Julija Vosylė ant pusryčių stalo ragina pasikviesti pieno produktus – tai sveika, gardu, o derinant skirtingus produktus galima sukurti begalę puikių receptų: nuo saldžių iki sūrių. Pati Julija pasakoja, kad jos maisto racionas be pieno produktų neapsieina.
„Pieno produktų, ypač šviežio pieno, mano šaldytuve galima rasti visuomet. Pieno produktus dažnai renkuosi gamindama įvairius patiekalus, taip pat valgau grynus. Jei reikėtų rinkti dažniausiai vartojamus, tai būtų sviestas ir kefyras“, – pasakoja ji.
Julija juokiasi, kad vienas jos įprotis netgi kelia šypseną artimiesiems: „Kefyras net patapęs mano firminiu užkandžiu automobilyje. Artimiausi man žmonės šitą faktą žino ir nieko nebestebina kai salone prie vairuotojo sėdynės pamato kefyro pakelį. Taip pat mėgstu jogurtą ir varškę, nes kaipgi šalti rudens sekmadienio rytai be varškėtukų?“
Varškėtukai, beje, ir bus vienas iš Julijos išrinktų pusryčių patiekalų, mat tai – nesenstanti klasika. „Išrinkau tris pusryčių patiekalus, kurie turi skirtingą charakterį, bet tuo pačiu yra jaukūs ir rudeniški“, – šypteli pašnekovė.
Taigi pirmasis receptas – firminiai Julijos varškėtukai, kurie, tikime, nepaliks abejingų. „Būtinai norėjau pasidalinti savo legendiniu orkaitės varškėtukų receptu, kuris ypatingas tuo, jog yra gausūs baltymais iš kiaušinių bei varškės bei turi nedidelį miltų kiekį, t.y. varškėtukai gaunasi išties varškiniai. Aptepus juos alyvuogių aliejumi, orkaitė suformuoja tvirtą išorinę plutelę, o vidus lieka purus ir su aiškiai jaučiama varškės tekstūra. Patiekiant galima rinktis arba saldų variantą su saldintomis uogomis, uogienėmis, arba tiems, kas nemėgsta saldžiai – patiekti tik su trupučiu grietinės“, – pasakoja J.Vosylė.
Na, o kada geriausia valgyti blynus, jeigu ne pusryčiams? Julija šypteli, kad vienas „slaptas“ ingredientas blynus pavers dangiško skonio kąsneliais.
„Šis receptas puikiai tinka lėtiems savaitgalio rytams – tai amerikietiško stiliaus purūs kefyro blyneliai. Man asmeniškai skaniausia juos patiekti su klevų sirupu ir traškia šonine. Lietuviams toks derinys gali skambėti keistokai, tačiau labai rekomenduoju išbandyti, nes šiuo atveju amerikiečiai tikrai žino ką daro. Tai tikras pasilepinimo maistas“, – patikina ji.
Receptų trejetuką užbaigia sūrus variantas – paprastas, greitas, bet maistingas ir gardus.
„Sūriam variantui paruošiau sumuštinį su „VILVI cream cheese“, suteptą ant raugu kildintos duonos ir sluoksniuotą su daug daržovių, kad būtų maistingas, gausus skaidulomis bei draugiškas žarnynui“, – sako Julija.
Gero recepto paslaptis – kokybiški produktai
Ar atspėtum kas dar sieja šiuos tris patiekalus be to, jog visus juos galima skanauti pusryčiams? Be abejonės – tai VILVI šviežio pieno produktai atsinaujinusiomis pakuotėmis!
Žemiau rasite tris skanias idėjas pusryčiams, kurioms panaudoti mėgstami VILVI produktai – tai orkaitėje kepti varškėtukai, purūs blynai su VILVI kefyru ir daugiasluoksnis raugo duonos sumuštinis su „VILVI cream cheese.“
Orkaitėje kepti varškėtukai – 2 porcijos
Ingredientai:
- 360 g 9 % varškės
- 1 kiaušinio
- 1 šaukšto nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 50 g kvietinių miltų
- 2 Šaukštų pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
- Kelių žiupsnių jūros druskos
Patiekti:
- Grietinės
- Trintų uogų arba uogienės
Sumaišyti varškėtukų ingredientus. Rankomis formuoti varškėtukus. Aptepti aliejumi ir dėti į 160 C (su vėju) orkaitę maždaug 20-30 min., kol paviršius paruduos.
Purūs kefyro blynai – 1 porcija
Ingredientai:
- 1 vidutinio dydžio kiaušinio
- 1 stiklinės (250ml) kefyro
- 2 šaukštai išlydyto sviesto arba neutralaus skonio aliejaus
- 100 g šviesių kviečių arba 110 g speltų miltų
- 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
- 1/2 šaukštelio sodos
- dosnaus žiupsnio jūros druskos
Patiekti:
- klevų sirupo
- traškios šoninės (nebūtina)
- mažo gabalėlio sviesto
Išplak kiaušinį iki purumo, įmaišyk kefyrą ir 2 šaukštus aliejaus arba ištirpdyto sviesto. Nusijok miltus.
Atskirai sumaišyk 100 g kviečių arba 110 g speltų miltų su 1/2 šaukštelio kepimo miltelių ir 1/2 šaukštelio sodos.
Atsargiai miltų masę įmaišyk į šlapius ingredientus. Maišyk tik tiek, kol nebesimatys sausų miltų (masė turėtų likti grubi, maždaug grietinės tirštumo). Svarbu nepermaišyti, antraip blynai gausis kieti. Jei matai, jog tešla skystoka, papildomai įmaišyk šaukštą miltų.
Daugiasluoksnis raugo duonos sumuštinis
Ingredientai:
- raugo duona
- juodieji arba lašišinių žuvų ikrai
- pomidorai
- agurkai
- svogūnų laiškai
- Vilvi varškės užtepėlė: saulėje dž. pomidorų užtepėlė
Sluoksniuoti ingredientus tarp dviejų raugo duonos riekių ir iškart patiekti.
Skanaus!