Ką gaminti iš įdomesnių daržovių? 2 receptai: salierų kepsniai ir įdaryti patisonai

Šiais metais gausiai užderėjus daržovėms, užaugo daugiau ir retesnių rūšių gėrybių. Tiesa, įdomių daržovių žmonės dažnai pasodina iš smalsumo, bet kai šios užauga, nelabai žino, ką su jomis daryti. Jūsų dėmesiui – pora įdomių receptų bei dietologės ir turgaus prekiautojų komentarai apie retesnių daržovių savybes ir paruošimą.
Patisonas
Patisonas / „Urmas“ nuotr.

Įdaryti patisonai

Ingredientai:

  • 5 vidutiniai patisonai;
  • 3 pomidorai;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 50 g džiūvėsėlių;
  • 200 g maltos mėsos.

Gaminimas:

1. Nupjaukite patisonų viršūnėles ir išskobkite minkštimą. Jį susmulkinkite ir pavirkite sūdytame vandenyje apie 3 minutes.

2. Kol nukoštas minkštimas vėsta, pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką, smulkiai supjaustytus pomidorus ir maltą mėsą. Tada sudėkite džiūvėsėlius, petražoles ir bazilikus. Mišinį paskaninkite druska, pipirais ir viską sumaišykite.

3. Išskobtus patisonus prikimškite įdaro ir kepkite apie 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Prieš pat pabaigą patisonus apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu ir palaukite, kol sūris išsilydys.

4. Patiekite su šviežiais pomidorais bei salotoms.

Salierų kepsniai

Ingredientai:

  • 1 saliero gumbas;
  • 1 kiaušinis;
  • maltų džiūvėsėlių;
  • druskos;
  • aliejaus, kepimui;
  • česnako, svogūnų laiškų, patiekimui.

Gaminimas:

1. Nulupkite nuplautą salierą ir supjaustykite jį 8-10 cm ilgio lazdelėmis. Sudėkite į pasūdytą vandenį ir virkite 7 min.

2. Salierus išgriebkite, nusausinkite ir pamirkykite su druska išplaktame kiaušinyje. Tuomet pavoliokite džiūvėsėliuose ir apkepkite karštoje keptuvėje su aliejumi.

3. Iškeptus sudėkite ant popierinių servetėlių, kad sugertų riebalų perteklių.

4. Keptus salierus pagardinkite smulkiai kapotu arba trintu česnaku ir smulkintais svogūnų laiškais.

„Urmas“ nuotr. /Salierų gumbai
„Urmas“ nuotr. /Salierų gumbai

Domisi, o vėliau grįžta pirkti

Apie retesnes daržoves žmonėms neretai pirmiausia papasakoja jomis prekiaujantys turgaus prekybininkai, rašoma pranešime spaudai. „Mes papasakojam, patariam. Žiūrėk, po kurio laiko ateina, jau nusiperka iš mūsų dar“, – sako Centrinio Kauno turgaus prekiautojas daržovėmis Aurelijus Česnavičius.

Pasak prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio turgaus prekeivių, šiemet tokių žmonių daugiau, nes ir gėrybių daug – vasara buvo šilta ir ilga, o sausros didelės žalos vis tik nepridarė.

Patisonas – praktiška puošmena

Viena iš įdomesnių ir kiek retesnių Lietuvoje augančių daržovių – patisonas. Iš tiesų, tai labai artimas moliūgo giminaitis, tiesiog jo forma kitokia. Vieniems jis primena lėkštę ar dubenį su kaupu, kitiems – apvalų iškilusį pyragą.

„Yra lankytojų, kurie klausia, kas čia per žvėris, su kuo jis valgomas. O iš tiesų, jo vartojimas beveik toks pats, kaip ir kitų moliūgų. Tiesiog galima išnaudoti jo neįpratsą formą. Labai gražiai atrodo stiklainyje užkonservuoti maži nelupti ir nepjaustyti patisoniukai, dėl savo įmantrios formos. Dar labai patogu juos kepti įdarytus kokiu nors įdaru – mėsa ar kitomis daržovėmis – tereikia nupjauti viršų ir išskobti bent dalį turinio“, – pasakojo prekiautojas A.Česnavičius.

Įdaryti patisonai
Receptas: Įdaryti patisonai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 29
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 100.00 g
Aliejus: 3.00 valg. š. (saulėgrąžų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Kiauliena: 200.00 g (išpjova)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (0,5 maltos)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (1,5 maltų)
Pomidorų pasta: (0,5) 1.00 valg. š.
Patisonai: (maži) 4.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Ryžius išvirkite.

2. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite nuluptą ir susmulkintą svogūną, tarkuotą morką ir supjaustytą mėsą. Įmaišykite saldžiosios paprikos, kalendros, druskos, pipirų.

3. Mėsai baigiant kepti, įmaišykite pomidorų pastą, ryžius ir kaitinkite 5 minutes.

4. Patisonus nuplaukite, aštriu peiliu nupjaukite viršų, abi dalis išskobkite. Į apatinę dalį pridėkite įdaro, užvožkite „dangteliais“. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Salieras – įdomaus skonio gumbas

Pasak prekybininko, nemažai žmonių stebisi išvydę ir salierų gumbus, nes kur kas labiau žinomi ir naudojami yra salierų stiebai. Pastarieji daugiau naudojami kaip prieskoniai, o štai gumbas (šaknis) – kaip daržovė.

„Saliero gumbą galima naudoti salotoms ir netgi troškiniams, kepimui orkaitėje, konservavimui. Labai svarbu, kad jis turi daug organizmui naudingų savybių. Salieruose gausu vitaminų, jie turi daug maistinių skaidulų ir mikroelementų, pasižymi pirešvėžinėmis savybėmis. Salieras ypač naudingas nėštumo metu ir po gimdymo, ar padidėjus skrandžio rūgštingumui. O taip pat sergant osteoporoze ir sąnarių bei inkstų ligomis, esant aukštam kraujospūdžiui ar padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje“, – akcentuoja dietologė Daiva Markauskaitė.

Sūrio, ananasų ir salierų salotos
Receptas: Sūrio, ananasų ir salierų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 21
Receptas
Ingredientai
Sūris: 100.00 g (aštrus fermentinis ir 100 g švelnesnio skonio fermentinis)
Salierai: 1.00 vnt. (pusė nedidelio saliero gumbo)
Citrinos: 1.00 vnt.
Ananasai: 1.00 vnt. (indelis konservuotų ananasų (apie 250 g))
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Majonezas: 100.00 g (padažui neriebus mėgstamas)
Jogurtas: 4.00 valg. š. (padažui 3–4 šaukštai natūralaus jogurto)
padažui nuo ananasų likęs sirupas 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Salierą nulupkite, supjaustykite šiaudeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Sūrį supjaustykite plonais griežinėliais, ananasus nusausinkite. Viską sudėkite į lėkštę.

2. Majonezą, jogurtą ir ananasų sirupą gerai sumaišykite, paskaninkite druska ir pipirais.

3. Padažą pilkite ant salotų, pabarstykite graikiniais riešutais ir, jeigu norite, žalumynais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Bulvių ir salierų kreminė sriuba su krevetėmis
Receptas: Bulvių ir salierų kreminė sriuba su krevetėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.2 / 10
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (didelės)
Salierai: 1.00 vnt. (pusė gumbo)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (neriebi)
Vanduo: 1.00 l (1-1,5)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (2-3)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapnieji)
Krevetės: 12.00 vnt. (8–12 didelių krevečių (šaldytų))
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Bulves ir salierą nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sudėkite į verdantį sūdytą vandenį, įmeskite laurų lapelių, kvapniųjų ir juodųjų pipirų, žiupsnelį žuvies prieskonių ir virkite, kol daržovės suminkštės.

2. Svogūnus smulkiai sukapokite, apkepkite su sviestu ir supilkite į sriubą. Pavirkite dar kelias minutes. Sriubą supilkite į elektinę trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės, įspauskite pusės citrinos sulčių. Sriubą supilkite atgal į puodą, įpilkite grietinėlės. Jei sriuba per tiršta, galite praskiesti virintu vandeniu ar įpilti daugiau grietinėlės. Nuolat maišydami užvirkite.

3. Krevetes atitirpinkite, apšlakstykite likusiomis citrinos sultimis, apibarstykite pipirais, druska ir 10–15 minučių pamarinuokite.

4. Keptuvėje išlydykite sviestą, apkepkite smulkintą česnaką, sudėkite krevetes ir kelias minutes vartydami kepkite – tik ne per ilgai, nes sukietės.

5. Į lėkštes supilkite sriubą ir įdėkite po dvi ar tris krevetes. Galite pabarstyti mėgstamais žalumynais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Pastarnokai – vietoj bulvių

Anot prekybininkų, nemažą smalsumą kelia ir pastarnokai, kurių šaknys šiek tiek primena morkas. Tačiau tai yra artimi tų pačių salierų giminaičiai, tik jų skonis kitoks. Įdomu, kad ilgą laiką buvo vartojami kaip dabar bulvės. Kaip ir salierai, jie turi daug vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų.

Aluje troškinta jautiena su pastarnokų ir bulvių koše
Receptas: Troškinta jautiena su pastarnokų ir bulvių koše
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.1 / 17
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (tinkamos troškinimui)
Aliejus: 6.00 arbat. š. (kepimui; gali reikėti kiek daugiau)
Svogūnai: 3.00 vnt. (vidutiniai, nulupti ir perpjauti per pusę)
Morkos: 4.00 vnt. (nuskustos ir perpjautos išilgai)
Salierų stiebai: 3.00 vnt. (supjaustyti 6–7 cm ilgio gabaliukais)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Baravykai: 2.00 vnt. (skiltelės džiovintų)
Rozmarinai: 3.00 vnt. (šakelės)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelės)
Alus: 500.00 ml (tamsaus)
Pastarnokas: 400.00 g (košei)
Bulvės: 400.00 g (košei)
Grietinė: 150.00 g (arba graikiško jogurto; košei)
Sviestas: 40.00 g (galima ir daugiau; košei)
Druska: 0.50 žiupsnelis (košei)
Kaip gaminti

1. Jautieną supjaustome 5–6 cm dydžio gabalais. Sudedame juos į puodą. Jei norite, tai prieš tai galite dar ir apkepinti iš visų pusių.

2. Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir pakepiname svogūną, iki jo viena pusė beveik pajuoduoja. Dedame juos į puodą, kuriame troškinsime. Tuomet pakepiname morkas, jas sudedame į puodą. Tada ateina eilė salierui ir česnakui. Jei trūksta, aišku, įpilame šiek tiek aliejaus.

3. Į puodą su mėsa ir apkeptomis daržovėmis sudedame ir visus likusius prieskonius – džiovintus baravykus, rozmariną, čiobrelius, įberiame šiek tiek druskos. Ir viską užpilame alumi. Jei alus neapsemia mėsos, įpilame dar papildomai daržovių ar jautienos sultinio. Čia gal net toks teorinis pasakymas, nes vis tiek vėliau vis įpilsim šiek tiek vandens.

4. Puodą uždengiame dangčiu, troškiname ant mažos ugnies kokias 3 valandas. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir kristi nuo kaulo. Kaip ir bet koks jautienos troškinys, taip ir šis yra geresnis kitą dieną.

5. Likus kažkur pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos (jei valgome tą pačią dieną), imamės košės. Išverdame pastarnokus su bulvėmis. Pasiliekame stiklinę vandens, kuriame virė daržovės. Likusį vandenį nukošiame. Viską sugrūdame, įdedame sviesto, grietinės ar graikiško jogurto. Jei matome, kad norisi skystesnė košės, įpilame to skysčio, kuriame virė daržovės.

Suskleisti

Juodasis ridikas: ir maistas, ir vaistas

Dar viena ant turgaus prekystalių nemažo dėmesio sulaukianti, bet ne itin plačiau žinoma daržovė yra juodasis ridikas. Nuo įprasto ridiko jis skiriasi spalva ir dydžiu – yra gerokai didesnis. Bet svarbiausia, kad juodasis ridikas turi ir gerokai daugiau žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Tai B, C grupės vitaminai, eteriniai aliejais, angliavandeniai, fermentai, jis kelia apetitą ir gerina virškinimą.

„Urmas“ nuotr. /Juodieji ridikai
„Urmas“ nuotr. /Juodieji ridikai

Juoduosiuose ridikuose yra daug daugiau kalio negu kitose daržovėse. Šis elementas padeda pašalinti iš organizmo natrio perteklių ir vandenį, todėl ridikai tinka nuo patinimų, atsiradusių dėl širdies ligų. Liaudyje dar gerai žinomas ir juodojo ridiko du medumi receptas, kuris padeda nuo peršalimo bei kosulio.

Tačiau dažniausiai juodasis ridikas naudojamas salotoms. „Jis dera su grietine, majonezu, galima maišyti česnako, obuolį, porą ar svogūną, morką. Pagardinti petražolėm, krapais“, – pasakojo Centrinio turgaus prekybininkas A.Česnavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų