Ką daryti, kad daugelio namuose naudojamas kavos aparatas nenuviltų ir veiktų sklandžiai, o svarbiausia, – neprarastų techninių savybių ir gamintų pačią skaniausią kavą? Su įvairiais šios smulkiosios buitinės technikos gedimais nuolat susiduriantys specialistai pataria atkreipti dėmesį į keletą kavos aparatų naudojimo ir priežiūros taisyklių.
Kokybiškos priežiūros priemonės ir minkštas vanduo
Pasak „Warranty Expert“ atstovo Roberto Undro, įsigijus bet kurį – mechaninį ar automatinį, su filtru ar kapsulėmis – kavos aparatą, labai svarbi tinkama jo priežiūra. Kitu atveju šis prietaisas gali tarnauti perpus trumpiau.
„Nusprendus įsigyti kavos aparatą, reikia įvertinti jo gaminamų kavos gėrimų asortimentą, tikėtiną ruošiamos kavos puodelių skaičių per dieną bei jo valymo ciklo trukmę ir ypatumus, iš kurių vienas svarbiausių – kokybiškos priemonės kasdienei priežiūrai“, – teigia ekspertas, pridurdamas, kad dažnai kavos aparatai genda dėl eksperimentiniu būdu naudojamų priežiūros priemonių, pavyzdžiui, neįvertinus, kad rūgšties turintis nukalkinimo skystis gali tiesiog „suėsti“ plastikines prietaiso detales.
Kietas vanduo – dar viena problema, didinanti kavos aparatų gedimų skaičių ir trumpinanti jų tarnavimo laiką. Tačiau ne tik: dėl per kieto ar per minkšto vandens keičiasi kavos skonis ir pieno puta.
R. Undro teigimu, nors Lietuvoje iš čiaupo bėga vidutinio kietumo vanduo (13–20 dH), net ir jis kavos aparatui netinka. „Šios problemos sprendimas paprastas: reikia naudoti talpose išpilstytą vandenį, kuris yra ne tik minkštas, bet ir kokybiškas“, – teigia jis, pabrėždamas, kad geriausias vanduo kavos aparatui yra toks, kurio laikinasis kietumas siekia ne daugiau kaip 5–6 dH.
Instrukcija padeda išvengti kuriozų ir nesusipratimų
Pirkinių draudimo ir pratęstų garantijų specialistas pabrėžia, kad daugelis klientų, atvykę taisyti kavos aparato, beveik niekada nebūna skaitę jo naudojimo instrukcijos. Todėl pasitaiko net kurioziškų atvejų, kai į kavai skirtą talpą vietoj skrudintų kavos pupelių pripilama žalių ar net įmaišoma cukraus, įpilama vandens. „Žinoma, tokie kraštutiniai atvejai nėra taisyklė, tačiau beveik 90 proc. kavos aparatų genda tik dėl netinkamo naudojimo“, – neslepia R.Undro.
Dėl per kieto ar per minkšto vandens keičiasi kavos skonis ir pieno puta.
O kavos aparatų naudojimo ir kasdienės priežiūros instrukcija – daugiau nei elementari. Dažnai joje nurodoma naudoti minkštą vandenį, į atitinkamas talpas pilti tik atitinkamus produktus, nenaudojant ilgiau nei valandą, aparatą išjungti, reguliariai valyti tirščius ir tai daryti tik tada, kai prietaisas įjungtas, veikimo ciklo metu nejunginėti ir nedarinėti talpų, reguliariai valyti kavos piltuvėlius ir kapučinatorių, stebėti vandens temperatūras bei laiku atlikti nukalkinimo procedūras.
TAIP PAT SKAITYKITE: Mirtina dozė: kiek puodelių kavos, alkoholio ar vandens jus galėtų pražudyti?
„Pasitaiko atvejų, kai kavos aparatas nėra sugedęs, tačiau nepravalytuose kavos piltuvėliuose ar kapučinatoriuje tiesiog susidarė „kamščiai“. Tai labai lengvai sprendžiama problema ir jai nereikia jokių remontų, tačiau nežinojimas gadina kavos aparato savininko nuotaiką ir eikvoja laiką, kurio reikia pristatyti prietaisą specialistams“, – sako specialistas.
Iki kokybiškos kavos – tik du žingsniai
Dvi svarbiausios kavos aparatų priežiūros taisyklės, susijusios su nekasdienėmis procedūromis, tačiau darančios didelę įtaką gaminamo gėrimo kokybei, tai – virimo bloko valymas ir nukalkinimas.
„Kai kurie kavos aparatai turi specialią sistemą, todėl virimo bloko valyti nereikia, tačiau jei reikia, dažniausiai tai turi būti daroma maždaug kas pusę tūkstančio paruoštų kavos puodelių. Jei ši procedūra atliekama reguliariai, kava visuomet bus šviežia ir kvapni, o aparatas tarnaus ilgą laiką“, – tikina R.Undro, primindamas, kad sklandų kavos aparato virimo bloko darbą ir kokybiškai gaminamą gėrimą signalizuoja ir kavos puta: jei ji tamsesnė – kavos temperatūra gali būti per aukšta, jei šviesesnė – per žema.
Dažnus gedimus lemia ir prietaiso užkalkėjimas, dėl kurio dalis kavos aparatų gali sugesti nepataisomai. Specialistas pastebi, kad šioje vietoje būtina ne tik parinkti tinkamas priemones nukalkinimui, tačiau ir žinoti, kas kiek laiko reikia atlikti nukalkinimo procedūrą ir kaip ją tinkamai padaryti.
Automatiniai kavos aparatai patys praneša apie nukalkinimo poreikį, tačiau kitus būtina valyti maždaug kas 200–300 paruoštų kavos puodelių. Būtina nepamiršti, kad nukalkinimą galima atlikti tik tada, kai visos prietaiso dalys yra atvėsusios.
„Tai bene pati svarbiausia kavos aparato priežiūros procedūra, ilginanti prietaiso tarnavimo trukmę, gerinanti kavos skonį ir taupanti energijos sąnaudas. Nes besikaupiančios kalkės lėtina kavos aparato procesus – vandens pratekėjimą, cirkuliaciją, virimo bloko pajėgumus ir kt., o tokiu būdu pailgėja kavos gaminimas ir tam reikalingas elektros energijos kiekis“, – pabrėžia R. Undro.
TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip ir ką valgo prancūzai: 8 ypatumai
Apsaugo draudimas ir pratęsta garantija
Gendančių kavos aparatų skaičius per pastaruosius metus išaugo kelis kartus ir tai sietina ne tik su augančiais šių prietaisų pardavimais, bet ir netinkamu naudojimu. „Warranty Expert“ specialistai skaičiuoja, kad kavos aparatai patenka į pirmąjį populiariausių smulkiosios buitinės technikos prekių penketuką kartu su dulkių siurbliais, kokteilinėmis, mikrobangų krosnelėmis ir įvairiais kepintuvais.
Neturint pirkinių draudimo ar pratęstos garantijos paslaugos, kavos aparato remontas gali atsieiti iki 170 eurų. Turintiems pirkinio draudimą, sugedęs įrenginys suremontuojamas ar pakeičiamas nauju net įvykus ir gamintojo garantijoje nenumatytiems įvykiams. Pratęsta garantija yra analogiška gamintojo suteiktai garantijai, tik galioja ilgiau – nuo 1 iki 5 metų.