Kaip sako prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė, orams šiluma dar nelepinant, verta pasigaminti šildančių patiekalų iš bulvių. Pavyzdžiui, ypatingo skonio košės. Pasak jos, pritaikius kelias kulinarines gudrybes, net ir tokį paprastą patiekalą galima pagaminti labai netikėtą ir skanų.
Košė įgaus dar ryškesnio skonio, jeigu ją ruošiant naudosite su lupena virtas bulves.
„Gardžią bulvių košę pagaminti gali kiekvienas, svarbiausia, nepagailėti sviesto, grietinėlės arba riebesnio pieno. Košė įgaus dar ryškesnio skonio, jeigu ją ruošiant naudosite su lupena virtas bulves. Jei norite naujų skonių, pagardinkite košę orkaitėje keptu česnaku, tarkuota citrinos žievele, šonine, parmezanu ar ožkos sūriu. Galima ruošti ir sveikesnę bulvių košę, tiesiog į ją įmaišykite mėgstamų daržovių. Čia puikiai tiks ir virtas žiedinis kopūstas, brokolis, saliero šaknis ar moliūgas. Tiesa, reikėtų nepamiršti ir šviežių žolelių: čiobrelių, svogūnų ar česnakų laiškų, krapų“, – siūlo J.Sabaitienė ir keliais skirtingų šalių įkvėptais bulvių košės receptais.
Bulvių košė su graikišku jogurtu ir feta
Ingredientai:
- 6 česnako skiltelės;
- 0,5 kg nuskustų ir kubeliais supjaustytų bulvių;
- 1,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/2 puodelio graikiško jogurto;
- 1/3 stiklinės pašildyto pieno;
- 1/4 puodelio gabalėliais supjaustyto sviesto;
- 1/2 arbat. šaukšt. stambiai maltų juodųjų pipirų;
- 3/4 puodelio trupinto fetos sūrio;
- 2 valg. šaukšt. šviežių citrinų sulčių;
- sauja smulkiai supjaustytų šviežių raudonėlių;
- tarkuotos citrinos žievelės.
Gaminimas:
1. Į didelį puodą sudėkite česnaką ir bulves, įpilkite šalto vandens. Užvirinkite, pagardinkite šaukšteliu druskos ir virkite 15–20 minučių arba kol bulvės suminkštės. Tuomet jas ir česnakus nusunkite ir grąžinkite į puodą. Bulves ir česnaką sutrinkite iki vientisos masės, įpilkite jogurto, pieno, sviesto, pipirų, suberkite likusį 1/2 šaukštelio druskos. Viską gerai išmaišykite.
2. Suberkite į puodą ir sūrį, raudonėlį ir citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis bei dar kartą išmaišykite.
Pastaba: ši košė tinka prie žuvies ar mėsos patiekalų.
Tex Mex bulvių košė su paprikomis
Ingredientai:
- 1 kg nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių;
- ¼ puodelio sviesto;
- 1 nedidelis kubeliais supjaustytas svogūnas;
- 1 nedidelė kubeliais supjaustyta žalioji paprika;
- 1 nedidelė kubeliais supjaustyta raudonoji paprika;
- 1 smulkiai supjaustyta Chalapos paprika;
- 1,5 puodelio susmulkinto čederio sūrio;
- ¾ puodelio pašildyto pieno;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- ½ arbat. šaukšt. juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Į didelį puodą sudėkite bulves, įpilkite šalto vandens. Užvirinkite, pagardinkite druska ir virkite 15–20 minučių arba kol bulvės suminkštės. Tuomet jas nusunkite ir grąžinkite į puodą.
2. Didelėje keptuvėje išlydykite 1 šaukštą sviesto. Suberkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite 5 minutes, tada įmaišykite paprikas ir viską dar šiek tiek pakepkite, kol daržovės suminkštės.
3. Daržovėms bebaigiant kepti, suberkite aitriąją papriką ir dar kelias minutes viską patroškinkite. Keptas daržoves, sūrį, pieną, druską, pipirus ir likusį sviestą sudėkite ant bulvių ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
Pastaba: taip paruošta bulvių košė puikiai tiks prie mėsos, ypač jautienos kepsnių.
Soti bulvių košė su grietine ir šonine
Ingredientai:
- 1 kg nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių;
- ½ puodelio pieno arba grietinėlės;
- ½ puodelio grietinės;
- keli šaukštai kreminio sūrio;
- 1 puodelis kubeliais supjaustytos keptos šoninės;
- ¼ puodelio sviesto;
- sauja šviežių smulkintų krapų.
Gaminimas:
1. Į didelį puodą sudėkite bulves, įpilkite šalto vandens. Užvirinkite, pagardinkite druska ir virkite 15–20 minučių arba kol bulvės suminkštės. Tuomet jas nusunkite ir grąžinkite į puodą.
2. Bulves sutrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite visus likusius ingredientus, tuomet košę apibarstykite krapais.