ir ~3–4 minutes virkite kol pakils į paviršių. (Tik svarbu juos virti atskiromis porcijomis, po nedaug, kad jie nesuliptų.)

Ruošiame pomidorų pastą:

  1. Pomidus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nuo jų nulupkite odelę.
  2. Svogūnus supjaustykite ir apkepkite, sudėkite supjaustytus pomidorus, viską porą minučių pašildykite, pagardinkite bazilikais, druska ir pipirais.
  3. Viską sutrinkite elektriniu trintuvu ir dar porą minučių pašildykite.
  4. Virtinukus sudėkite į keptuvę, užpilkite padažu ir šiek tiek pašildykite.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?