Pasak jos, nors „Babka“ iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti sudėtinga užduotis, tačiau iš tiesų su ja susitvarkyti galėtų kiekvienas pyragų kepėjas. Suteikia vilties, tiesa? Tad nieko nelaukime ir eikime kepti!
Babkos sviestinę tešlą galima suminkyti ir rankomis, o sudėtingiausias etapas, kuris suteikia daugiau džiaugsmo nei nuogąstavimų, bus ją suvynioti, perpjauti perpus ir gautas dvi dalis susukti. Nesvarbu ar tešlą suvyniosite kruopščiai, ar grubiau, ji vis tiek kepdama išsipūs į dailią pynę.
„Tokiam ypatingam kepiniui siūlau rinktis tik kokybiškus ingredientus, kurie užtikrins purią tešlos struktūrą bei išraiškingą skonį. „Babką“ gaminau su DVARO pieno produktais, kuriais aš mėgaujuosi dar nuo tada, kai augau su šeima. Susimąsčiau, jog malsu būtų sužinoti, kiek „DVARO“ sviesto pakelių per savo gyvenimą jau esu suvartojusi. Šia „Pieno žvaigždžių“ linija neteko nusivilti, jų kokybė nepriekaištinga“, – prisipažįsta „Kitchen Julie“ autorė.
1 pynė (25x10 cm)
Laikas: 2h 30 min. + 10h tešlos šaldymui
Sviestinei tešlai reikės:
- 70 g nesūdyto DVARO sviesto,
- 90 ml DVARO pieno 2% arba 3,5% rieb. (jei negalite vartoti pieno, rinkitės belaktozę alternatyvą),
- 50 g nerafinuoto cukranendrių cukraus,
- 350 g šviesių speltų arba kviečių miltų,
- 2 vid. dydžio kiaušinių,
- 2 arb. š. sausų mielių,
- ½ arb. š. jūros druskos.
Įdarui reikės:
- 80 g nesūdyto DVARO sviesto,
- 90 g nerafinuoto cukranendrių cukraus,
- 5 arb. š. cinamono,
- 50 g sūdytų ir kepintų pistacijų branduolių (svoris be kevalų).
Aptepimui reikės:
- 3 valg. š. vandens,
- 2 valg. š. nerafinuoto cukranendrių cukraus arba klevų sirupo.
Gaminimas:
- Iš vakaro arba ryte pasiruoškite sviestinę brioche tešlą. DVARO pieną pašildykite, kad būtų drungnas. Sumaišykite mieles su cukrumi ir užpilkite pienu, gerai išmaišykite. Palikite pastovėti 15 min., kad mielės aktyvuotųsi (matysite šiek tiek nedidelių burbuliukų dubenėlio paviršiuje). Dubenyje sumaišykite miltus su druska ir uždėkite tešlos minkymui skirtą antgalį. Įjunkite mikserį (arba savo rankas) ir po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant tešlą – ji sukibs netvarkingais gabalėliais. Supilkite mielių masę, palaukite kol įsimaišys. Tuomet po šaukštą dėkite DVARO sviestą. Būkite kantrūs, naują šaukštą dėkite tik tada, kai ankstesnis bus įmaišytas. Minkykite, kol tešlą taps glotni ir vientisa, maždaug 7 minutes.
- Tešlą dėkite į miltais apibarstytą dubenį, uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir dėkite į šaldytuvą maždaug 10 valandų (galite palikti ir 12), kad tešla susigulėtų, taptų lengvai kočiojama.
- Atšaldytą tešlą dėkite ant miltais pabarstyto darbo paviršiaus ir iškočiokite pailgą apskritimą, kuris būtų šiek tiek ilgesnis nei kepimo forma, kurią naudosite „babkai“ kepti (žr. nuotraukas).
- Sumaišykite įdarui skirtus ingredientus, išskyrus pistacijas. Įdaru ištepkite tešlą, palikdami po kelis centimetrus palei perimetrą. Įdarą apibarstykite smulkintomis pistacijomis. Susukite tešlą į cilindrą, švelniai prispauskite kraštus, kad tešla suliptų. Perpjaukite perpus išilgai ir iš dviejų gautų dalių supinkite pynę. Pynės galus užspauskite. Atsargiai perkelkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir palikite 1 val. 30 min. pakilti.
- Pašaukite į 160 C orkaitę su vėjelio funkcija (180 C be vėjelio) 40-45 min. Vandenį sumaišykite su cukrumi, kad šis pilnai ištirptų.
- Iškepusią „babką“ aptepkite vandens ir cukraus mišiniu. Prieš ragaudami palikite atvėsti.
Skanaus!