Restorano „Brasserie Verres en Vers“ virtuvės vadovas Gediminas Andriuškevičius, remdamasis ilgamete patirtimi, išskiria pagrindinius dalykus, į kuriuos verta atkreipti dėmesį, prieš pradedant šaldymo procesą.
Pateikiame penkis patarimus maisto produktų šaldymui:
- Optimaliausia temperatūra užšaldymui yra -18 laipsnių, kadangi joje nebesiveisia didžioji dalis mikroorganizmų. Prieš šaldymo procesą maisto produktus būtina sudėti į maišelius arba indelius ir sandariai uždaryti. Sultiniams, sriuboms, uogoms arba biriems maisto produktams geriausiai tiks plastikiniai indeliai, o šaldomą mėsą ar žuvį geriau patalpinti maišeliuose, kadangi taip į ją paklius mažiausiai oro ir mėsa neišdžius.
- Šaldiklyje daržoves, vaisius, grybus ar uogas galima laikyti metus – nuo vieno derliaus iki kito, tad pastarųjų galima užsišaldyti nemažą kiekį. Nors perkant šaldytuvą didžiausias dėmesys skiriamas lentynų išmatavimams, svarbu nepamiršti ir šaldiklio stalčių talpos bei kokybiško termometro. Automatinė temperatūros kontrolė elektroniniais jutikliais reaguoja ir prisitaiko prie šilumos pokyčių, esančių šaldytuvo išorėje, tad nekyla grėsmė, kad maisto produktai bus laikomi svyruojančios temperatūros sąlygomis.
- Ruošiantis šaldyti daržoves ir vaisius, juos rekomenduojama nuplauti. Anot specialisto, norint išsaugoti šaldomų gėrybių spalvą, juos patariama blanširuoti – trumpam panardinti į verdantį vandenį. Tokiu būdu jautrios daržovės geriau išsilaiko, nes yra suardomi fermentai, kurie prisideda prie produkto gedimo.
- Uogas patariama šaldyti pasaldinus. „Pasaldintos uogos geriau išsilaiko, kadangi cukrus yra natūralus konservantas. Vis dėlto, jeigu dėl kažkokių priežasčių cukraus vartoti negalima ar nenorima, uogas šaldyti galima ir nesaldintas. Tiesa, atšilusios jos gali būti kiek rūgštesnės nei šviežios ir pakeitusios spalvą“, – pastebi G. Andriuškevičius. Norint, kad šaldomos uogos nesuliptų, reikėtų jas nusausinti ir šaldyti ant padėklo, o į dėžutes sudėti jau sušalusias.
- Lepios prieskoninės žolelės, tokios kaip bazilikai, šaldymui pasiduoda ne taip gerai, kaip norėtųsi. Tačiau virtuvės šefas pataria, kad, norint mėgautis kvapniu baziliko aromatu ilgesnį laiką, galima sutrinti jo lapelius su aliejumi ir gautą masę užšaldyti. Šaldyti galima ir duoną, kadangi ji nepakeičia savo struktūros ir skonio, o šviežia išlieka kur kas ilgiau. Sušaldyti patariama tokią duoną, kuri bus skrudinama, kadangi ją atšildžius vidus bus išlikęs minkštas ir neperdžiūvęs, o išorė, duoną kepant, maloniai apskrus.
Svarbu atkreipti dėmesį, kad netgi žinant pačius įvairiausius triukus, kuriais vadovaujasi profesionalai, visaverčiam produktų užšaldymui rekomenduojama įsigyti kokybišką šaldytuvą, kurio šaldiklyje įdiegtos moderniausios šaldymui skirtos technologijos.
Žiemos metu parduotuvėse esančios daržovės dažniausiai jau būna praradusios savo vitaminus ir kitas naudingas maistines savybes, pavytusios, todėl šaldyti produktai dažniau būna net maistingesni už šviežius. Vaisius ir daržoves nuskynus vasarą, kai jie yra labiausiai prinokę, užšaldžius bus galima gauti geriausią rezultatą – tinkamas užšaldymas padės išsaugoti jų skonį ir naudingąsias maistines medžiagas iki pat žiemos.